Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Duitsland: Betere DAB-ontvangst in Hessen

DAB

Twee regionale multiplexen voor Digital Audio Broadcasting (DAB) zijn sinds kort flink beter te ontvangen in de Duitse deelstaat Hessen. Vorige week heeft de Hessischer Rundfunk (hr) twee nieuwe zenders in Midden- en Noord-Hessen in gebruik genomen. Daarnaast zijn de commerciële stations van kanaal gewisseld en is het vermogen verhoogd.

Duitsland: Betere DAB-ontvangst in Hessen Sinds december 2011 zendt de hr, de regionale publieke omroep voor Hessen, uit in DAB+. Via de zenders Großer Feldberg, Mainz-Kastel en Frankfurt-Europatoren werd vooral het Rhein-Main gebied gedekt. Op kanaal 7B zijn de zenders hr1, hr2, hr3, hr4 (Studio Frankfurt), hr Info en You FM te ontvangen.


Afgelopen woensdag heeft de hr twee nieuwe zenders in gebruik genomen in Habichtswald, bij Kassel, en Rimberg, ten noorden van de stad Fulda. Hierdoor zijn de radiostations van de hr nu ook in Midden- en Noord-Hessen in DAB+ te ontvangen. Door de ingebruikname kan nu 70% van de inwoners van Hesser de radiostations van de hr via digitale etherradio ontvangen. Binnenkort worden de zenders Habichtswald en Rimberg ook aangezet voor de landelijke multiplex.


Gelijk met de hr gingen ook Hit Radio FFH en zusterstation Harmony FM in december 2011 van start met uitzenden in DAB+. Uitgezonden werd vanaf de Europatoren in Frankfurt de zender Großer Feldberg. Deze uitzendingen vonden echter nog plaats op kanaal 12C. Het was de bedoeling dat op 1 januari 2012 naar het definitieve kanaal 11C gewisseld zou worden, maar dit werd door nog onduidelijke reden uitgesteld.


Wel werd het zenderaanbod de afgelopen maanden uitgebreid, want naast FFH en Harmony FM zijn nu ook Absolut Relax, Planet Radio en Antenne 50+ in DAB+ te ontvangen.


Vorige week heeft de kanaalwissel alsnog plaatsgevonden. De regionale multiplex voor de commerciële stations is nu op kanaal 11C te ontvangen. Daarnaast is het uitzendvermogen van de twee zenders verhoogd van 1 naar 2 kiloWatt, waardoor de ontvangst in het Rhein-Main gebied flink verbeterd is. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen