Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Zwitserse PO gestart met migratie naar DAB+

DAB

De Zwitserse publieke omroepen zijn gestart met de migratie van DAB (MP2) naar DAB+ (MP4). Afgelopen maandag werd de multiplex in het Franstalige gedeelte (Romandië) omgeschakeld, terwijl afgelopen woensdag het Duitstalige gedeelte aan de beurt was. Volgende week volgt het Italiaanstalige gedeelte. Tot 2015 blijven nog enkele zenders parallel in de oude standaard uitzenden.

Zwitserse PO gestart met migratie naar DAB+ Tot nu toe zonden de publieke radiostations in hun eigen verzorgingsgebied nog uit in de verouderde MP2-standaard. Het nadeel van deze standaard is dat er veel bandbreedte nodig is om een goede geluidskwaliteit te realiseren. Sinds 2009 zenden ook commerciële radiostations digitaal uit via de ether. Zij maken echter gebruik van DAB+. Verreweg de meeste van de ruim één miljoen DAB-ontvangers in Zwitserland zijn de laatste paar jaar verkocht en dus geschikt voor DAB+.


De Zwitserse publieke omroepen hebben daarom besloten om over te schakelen naar DAB+. Afgelopen maandag werd de multiplex in Romandië omgeschakeld en zijn RTS La Première, RTS Espace 2, RTS Couleur 3, RTS Option Musique, Radio Rumantsch, Suisse Pop en Suisse Jazz gestart met uitzenden in DAB+. Suisse Classique was al enige tijd parallel in DAB+ te ontvangen, maar hiervan zijn nu de DAB uitzendingen gestaakt. La Première en Option Musique blijven voorlopig ook nog in DAB uitzenden. Wel is de bitrate van deze uitzendingen gewijzigd van 128 kbps stereo naar 56 kbps mono.


Woensdag was het Duitstalige gedeelte van Zwitserland aan de beurt. Hier werden DRS 1, DRS 2, DRS 3, DRS Virus, DRS Musikwelle, Radio Rumantsch, Swiss Jazz, Swiss Pop en Swiss Classic omgeschakeld. DRS 4 News was al enige tijd parallel in DAB en DAB+ te ontvangen. Dit blijft tot 2015 ook zo. Daarnaast blijven DRS 1 en DRS Musikwelle ook te ontvangen in de oude standaard. Ook hier is de bitrate van verlaagd.


Vele luisteraars die woensdag afstemden op Swiss Jazz, Swiss Pop en Swiss Classic kregen netjes een boodschap te horen dat de zenders omgeschakeld waren naar DAB+ en hoe de zenders mogelijk weer ontvangen konden worden. Sommige DAB+ontvangers zochten de zenders automatisch op, terwijl bij andere modellen handmatig de zoekfunctie geactiveerd moest worden.


Aanstaande maandag (22 oktober) gaat tenslotte het Italiaanstalige gedeelte om en zijn ook RSI Rete Uno en RSI Rete Tre in DAB+ te ontvangen. RSI Rete Due, Swizzera Jazz, Swizzera Pop en Swizzera Classica waren al enige tijd in zowel DAB als DAB+ te ontvangen. De laatste drie gaan hier mee stoppen, terwijl de drie stations van de RSI nog wel parallel in DAB en DAB+ blijven uitzenden. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen