Kies je favoriete radiostation

Dossiers

DAB maakt opmars in Engeland

DAB

Terwijl in Nederland DAB nauwelijks van de grond af komt, begint het in Engeland een groot succes te worden. Een grote elektronicaketen in Engeland meldt dat de helft van haar verkochte radio’s de afgelopen periode uitgevoerd was met een DAB ontvanger.

Mede doordat er steeds goedkopere DAB-ontvangers komen en er steeds meer stations te ontvangen zijn neemt het succes toe. Via DAB zijn in Engeland bijna alle landelijke/regionale en lokale AM en FM-stations te ontvangen op de digitale band. Hierdoor zijn dus ook middengolfstations als Virgin, Talksport, Classic Gold, Capital Gold en Magic kristalhelder in stereo te ontvangen. Daarnaast neemt het aantal stations dat uitsluitend via DAB uitzendt ook toe. Voorbeelden hiervan zijn Smash Hits Radio, Kerrang en BBC 1Extra.

De Britse overheid heeft er de afgelopen jaren flink wat aan gedaan om zogenaamde "Digital Radio" te promoten. Hiervoor werd zelfs een speciale procedure ingesteld, die het mogelijk maakt om licenties van FM/AM-stations, die ook uitzenden via DAB, automatisch te verlengen. [R.S.]

Gerelateerde Artikelen