Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Uw Vliegende Radiowereldreporter uit de levende Staten (deel 41)

Columns

De pers hoort het publiek volledig en objectief te informeren. Het publiek gaat daar van uit. Maar is het ook waar? Een voorbeeld.

Een weekend of wat geleden stonden er in Washington, DC bijna een miljoen mensen te protesteren voor het recht op abortus. Senator Hillary Clinton was er. En Demi Moore. En Oprah, Whoopi, Kevin Bacon en Alec Baldwin. En nog wat Hollywood sterren. Een beetje raar, want sinds 1973 bestaat dat recht op abortus al.

Men is echter bang dat president Bush en zijn republikeinse vrienden dat recht gaan inperken. Die angst is terecht.

Ik hoor je al zuchten: 'Ach, die rare Amerikanen weer, die discussie hebben wij in Nederland al lang gehad. Wij hebben onze zaakjes hier in Nederland veel beter geregeld. Waarom kunnen ze dat in de VS toch niet?'

Nou, dat ga ik proberen je uit te leggen. Het recht op abortus is hier namelijk ruimer dan in Nederland.

Er zijn hier trouwens geen mensen tegen abortus. Da's veel te negatief. Je bent hier nooit tegen iets. Je bent 'pro choice', of 'pro life'. Voor het recht om voor abortus te kunnen kiezen, of voor het leven van een ongeboren kind.

Je zou denken dat de discussie hier net zo gaat als in Nederland. Je hebt mensen die vinden dat je niet zomaar het leven van een (ongeboren) ander mag beëindigen. Leven is leven. Dat beëindigen is moord. En je hebt mensen die vinden dat het leven pas bij de geboorte begint en dat de moeder het recht heeft om zelf te bepalen wat er wel en niet in haar lichaam gebeurt.

Het probleem is echter dat er hier veel meer mag dan in Nederland. In Nederland is abortus tot 16 weken mogelijk. Tot 24 als er een medische afwijking wordt geconstateerd die de kwaliteit van het leven van het kind aantast.

Hier is iedere zwangerschapsonderbreking abortus. Dus ook een vlak voor de geboorte van een baby. Bekijk de volgende links eens van een abortustechniek die hier is toegestaan: partial birth abortion. Ik waarschuw je, als je een zwakke maag hebt kun je beter niet kijken. Link 1  /  Link 2

Het kan aan mij liggen, maar sinds ik weet wat partial birth abortion is, begrijp ik die 'pro lifers' die met bordjes 'MURDER' bij abortusklinieken staan. Dit is namelijk absoluut walgelijk. Meel me gerust als het daar niet mee eens bent.

Misschien heb ik niet goed opgelet, maar ik had nog nooit gehoord van 'partial birth abortion' toen ik hier kwam. En ook in de verslaggeving over die miljoen 'pro choicers' op 'the Mall' in DC heb ik er niets van gehoord.

Journalisten praten hun publiek naar de mond. In Nederland is abortus een geaccepteerd verschijnsel. Bovendien zou Nederland graag John Kerry de presidentsverkiezingen zien winnen. 1+1=2, en dus is het een mooi verhaal om te vertellen dat sympathieke progressieve John Kerry voor abortus is, en de gelovige conservatieve Bush tegen.

Journalisten zullen zeggen dat ze hun publiek wel moeten behagen, omdat ze zonder publiek geen baan hebben. Maar toch.

Is het netjes om niet te vertellen dat veel mensen tegen partial birth abortion demonstreren? En dat zelfs die oerconservatieve president Bush vindt dat abortus mogelijk moet zijn na verkrachting of incest?

Jasper
Uw Vliegende Radiowereldreporterer

PS Deze column werd geschreven terwijl 'Friends' eindigde……

Gerelateerde Artikelen