Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Publieke omroep op de schop

Columns

De publieke omroep (hierna PO genoemd) wordt weer eens stevig aangepakt. Net als de benzine- en nicotine accijns is de PO een mooie Kop van Jut. De beste stuurlui staan aan wal is een bekend spreekwoord. Hier wordt dan mee bedoeld dat het voor degenen aan de zijlijn makkelijk lullen is, maar verstand van zaken: ho maar!

Het ene moment zijn de PO voor jaren onder de pannen met een vergunning. En net zo makkelijk wordt alles weer op de schop genomen. Ik denk dat de PO daar wel een punt heeft. Onrust zaaien is een van meest bekende fenomenen uit de politiek. Soms zijn het proefballonnen. Soms ook niet. Dat lijkt nu het geval. Er moet schijnbaar orde op zaken worden gesteld.

De politiek wordt blijkbaar niet gehinderd door enige relevante kennis. Men laat de wind weer heerlijk waaien in omroepland. Echte visie ontbreekt en waar die ontbreekt, gaat het niet goed. Nu de politiek het weer voor elkaar heeft gekregen om de stormbal weer in de hoogte te krijgen zou het geen gek idee zijn om een brede discussie op te starten met als motto: waar dient de publieke omroep in, laten we zeggen, 2010 te staan. Dan heeft men 6 jaar de tijd om een en ander nu eens goed op poten te zetten en weet iedereen waar ie aan toe is.

Dit doet me denken aan een boekje van het Commissariaat voor de Media met als titel: “publieke lokale omroep, maar dan wel écht”. In dat werkje staat klip en klaar waaraan een publieke lokale omroep moet voldoen. Dat zou dus voor de landelijke PO ook niet gek zijn. En ja, zoiets bestaat natuurlijk al: de Mediawet en andere wet- en regelgevende uitgaven.

De PO is van ons allemaal, dus kom maar op met die brede discussie. Deze moet nog gevoerd worden, maar ik zou er voor pleiten om te komen tot één staatsomroep lá de BBC. Op die wijze zou je kunnen voorkomen dat je alleen maar eilandjes aan het aansturen bent. Die ene omroep moet er zorgdragen dat we het minimale aan cultuur, educatie en informatie tot ons krijgen.

Wellicht minder televisienetten en radiozenders en meer kwaliteit. Als je het goed wilt doen moet een en ander los staan van reclame-inkomsten. Maar of we dat met z’n allen willen opbrengen? Ik betwijfel het. Voor we überhaupt aan een brede discussie moeten beginnen zal eerst door de politiek het varkentje BNN moeten worden gewassen. Of is het uitkleden van het publieke bestel al begonnen?

Eric

Gerelateerde Artikelen