Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Uw Vliegende Radiowereldreporter hoorde Veronica haar verleden verloochenen (deel 34)

Columns

Net als velen onder u mijn waarde lezers, heb ik netjes naar de opening van het nieuwe Radio Veronica geluisterd. Het leek me wel aardig. Ik dacht alweer aan het ouwe schip dat (ver voor mijn tijd) aan wal gehaald werd door de waardeloze Nederlandse omroeppolitiek.

Wat dat betreft zijn we nog niks opgeschoten. Dat fragment van de klok en de spijt 'voor Nederlandse democratie' is zovaak herhaald dat het zelfs voor uw reporter die pas een jaar oud was toen de zeezender Veronica gekielhaald werd, als warme radiohistorie in de oren klonk.

En ja hoor, vlak voor zessen (twaalven hier in de VS) werd het 29 jaar oude fragment van Rob Out weer uit de kast gehaald en dit keer uitgezonden bij de ten grave draging van De Gouwe Ouwe Zender - Radio 103. Nou ja, niemand die daar een traan om liet. Hoe minder computerstations, hoe liever het mij is.

Veronica heeft ook al het recht om al die nostalgie uit de kast te halen. Het is per slot van rekening haar geschiedenis. Maar ik begon me op een gegeven moment toch af te vragen waarom ik al die fragmenten al eens eerder gehoord had. Ik ben toch pas dertig en ik ben er vrij zeker van dat ik niet in de wieg naar Veronica lag te luisteren.

Het kostte me enige tijd om uit te (Roepieroepie) vogelen wanneer dat ook alweer was. Maar toen wist ik het weer. Het was op een of meerdere van de vele andere keren dat Veronica overleed.

Veronica is namelijk ook een beetje overleden toen de Volle Vrijdag verdween ten faveure van de horizontale programmering op 3FM. Dat was in 1992.

Veronica stierf ook een beetje toen zij het publieke bestel verliet. Veronica verhuisde toen naar de 828 en 1224 AM en werd Hitradio Veronica. Dat was in 1995.

Hitradio Veronica werd omgedoopt tot Veronica FM, en de aanwinst van een paar FM frequenties mag dan geen sterven genoemd worden, ware het niet dat de dood van Alfred Lagarde die feestje overschaduwde. Alle zojuist door hem ingesproken Veronica FM jingels werden als 'eerbetoon' niet van de zender gehaald. Dat was in 1998.

Veronica kreeg toen de pubertijd in de kop en moet koste was kost het (HMG) huis uit en zo stierf Veronica weer een beetje, terwijl Yorin FM geboren werd. Dat was in 2001.

Veronica had het wat moeilijk in haar eentje, maar de etherfrequentieveiling kwam eraan en dus deed zij een poging om op het web een stationnetje op te zetten zodat ze misschien een goeie kans had om een leuke frequentie te kopen. Ondanks het goede werk van Michiel Veenstra werd dit niet echt wat, en dus nam Veronica de ridicule beslissing maar niet te bieden op de etherfrequenties. En zo stierf zij weer een beetje.

En nu is daar weer een nieuw begin. Ton Lathouwers van Sky Radio kreeg een Gouwe Ouwe frequentie en vond Veronica wel een leuke merknaam en zo is Veronica weer 'keihard' terug. Beweert ze.

Feitelijk kon Veronica geen enkele andere kant op. Ze is blut en had alleen haar naam nog maar. De enige manier om te overleven was haar naam verkopen.

Want dat is precies wat eraan de hand is. Veronica is in al die jaren veranderd van een begrip, een gevoel en prachtige radio in een merknaam. En die merknaam wordt nu handig gebruikt door de jongens van Sky Radio.
Want denk maar niet dat Veronica een vrijgevochten jongerenzender wordt. Niks daarvan. Middle of the Road Hits uit de tachtiger en negentiger jaren. Ouwe meuk dus. En rockballads. Niks jong, snel en wild dus.

Maar dat verkoopt niet goed. En dus werd gister de hele Veronica geschiedenis van na 1974 verzwegen. Er werd hier en daar nog wel gerefereerd aan het publieke bestaan van Veronica, maar de tijd van 1992 tot nu werd gewoon doodgezwegen.

Veronica is niet meer jong, snel en wild. Veronica is niet meer retegoed.

Veronica is gewoon een merknaam van Sky Radio, dat met veel geld een goed blik (ietwat belegen) DJ's heeft opengetrokken en doet alsof ze keihard terug is.

En let maar op. De macht van de propaganda gaat weer bewezen worden. Door nu een gedeelte van haar geschiedenis te verdoezelen, en te doen alsof Veronica nu weer verder gaat na een periode van 29 jaar stilte, zal deze zender zich een heerlijk nostalgisch image aanmeten. En daar gaat het om. Dat er muziek gedraaid wordt uit een volstrekt latere periode doet er niet toe.

Het gaat allemaal om (de reclames tussen) de muziek. En die is goed. Net als de DJ's. En dus wordt de (winst van de) zender goed. En dus zijn we allemaal blij.

Uw Vliegende Radiowereldreporter,
Jasper, die niet van geschiedenisvervalsing houdt.......

Gerelateerde Artikelen