Kies je favoriete radiostation

Dossiers

WDR breidt kinderradio uit naar Bremen en Saarland

DAB

KiRaKa, de kinderzender van de West-Duitse publieke omroep WDR, is binnenkort ook buiten de deelstaat Noordrijn-Westfalen te beluisteren. De omroep heeft een overeenkomst gesloten met de Saarländischer Rundfunk en Radio Bremen. Hierdoor is KiRaKa eerdaags ook in het Saarland en in Bremen via DAB te beluisteren.

WDR breidt kinderradio uit naar Bremen en Saarland KiRaKa, dat staat voor KinderRadioKanal, startte in 2006 als internetradiozender van de WDR. Sinds mei 2009 is de kinderzender ook via satelliet te ontvangen, alsmede in de deelstaat Noordrijn-Westfalen via kabel en DAB. De zender nam daarbij de plek in van de zender WDR 2 Klassik, die de uitzendingen staakte.


Dagelijks zendt KiRaKa tussen 6 en 22 uur programma’s voor kinderen uit. De WDR heeft echter besloten om het merk KiRaKa verder uit te bouwen. Vanaf 4 september wordt het kinderprogramma “Lilipuz” op WDR 5 omgedoopt tot “WDR KiRaKa”. Daarnaast wordt binnenkort ook het uitzendgebied via Digital Audio Broadcasting uitgebreid.


Momenteel zendt KiRaKa in Noordrijn-Westfalen in DAB+ uit op kanaal 12D. Dit kanaal wijzigt op korte termijn in 11D. Binnenkort is de kinderzender echter ook in Bremen en het Saarland via digitale etherradio te beluisteren. Tegenover de “Meinungsbarometer Digitaler Rundfunk” verklaart de WDR een overeenkomst te hebben gesloten met Radio Bremen en de Saarländischer Rundfunk voor overname van het programma. Op korte termijn is KiRaKa in het Saarland te beluisteren op kanaal 9A.


Wanneer de uitzendingen in DAB+ in Bremen gestart worden is nog onduidelijk. Radio Bremen is momenteel namelijk de enige publieke regionale omroep in Duitsland die nog niet uitzendt via DAB. Met het sluiten van een overeenkomst met de WDR lijken er toch vergevorderde plannen van Radio Bremen te zijn om eindelijk te starten met uitzenden via DAB. Deze zouden op kanaal 6C plaats moeten gaan vinden.


Overigens is het niet de bedoeling van de WDR om KiRaKa landelijk via DAB te gaan uitzenden. Dit mag namelijk niet volgens de wet. Regionale omroepen mogen namelijk geen ‘landelijke’ stations aanbieden. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen