Kies je favoriete radiostation

Dossiers

In gesprek met: Pieter Vorage [Radio M Utrecht]

In gesprek met?

Pieter Vorage (30) werd geboren in Geldrop en woont tegenwoordig samen met zijn vriendin en zoon in Almere. Op 14-jarige leeftijd begon Pieter zijn radiocarrière bij de lokale omroepen waaronder Radio Exclusief (Beuningen) en TrendFM (Huissen). Na de Havo is hij een jaar Media & Communicatie gaan studeren in Edinburgh, Schotland. Terug in Nederland ging hij aan de slag bij Radio 10 Gold waar hij begon met het maken van  nachtprogramma's.

Later werden dat dagprogramma's in het weekend, wat hij combineerde met zijn studie aan de School van de Journalistiek in Utrecht. Na zijn studie heeft Pieter 8 jaar  bij Radio 10 Gold gepresenteerd. In oktober 2003 stapte hij over naar Radio M Utrecht, dé regionale radiozender van de provincie Utrecht.

Vanaf dinsdag 13 april presenteert Pieter van 16.00 uur tot 19.00 uur, het middagprogramma “Afslag 93.1”  en neemt hij het stokje over van presentator Henk Blok die naar Radio 538 verhuist.

Hoe ga jij het programma “Afslag 93.1” invullen?

In het programma is er natuurlijk veel aandacht voor het nieuws uit de provincie Utrecht met onder andere reportages gemaakt door verslaggevers. Verder spreek ik wekelijks met top kok Pim Haaksman over lekker eten. Ook kunnen luisteraars iedere dag een fileverzoekplaat aanvragen. Andere vaste items zijn: de stelling van de dag, het weer, de files en een kort overzicht van het laatste nieuws uit binnen- en buitenland.

De sportredactie verzorgt ook regelmatig onderwerpen en iedere vrijdag is er de Uittip, uitgekozen door Utrecht Toerisme & Recreatie. Dit alles omlijst door leuke muziek om de dag aangenaam mee af te sluiten. Maar, zoals iedere programmamaker weet, zijn er altijd nieuwe ideeën en wordt er dus altijd gewerkt aan “Afslag 93.1”.

Na de fusie van RTV Utrecht was Radio M Utrecht nog gevestigd in het pand in Zeist, begin mei verhuizen de radiostudio’s naar het geheel verbouwde pand in Utrecht, waar Regio TV Utrecht al zit. Hoe kijk jij tegen die verhuizing aan ?

Ik denk dat de verhuizing beslist zal zorgen voor een beter totaalproduct van RTV Utrecht. De samenwerking tussen televisie en radio is er nu ook, maar het zal nog beter gaan als er vanuit hetzelfde pand wordt gewerkt. Een positieve ontwikkeling dus! Ik zie het zeker zitten!

Bovendien krijgt iedereen bij RTV Utrecht door een ingrijpende verbouwing een prachtige nieuwe werkplek. De nieuwe radiostudio voor Radio M Utrecht komt daar in het midden van een mediacafé!

Waarom is radio jouw passie?

Het is ongetwijfeld al vaker gezegd maar het mooie aan radio is voor mij dat de luisteraar de mogelijkheid heeft de beelden zelf in te vullen. Iets dat bij iedereen gebeurt die naar de radio luistert. Je hoort bijvoorbeeld een reportage over een natuurgebied en in je hoofd vorm je een beeld van de omgeving. Dat gaat vanzelf. Of het beeld klopt met de werkelijkheid maakt eigenlijk niet uit. Bij televisie zijn de beelden al voor je bedacht. Ook mooi is de emotie die bij radio hoort.

Radio is eigenlijk emotie. Met muziek, je manier van presenteren, het gebruik van je stem en zelfs de manier waarop je jingles start kun je een bepaalde sfeer uitstralen. Het maken van radio geeft mij gewoon een kick! Je weet dat er mensen naar je luisteren en het is nog leuker als je de luisteraar een plezier kan doen met je programma.

Wie zijn je voorbeelden op de radio?

Ik heb nooit echt grote voorbeelden gehad. Geen idee waarom niet. Er zijn wel mensen in radioland waar ik heel veel respect voor heb en waar ik veel van heb geleerd door er goed naar te luisteren. Dat zou je voorbeelden kunnen noemen, maar dat klinkt een beetje zwaar.

Als radiomaker moet je niet te veel met voorbeelden bezig zijn. De kans is dan groot dat je iemand gaat nadoen. Daar moet je altijd goed op letten. De luisteraar hoort het meteen als je niet helemaal jezelf bent. Regelmatig afluisteren van je eigen programma’s en vooral eerlijk zijn tegen jezelf helpt dit meestal te voorkomen.

Van welke muziek geniet jij het meest?

Ik heb altijd een hele brede muzieksmaak gehad. Ik kan genieten van Elvis maar ook van klassieke muziek, jazz of echte rock. Vroeger als klein jongetje luisterde ik veel naar lp’s van Queen en Prince. Andere artiesten in m’n platenkast zijn onder andere Van Morrison, Manu Chao, Beatles, Miles Davis en Texas.

En aan welke plaat heb je een speciale herinnering?

Heb je even? Er zijn heel veel liedjes waar voor mij speciale herinneringen bij horen. Om wat voorbeelden te geven:'I Would Die For You', van Prince. Met dit liedje heb ik ooit eens meegedaan aan een playback-show op school. Gelukkig zijn er geen beelden van! De hele cd 'Songbird' van Eva Cassidy. Die hoorde ik nog niet zo heel lang geleden tijdens een heerlijke massage in een veel te mooi hotel. Eva Cassidy leeft helaas niet meer. Toen ik haar stem voor het eerst hoorde, een paar jaar geleden, was ik meteen verkocht.

Echt prachtig! Verder denk ik bij het horen van 'Remedy', van de Black Crowes, terug aan Pink Pop ergens begin jaren 90. Ik was er ook en het was leuk! 'The Next Time' van Cliff Richard roept bij mij prettige radiogevoelens op. Het nummer is ooit gebruikt in een fijne radiodocumentaire door de BBC. Heerlijk en lekker fout nummer om over het intro heen te praten in een uitzending! Muziek is heel belangrijk voor me. Ik zou echt niet zonder kunnen.

Pieter Vorage

Gerelateerde Artikelen