Kies je favoriete radiostation

Dossiers

DAB Onvermijdelijk

DAB

Wie deze maand naar Cannes reist om zich in de 3GSM conferentie te storten komt onvermijdelijk DAB tegen. Het WorldDAB Forum profileert zich samen met grote fabrikanten waaronder Samsung, Perstel en Imagination Technologies in een grote stand en een paneldiscussie over nieuwe telecomtechnieken. Er wordt gehoopt op een veelvuldig ‘Damn it’s DAB!’, het teken van een bewustwordende telecomgigant. De operator zal zich beseffen dat hij beter af is met DAB in zijn toolbox, en zorgt ervoor dat de kreet ook de komende jaren onder consumenten zal echoën.

WorldDAB verzamelt al haar krachten om de doorbraak van DAB in de telecomindustrie te bewerkstelligen; het laatste grote obstakel in de wereldwijde toepassing van DAB. Wat de afgelopen jaren niet gelukt is moet nu worden geforceerd. Annika Nyberg wordt gequote met: “Het is onvermijdelijk”. Dat geld niet alleen voor DAB zelf maar ook voor het “huwelijk” tussen DAB en GSM.

Het is heel opmerkelijk dat de DAB ontwikkeling aan de telecommarkt voorbij lijkt te gaan. Dit komt deels door de DAB spelers bij wie focus op audio lag, ondermeer omdat overheden huiverig zijn voor datatransmissie op omroepnetwerken, deels ook door de arrogantie danwel het navelstaren van de GSM spelers gedwongen tot herevaluatie van hun bedrijfsvoering.

Waar jaren nadruk werd gelegd op audio wordt nu volledig ingezet op de multi-media capaciteiten van DAB. “DAB kan helpen de 3G beloften waar te maken,” is te lezen in het nieuwe telecompaper van de WorldDAB organisatie. Het is een poging om tot de operators door te dringen dat zij iets heel waardevols weggooien als ze niet aansturen op samenwerking en convergentie met DAB.

Dat 3G operators nog niet staan te springen is eigenlijk vreemd. Aangezien een groeiende ARPU (Average Revenue Per User) één van de belangrijkste doelstellingen van de telecomstrategen is zou DAB toch al lang geleden gekaapt moeten zijn of in ieder geval begrepen. Misschien is er toch minder begrip voor content dan wel eens uit de telecomhoek te horen valt.

De bezoekers van 3GSM 2004 krijgen in ieder geval de primeur van de eerste DMB ontvanger die tentoongesteld wordt door Samsung. Deze zal de video en multi-media toepassingen van DAB presenteren. Verder worden door fabrikanten gecombineerde DAB/GSM chips geshowd. Er is een nieuwe telecom paper gepubliceerd waarin de voordelen van DAB op elk gewenst moment nagelezen kunnen worden. Daarin staan ook de voorbeelden van operators en grote electronica concerns die al wel het licht hebben gezien.

Afgevaardigden uit de mobiele telefoonmarkt die na 3GSM 2004 nog niet overtuigd zijn moeten hun dure netwerk dan gewoon maar verder uitrollen en Digitale Radio ontdekken wanneer het echt onvermijdelijk is. [The Catalyst/ K.v.S. / Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen