Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Zwitserland: 1 miljoen DAB-ontvangers verkocht

DAB

Digital Audio Broadcasting (DAB) heeft in Zwitserland een nieuwe mijlpaal bereikt. In juli is de miljoenste DAB-ontvanger over de toonbank gegaan. Inmiddels luistert bijna een derde van de huishoudens in Zwitserland digitaal naar de radio. Hiermee behoort Zwitserland tot één van de succesvolste landen als het om DAB gaat.

Zwitserland: 1 miljoen DAB-ontvangers verkocht Lange tijd was DAB in Zwitserland alleen weggelegd voor de publieke omroepen. Sinds oktober 2009 mogen echter ook commerciële radiostations via DAB uitzenden in Zwitserland. Vooral in Duits Zwitserland zijn er veel commerciële stations die hiervan gebruik maken. Het geeft ze namelijk de mogelijkheid om hun dekking te vergroten.


Zwitserland kent namelijk uitsluitend lokale commerciële radio. Een radiostation in Bern is bijvoorbeeld niet via FM in Zürich te ontvangen en andersom. Via DAB is het echter wel mogelijk om in geheel Duits Zwitserland via de ether uit te zenden. Daarnaast is het uitzenden via DAB(+) flink goedkoper dan via FM. Dit kan tot 80% in de kosten schelen voor radiostations.


In eerste instantie besloten acht commerciële stations via DAB te gaan uitzenden, maar de afgelopen jaren is het aanbod flink toegenomen. Bijna alle grote commerciële radiostations in Duits Zwitserland zenden inmiddels in grote delen van het land uit in DAB+.


Doordat er steeds meer keuze komt via DAB+, in Duits Zwitserland zijn op veel plaatsen ongeveer 30 verschillende radiostations digitaal te ontvangen, gaan inmiddels ook de DAB-ontvangers als zoete broodjes over de toonbank. Want waren er in 2006 nog amper 15.000 toestellen verkocht, eind 2011 stond de teller al op 880.000. Deze zomer is een belangrijke mijlpaal bereikt. In juli ging namelijk de miljoenste DAB-ontvanger over de toonbank.


Inmiddels luistert bijna een derde van de huishoudens in Zwitserland digitaal naar de radio. Een vaste lezer van Radio.NL in Zwitserland bevestigt dat DAB steeds meer ingeburgerd raakt bij de Zwitsers. Digitale radio wordt momenteel hevig gepromoot en ontvangers worden steeds goedkoper. Diverse winkels komen al met zeer interessante aanbiedingen voor DAB-ontvangers voor iets meer dan 40 euro.


In de loop van dit jaar kunnen inwoners van Duits Zwitserland nog meer radiostations ontvangen via DAB. In december wordt namelijk gestart met de uitrol van een nieuw regionaal DAB+netwerk. Hierdoor wordt het voor kleinere radiostations mogelijk om slechts een beperkt deel van Duits Zwitserland digitaal via de ether uit te zenden. Daarnaast zijn dan ook eindelijk de regionale nieuwsbulletins van DRS 1 via DAB te beluisteren.


Ook in Romandië, het Franstalige gedeelte van Zwitserland, is er binnenkort meer keuze via DAB+. Er zijn vergevorderde plannen om hier eindelijk de tweede multiplex in de lucht te brengen. Daarnaast starten de Zwitserse publieke radiostations in oktober met de migratie van de oude MP2-standaard naar DAB+. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen