Kies je favoriete radiostation

Dossiers

DB Europe bestaat deze maand 10 jaar

DAB

DB Europe is ontstaan uit een radiostation dat wel én geen ether frequentie kreeg van de Nederlandse overheid. Het heet AmstelRadio en werd officieel opgericht op 1 april 1997 in Amstelveen, met als doelstelling een informatief, verstrooien en prikkelend radiostation te zijn.

Gedurende het eerste jaar van het bestaan werd er twee uur per week radiozendtijd gehuurd bij Salto. AmstelRadio is nog steeds in het bezit van een commerciële radiovergunning van het Commissariaat voor de Media. Uit AmstelRadio zijn twee initiatieven naar voren gekomen: air interactive radio en db Europe. Nadat AmstelRadio in 1997 en later in 1998 geen frequentie had gekregen (volgens de Staatscourant van 31 augustus 1998 en het persbericht van het Ministerie van Verkeer & Waterstaat kreeg AmstelRadio de AM-frequentie 1557 KHz. wel) richtten wij ons volledig op DAB. Dit resulteerde in een experimenteervergunning voor groot Amsterdam en Noord Brabant in de L-band (allotment LA 1452,960 MHz.). Op de IBC in september 1998, vond de formele start van de experimenteervergunning in de L-Band (LA) plaats.

Het db Europe experiment bestond uit een Single Frequency Network (SFN) van zeven zendersites en Gapfillers voor de Amsterdamse Metro en de Zeeburgertunnel. Met het experiment is de werking van het Emergency Warning Channel (EWC), Paging, voorwaardelijke toegang (maakt betaalde diensten mogelijk zoals abonneeradio of betaalde informatie diensten), Traffic Management Channel (TMC) en een kleincellig Single frequency Network (SFN) getest in een grootstedelijk en landelijk gebied. Daarnaast zijn er beeldschermen die in tramlijn 4 stonden opgesteld, voorzien van data verzonden via TDAB. In Noord-Brabant werden er zenders geplaatst en in gebruik genomen in de steden Eindhoven en Tilburg. Via het allotment LA werden WRN (World Radio Network), New Dance radio (tegenwoordig ID&T), City FM, Jazz radio, (gedurende de auto RAI van 1999), drie Salto kanalen in Amsterdam, AmstelRadio (live vanaf de IBC van 199 en Radio 538 (gedurende het DAB content congres) doorgegeven.

Gedurende de experimentele uitzendingen in Amsterdam, werd op 10 juni van 1999 door db Europe het eerste "TDAB content" congres in de wereld georganiseerd met sprekers uit Zweden en Nederland. Verder verleende db Europe ondersteuning aan de Verkeer & Waterstaat TDAB-congressen in april en mei van 2000. db Europe was op deze congressen aanwezig met TDAB zend- en ontvangst demonstratieapparatuur en vijf sprekers. Gedurende de congresdag in mei was db Europe aanwezig met een complete uitzendstraat. Op de db Europe multiplex werden toen Arrow Classic Rock, Concert zender en AmstelRadio uitgezonden. Het db Europe multiplex signaal was alleen in het Kurhaus te Scheveningen te ontvangen. Daarnaast waren sprekers van db Europe actief op diverse bijeenkomsten van Senter, Syntens en vele andere ultimediabijeenkomsten. db Europe is een van de initiatiefnemers tot de oprichting van een Nederlands DAB ontvanger promotieplatform.

In het vijfjarig bestaan heeft AmstelRadio / db Europe behoorlijk aan de weg getimmerd. Ik denk dat ik gerust kan stellen dat dit lustrum is te danken aan de inzet van veel mensen. db Europe gaat na de viering van het vijfjarig bestaan een woelige en rumoerige tijd tegemoet. Dit jaar worden de eerste DAB-frequenties uitgegeven. db Europe wil als commerciële multiplexprovider en DAB promotor in aanmerking komen voor de landelijke DAB-frequentie. db Europe start in augustus 2002 met de uitgifte van een maandelijkse e-zine dat totaal in het teken zal staan van DAB en zijn mogelijkheden. Het voornemen is om dit e-zine uit te geven tot de uitgifte van de DAB-frequenties door het Ministerie van Onderwijs Cultuur & Wetenschappen.

Afsluitend denk ik te mogen stellen dat Nederland klaar is voor DAB. En db Europe is klaar om DAB in Nederland te introduceren. Ik wens u veel leesplezier toe en moge DAB zich na een jaar ontwikkelen als de succesvolle introductie van de 21e eeuw.[DB Europe/Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen