Kies je favoriete radiostation

Dossiers

3FM nieuws uit de VS: Kicken helaas ook weg (deel 36)

Columns

Waar het tijdverschil toch niet goed voor is. Als oud 3FM reporter doe ik mijn best nog zoveel mogelijk naar 3FM te luisteren. Dat wordt echter steeds moeilijker door de formatwijziging. Ik ben geen urban radio fan, ondanks dat ik in een echte industriestad van enige omvang woon. Columbus heeft 711.470 inwoners. In Nederland is alleen Amsterdam groter.

Kan iemand me trouwens vertellen waarom 3FM steeds meer Urban muziek uitzend, terwijl de publieke omroep bezig is een Urban zender op te zetten? Moet 3FM dan niet nog een keer op de schop?

Toch probeer ik het luisteren vol te houden, want ik ben niet voor niets 3FM reporter geweest en draag de zender dus een warm hart toe.

Het tijdsverschil heeft tot gevolg dat ik vooral de nachtprogrammering meekrijg hier, Da's hier 's avonds namelijk. Daar gebeuren nog wel leuke dingen. Tot mijn blijdschap begint de EO eindelijk normale popmuziek te draaien tussen de gospel heen. Een goeie mix wat mij betreft, en dat terwijl Floor Koomen mij een paar jaar geleden nog verzekerde dat dat nooit zou gebeuren. 'Straks moeten we Marilyn Manson gaan draaien en dat kan echt niet'. Verder is Arjen L geinig, net als Coen met de lange achternaam en de leuke weblog. Arjen's url is echter leuker.

Afgelopen vrijdagavond hoorde ik sip nieuws dat blijkbaar door niemand anders is opgepikt is. Foei toch mediawatchers! Lezen jullie echt alleen nog maar weblogs en persberichten? Luister eens naar de radio om je nieuwtjes te scoren!

Patrick Kicken verzorgde voorlopig zijn laatste eigen uitzending op 3FM. De laatste 'Altijd de eerste' dus. In de uitzending noemde Patrick als reden dat nu Giel naar de ochtend verhuisd hij als eis gesteld had dat hij ook weer wat weekendnachtuitzendingen mocht maken. Net zoals Rob Stenders heeft laten vastleggen dat hij de FreakOlympics mag blijven maken. En aangezien Rob er nog is, moet Patrick het veld ruimen, want meer nachttijd heeft de VARA niet. Patrick zal voorlopig nog wel regelmatig in Stenders Vroeg te horen zijn met onder andere zijn filmnieuws.

Jammer toch dat het grote erkende talent van 3FM het grote miskende talent van 3FM doet verdwijnen. Ik denk trouwens niet dat het een persoonlijk getinte actie van Beelen is. Ook begrijp ik best dat Giel de nacht mist, want dat was briljante radio, in tegen stelling tot Gigagiel waar hij zo straks in het format zit dat hij nauwelijks meer zijn creativiteit kan uiten.

Het vertrek van Kicken is weer zo'n typisch voorbeeld van hoe slecht 3FM (zendercoordinator en de omroepen) met zijn personeel omgaat. Ik kan me nauwelijks voorstellen dat Florent Luyckx niet inziet dat Patrick Kicken een van de weinig echte DJ's met verstand van muziek en radiomaken is die nog over is bij 3FM. Helaas valt voor hem nu ook het doek.

Het rijtje vertrokken talenten bij 3FM wordt echter steeds langer. Eerst werd muziekkenner eerste klas Corne K naar het weekend getrapt. Toen was Henk W te oud - alsof hij niet de beste nestor was die je je kunt bedenken - en Isa te naargeestig. Voor Rob S en Ruud de W weegt de 'vrijheid' van alle 3FM en omroepvergaderingen blijkbaar niet meer op tegen het hogere salaris dat ze elders kunnen krijgen. "Oh, dus we hoeven minder te vergaderen, mogen zelf onze playlist vaststellen en krijgen meer geld?".

Bovendien lijkt het me dat Rob Stenders het niet meer kan aanzien dat het 3FM dat hij langzaam mede heeft opgebouwd - een prachige sandwich van nieuwe pareltjes tussen de hitsboterhammen - langzaam wordt afgebroken tot een hits hits urban hits zender zonder aandacht voor wat nieuw en spannend is. Jeroen KidV was blijkbaar ook uitgekeken bij 3FM en zag geen kans om een mooi middagprogramma op te bouwen. Let wel, een talentvolle DJ zegt hier dus 'nee' tegen een van de meest begerenswaardige plekjes op de vaderlandse radio. En nu verdwijnt ook Patrick K vrijwel geruisloos, nadat ook Peter Pleijsier al vrijwel geruisloos van de zaterdagochtend is verdwenen.

Al met al blijven er niet veel echte DJ's achter. Tel ze maar eens. En wat krijgen we ervoor terug? Het lijkt wel of er alleen nog caberetiers, side kicks en acteurs worden aangenomen bij 3FM. Van de week 'solliciteerden' Tatum en Jennifer nog bij Ruud de Wild. Ik vraag me nog steeds af of Ruud hier niet ook zijn protest tegen de DJ kaalslag bij 3FM wilde laten horen. Intussen gaan de luistercijfers die van Yorin FM achterna. En niemand lijkt in staat het tij te keren. Jammer hoor.

Jasper
Uw Vliegende Radiowereldreporter, uit Columbus, OH, VS.

PS Heeft er al iemand een belletje gepleegd naar Razende Roeland voor een serieus radiogesprekje?
(enorm flauwe woordspeling, ik weet het, ik kon het niet laten)

 

3FM UPDATE uit de VS: het moet niet gekker worden
Nou ja, u las natuurlijk mijn vorige bijdrage (hierboven) al waarin ik aankondigde dat Patrick Kicken van 3FM verdween ten gunste van Giel Beelen die weer lekker in de nacht wou raggen als bijbaantje bij zijn toekomstige ochtendshow. Uw reporter luisterde dus vol verwachting naar Hard & Giel om te luisteren hoe blij Giel hiermee zou zijn, maar Giel vervormde zijn aankondiging om tot 'Fuck You' moment en ging hakkiestrak 12 seconden uit zijn dak tijdens het gelijknamige item.

Zijn 'Fuck You' moment was hem opgeleverd door zijn baas - 'die lul van de NPS', en dat kwam er zeldzaam gemeend uit (luister het na, hij zegt het rond minuut 8 in de stream van deze show). Giel mag namelijk van de NPS geen VARA zendtijd vullen. En dus heeft de VARA de AVRO maar gebeld of Gerard Ekdom die uurtjes voor zijn rekening te nemen. En zo zat Gerard nogal beduusd midden in de nacht, waar hij het verhaal van Giel bevestigde.

Het duizelde mij even hoor. Even alles op een rijtje zetten. Patrick Kicken, voorheen TROS, maar de laatste tijd VARA moest dus opstappen, omdat Giel, vroeger AVRO, KRO en VARA, nu NPS, straks weer VARA lekker in de nacht wilde raggen. De VARA vond dat goed, maar de NPS niet. De NPS houdt haar DJ's blijkbaar liever voor zichzelf. Vervolgens belde de VARA de AVRO om Gerard Ekdom, nu AVRO, en vroeger van alles in de nacht, even te lenen. De AVRO is blijkbaar niet zo exclusief als de NPS, en leende Gerard zonder problemen uit. Om het verhaal nog ingewikkelder te maken was vandaag ook de dag waarop bekend werd dat diezelfde VARA Paul de Leeuw, nu VARA, kort geleden NCRV, en daarvoor VARA, en daarvoor nog KRO, niet wilde uitlenen aan de NCRV voor een interview in Villa Felderhof. Ofwel, de VARA leent niet uit, maar wel van anderen.

Ik zou hier nu een tirade kunnen afsteken over de inefficiëntie van de publieke omroep waar vele baasjes betaald van uw zuurverdiende belastingcenten zich bezig houden met het vergaderen over dit soort onzinnige stoeltjesdansjes, maar ik begin de dag liever met een dansje. Bovendien heb ik al eens zo'n tirade afgestoken. Kijk gewoon ff in mijn ouwe column over de publieke omroep, bij weeffout 7. Laat ik mijzelf niet herhalen. Laat ik zeggen dat ik blij ben dat het mijn belastingcenten niet zijn.

Afsluitend wil ik nog eens expliciet vermelden dat ik Patrick, Giel en Gerard niks verwijt. Zij zijn het bewijs dat er ondanks al het gesol met DJ's bij 3FM toch nog uitstekende DJ's uit de zogenaamde nachtopleiding komen. Zowel Giel, Gerard als Patrick hebben een grote muziekkennis, een goed gevoel voor contact met de luisteraar, en een uitstekend aanpassingsvermogen. Jammer is het dat ze overdag in strakke keurslijfjes gestopt worden, waar ze hun creativiteit nauwelijks in kwijt kunnen.

Gerard klonk best blij om weer in de nacht te zitten. Eindelijk kon hij zelf zijn platenkeus weer doen, en wat creativiteit in maffe itempjes steken. Diverse bellers lieten ook hun blije instemming blijken.

Overigens wist Gerard nog niet of hij er volgende week weer zou zitten. Hij denkt in ieder geval dat het niet lang is, waar ik dan weer uit afleidt dat we volgende week of over een paar weken weer een ander DJ in de vrij-zatererdagnacht krijgen tussen 3 en 6. Ik ga de soap volgen, maar beloof u er niet meer mee lastig te vallen. Het is erg genoeg dat de nachtluisteraars van 3FM hiermee geconfronteerd worden.

Laat ik afsluiten met het geheel samengevat in een woord: Genant.

Gerelateerde Artikelen