Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Frankrijk: Winnaars DAB-licenties bekend

DAB

De Franse mediaregulator CSA heeft bekendgemaakt welke radiostations er in Parijs, Marseille en Nice via digitale etherradio mogen gaan uitzenden. In totaal worden 176 licenties verleend, waarvan 68 in Parijs, 54 in Marseille en 54 in Nice. Waarschijnlijk zullen de digitale uitzendingen dan in de eerste helft van 2013 starten.

Het bekend maken van de winnende kandidaten werd enige tijd vertraagd, omdat de Franse overheid nog moest bepalen of het publieke Radio France wel of niet via digitale etherradio moest gaan uitzenden.


Vorige maand werd besloten dat Radio France voorlopig nog niet via digitale etherradio gaat uitzenden. De publieke radio volgt hiermee grote radiogroepen als Lagardère (Europe 1, Virgin Radio en RFM), NRJ (NRJ, Chérie FM, Rire & Chansons en Nostalgie), RTL (RTL, Fun Radio en RTL2) en NextRadio TV (RMC en BFM Business) geen aanvraag te doen voor capaciteit.


Ondanks dat Radio France en diverse grote radiogroepen geen interesse hebben in digitale etherradio, kwamen er 178 aanvragers binnen bij de CSA. Hiervan krijgen er 176 een licentie, waarvan 68 in Parijs, 54 in Marseille en 54 in Nice. Daarnaast heeft de Franse overheid aangekondigd dat DAB+ geadopteerd wordt als standaard voor digitale etherradio. Naar alle waarschijnlijkheid zullen de radiostations dan ook in deze standaard gaan uitzenden.


Parijs, Marseille en Nice
Een groot aantal radiostations en -netwerken gaat in alle drie de steden uitzenden via ‘la radio numérique’. Dit zijn onder meer de hip-hopzender Skyrock, één van de populairste jongerenzenders van Frankrijk, de Franstalige muziekzender MFM Radio, de praat-, entertainment- en informatiezender Sud Radio en het klassieke Radio Clasique.


Maar ook de rockzender Oüi FM, de undergroundzender Radio Nova, de dancezender Radio FG, de jazzzenders Jazz Radio en TSF Jazz, de Franstalige muziekzender Chante France en de multiculturele stations France Maghreb 2 en Beur FM krijgen een plekje in alle drie de steden.


Daarnaast zijn er ook diverse nieuwkomers die capaciteit krijgen in Parijs, Marseille en Nice. Dit zijn onder meer Oüi FM Collector, Ma Génération Radio, Goom Radio, Intégrale Classique en Euronews Radio.


Lokaal
Stations die alleen in de regio Parijs capaciteit krijgen zijn onder andere FG Chic, de hitzenders Evasion en Voltage, Espace FM, Ado en Radio Russie France. In Marseille zullen het katholieke Radio Espérance, Hit et Sport, Radio Lina, Fréquence Mistral en Radio Gazelle toegevoegd worden aan het aanbod. Voor Nice zijn dit Radio Azur, Zéro Six, Radio Oxygène en Radio Vallée.


Radio Vinci Autoroutes Sud, RTS, Mistral FM, Kiss FM en Radio Star gaan in zowel Marseille als Nice uitzenden.


De komende weken worden de contracten tussen de verschillende partijen en de CSA ondertekend. Partijen hebben nu tot en met januari 2013 de tijd om een overeenkomst af te sluiten met een zenderexploitant voor de exploitatie van de multiplex waarop uitgezonden kan worden. De definitieve uitzendingen van de radiostations kunnen dan in de eerste helft van 2013 starten. Een overzicht van alle stations die een licentie krijgen is hier onder te downloaden in een PDF. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen