Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Radio Bremen start in februari met DAB+

DAB

In grote gedeelten van Duitsland zijn naast landelijke radiostations ook de regionale publieke stations in DAB+ te ontvangen. De enige omroep die tot nu ontbrak was Radio Bremen, maar hier komt volgend jaar alsnog verandering in. Verschillende Duitse radionieuwssites berichten dat Radio Bremen zijn radiostations vanaf februari 2013 alsnog via Digital Audio Broadcasting gaat uitzenden.

Radio Bremen start in februari met DAB+ Sinds augustus 2011 is in Bremen de landelijke multiplex te ontvangen op kanaal 5C. Hierop zijn onder meer Deutschlandfunk, Radio Bob, Energy, Sunshine Live en 90Elf te ontvangen. Daarnaast is in delen van de stad ook de multiplex van de NDR, de regionale publieke omroep voor Noord-Duitsland, te ontvangen op kanaal 12B. Onder andere NDR 1 Niedersachsen, NDR 2, N-Joy en NDR Traffic zenden op dit kanaal uit vanaf de zendmast Steinkimmen, 20 kilometer ten westen van Bremen.


Voor de radiostations van Radio Bremen, de publieke omroep voor Bremen en Bremerhaven, moet echter nog afgestemd worden op de vertrouwde FM-band. Als één van de kleinste publieke omroepen van Duitsland had Radio Bremen simpelweg geen budget om ook digitaal via de ether uit te zenden.


Vanaf volgend jaar zijn de radiostations van Radio Bremen alsnog in DAB+ te ontvangen in de stad. De omroep heeft plannen om in februari 2013 alsnog aan boord te stappen van de DAB+trein. Uitgezonden gaat worden vanaf de 235 meter hoge zendmast in Bremen-Walle op kanaal 7B. Uitzendingen in Bremerhaven zijn nog niet gepland.


Naast de reguliere programma’s Bremen Eins, Bremen Vier, Funkhaus Europa en Nordwestradio, zal ook, zoals eerder al gemeld, de kinderzender Kiraka van de WDR doorgegeven gaan worden. Daarnaast is het de bedoeling dat ook het internetstation Bremen Vier Next in DAB+ te ontvangen is. Bremen Vier Next richt zich overwegend op nieuwe muziek. Het station is nagenoeg non-stop en brengt nieuws op de halve uren.


Door de start van Radio Bremen via digitale etherradio zijn er vanaf februari in heel Bremen meer dan 20 radiostations via DAB te ontvangen. In sommige delen van de stad, waar ook de multiplex van de NDR te ontvangen is, loopt dit aantal op tot ongeveer 28 radiostations.


NDR Blue
In de deelstaten Nedersaksen, Hamburg, Sleeswijk-Holstein en Mecklenburg-Voorpommeren is de publieke omroep NDR gestart met het muziekkanaal NDR Blue via DAB+. NDR Blue vervangt de non-stop muziekzender NDR Musik Plus en brengt pop ,rock, soul, jazz, electro, indie en alternatieve muziek die niet in de hitlijsten staan. Daarnaast wordt er elke avond een live concert uitgezonden. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen