Search
Close this search box.

Digitale publieke radio wordt vooral audio

Vorige week kwam het enigszins onverwachte bericht dat publieke Digitale Radio uitzendingen in Nederland zijn gestart. Eindelijk is DAB in Nederland als reguliere dienst te beluisteren. De NOS maakt gebruik van de DAB multiplex die ongeveer een jaar geleden door Den Haag is toegekend. De Nozema zender bij IJsselstein is de eerste van 8 hoofdzenders die in de Randstad komen te staan.

In tegenstelling tot onze korte nieuwsflash van afgelopen week zal de NOS haar DAB uitzendingen met name richten op de grote steden in de Randstad. De eerste uitrol van 8 hoofd- en een onbekend aantal ondersteunende zenders zal plaatsvinden totaan november 2004. Vóór de kerstverkopen moet de Randstad voorzien zijn met hoge kwaliteit DAB uitzendingen.

Hans Bakhuizen, beleidsadviseur voor de digitalisering van de publieke omroep: “Het gaat ons om de goede verzorging van DAB in de Randstad. Dat betekend in-door ontvangst. We zullen kritisch monitoren hoe de binnenhuisontvangst is als alle 8 hoofdzenders aanstaan. Rotterdam en Den Haag vormen niet zo’n probleem want die krijgen een eigen zender. Maar vooral in Amsterdam zullen we goed moeten kijken hoe de ontvangst is.”

Digitale Radio’s
De Randstad is natuurlijk gekozen vanwege de grote koopkracht in het gebied. Onder andere Mediamarkt, Megapool en Expert zetten DAB radio’s in dit gebied de schappen. Importeurs waaronder Music Matters hebben de retailers al enkele jaren warm gemaakt en beginnen nu met een grootschaligere toelevering van ontvangers. Nu al staan er steeds meer hoogwaardige FM radio’s met DAB functionaliteit in winkels en worden DAB-radio’s ingebouwd in auto’s. Kortom, er is zelfs in Nederland geen gebrek meer aan Digitale Radio’s.

“De eerste opzet voor de introductie van DAB was dat de NOS moest zorgen voor het op gang komen van de hele DAB keten. Dit is nu niet meer nodig. We voeren wel overleg met importeurs maar hoeven geen echte promotie voor ontvangers te maken. Dat gebeurd door importeurs en retailers zelf,” aldus Bakhuizen.

Vooral audio
De NOS gaat haar zogeheten hoofdtakenstations plus haar twee neventakenstations, de Concertzender en Colorful Radio, digitaal uitzenden. De DAB-vergunning geeft de NOS de mogelijkheid om 30% van haar multiplex te gebruiken voor neventaken. Dit blijft voorlopig beperkt tot audio. Bakhuizen: “In deze fase van Digitale Radio is het vooral van belang dat huidige stations een betere kwalteit hebben en dat er een divers aanbod op DAB te vinden is. Kijkend naar het rolmodel Engeland dan zie je dat daar de verbeterde geluidskwaliteit Digitale Radio’s verkocht. Datacasting is bij de Britten niet echt van de grond gekomen.”

Hiermee lijken de idealen van WebAnywhere helemaal begraven. Het voormalige proefproject van NOS, Nozema en NOB, dat moest voorzien in multimediale radio met internettoepassingen, werd twee jaar geleden gestopt. Daarvoor komt dus niets in de plaats. Trendy diensten als IP tunneling (internet over DAB) zijn in ieder geval voorlopig in de ijskast gezet.

Wanneer de commerciële omroepen de NOS kunnen vergezellen op DAB is nog onduidelijk. Ook de NOS wil graag haar concurrentie op DAB. Bakhuizen: “Laat de commerciële omroep er alsjeblieft bij zijn. Het is goed als een Sky Radio ook digitaal te ontvangen is. Dat trekt een hele boel mensen aan.” In ieder geval is wel duidelijk dat de uitrol van toekomstige commerciële DAB-zenders zich zal moeten schikken naar het Nozema zenderplan. De kosten van de uitrol worden nog niet naar buiten gebracht. [The Catalyst/ K.v.S. / Radio.NL]