Kies je favoriete radiostation

Dossiers

In gesprek met: Jan Hoogesteijn [KINK FM]

In gesprek met?

Na opleidingen aan de horecavakschool en een studie analytische chemie kwam hij bij enkele piraten en ziekenomroepen terecht in de omgeving van Amsterdam. In 1985 solliciteerde Jan voor een baan als muzieksamensteller bij de Vara.

Hij werd aangenomen en ging als producer en muzieksamensteller werken voor het programma De Nacht Klinkt Anders met Dieuwertje Blok. Later produceerde Jan talloze andere programma’s voor de Vara radio waaronder de Verrukkelijke 15. Tevens was hij actief als redacteur en muzieksamensteller. In de laatste functie heeft hij ook een periode de muziek voor Met Het Oog Op Morgen samengesteld.

In 1989 maakte Jan de overstap van de Vara naar Veronica. Ook bij die omroep ging hij als muzieksamensteller, redacteur en producer aan de slag. Hij werkte voor diverse programma’s, waaronder Countdown Cafe, de Top 40, Nieuwsradio enz..   . Ook verzorgde Jan de redactie voor diverse muziekprogramma’s op Veronica televisie, waaronder Nederland Muziekland, Top 40 en Countdown in de periode dat deze werd gepresenteerd door Stenders & Van Inkel.

In 1995 verliet Veronica het publieke bestel. Er werden 3 zenders gestart: HitRadio Veronica, Veronica NieuwsRadio en KINK FM. Jan was, samen met onder meer Rob Stenders, Allard Berends en Unico Glorie, verantwoordelijk voor de oprichting en invulling van laatstgenoemde zender. Stenders haakte echter al snel af en Glorie kreeg de leiding over de televisietak van de Holland Media Groep (HMG).

Bovendien werd KINK FM door de HMG overgedaan aan de Vereniging Veronica. Toen het wat minder ging met de zender bleef Jan en bouwde, met hulp van een steeds groter wordende groep vrijwilligers KINK FM weer opnieuw op. Toen Veronica de HMG verliet, stond Jan ook aan de wieg van een nieuw Radio Veronica, dat de basis zou vormen voor het huidige Radio Veronica. Inmiddels is Jan weer full-time bezig met KINK FM, waar sinds kort ook het nieuwe internetstation KINK-ClassX bij hoort.

- Voor veel mensen is het wat verwarrend: KINK FM is eigendom van de Vereniging Veronica, terwijl Radio Veronica nu juist weer van Sky Radio is. Kun je kort uitleggen hoe dat precies zit?

Het is heel simpel. De Vereniging Veronica (juridisch gezien is het de eigenlijk Veronica Holding) is sinds vorig jaar voor 3,5 procent aandeelhouder in Sky Radio Ltd. Hiermee is zij dus mede-eigenaar van Sky Radio, Sky Denemarken, Sky Duitsland, Classic FM en... Radio Veronica.

Kink FM is voor 100 procent eigendom van de Vereniging. Het is de enige activiteit die zij nu nog in eigen beheer heeft.

- Hoe kijk je terug op de etherfrequentieverdeling van vorig jaar, waarbij KINK FM een frequentie misliep en Radio Veronica, via een omweg, wel een frequentie kreeg?

Als een nachtmerrie. Ik wil daar niets meer over zeggen. Ik loop anders het risico zeer emotioneel te worden en allerlei mensen te beschadigen. Ooit zal het verhaal in boekvorm verschijnen.

Veronica mag God en Rob Out-in-de-hemel op haar blote knieën danken dat ze er zo goed vanaf gekomen is. Hierbij past ook een kippenhok-met-veren in het achterwerk van het huidige Veronica bestuur. Zij hebben vorig jaar enorme, ook persoonlijke risico’s gelopen, maar hebben het toch geflikt.

- Heb je, na de negatieve afloop van de frequentieverdeling, er ooit aan gedacht om te stoppen met KINK FM?

Ja, maar Kink is niet alleen Jan H. Ik bedoel hiermee te zeggen dat het station overeind is gebleven door de inzet en het enthousiasme van alle medewerkers die jaar in, jaar uit, veelal op vrijwillige basis zich uit de spreekwoordelijke naad hebben gewerkt. We hebben gezamenlijk het besluit genomen om door te gaan en door te vechten, want ook dat hoort bij Kink. Ondanks alle shit is het namelijk ook erg leuk.

Ook de loyaliteit van Leon Ramakers van Mojo en de steun tot op heden van de Verenigingsraad zijn belangrijk geweest in de afwegingen.

- In de 9 jaar dat KINK FM bestaat zijn er veel mensen gekomen en gegaan. Jij bent (met Arjen Grolleman) de enige uit die beginperiode, die nog steeds bij de zender zit. Wat maakt KINK FM zo de moeite waard?

De kans en vrijheid om een soort radio te maken en die muziek uit te zenden die je nergens anders hoort. De onderlinge sfeer is met name voor omroepbegrippen, onwaarschijnlijk leuk en saamhorig. En Arjen is natuurlijk het hart & de ziel van de zender. Hij is de beste DJ van Nederland.

- Zijn de kansen voor KINK FM op een etherfrequentie nu verkeken?

Nee. Maar dat zeg ik heeeel voorzichtig. Ik geloof niet dat er de komende jaren nog frequenties worden verdeeld, maar ik heb wel de verwachting dat een aantal partijen het niet gaat redden en hun frequenties te koop aanbiedt.

- Zenders als Yorin FM en Radio 3FM hanteren tegenwoordig een pop/rock format. Zijn dat geen concurrenten voor KINK FM?

Met het beperkte kabelbereik en onze weinige middelen is zelfs de huisomroep van de Tweede Kamer of een babyfoonnetwerk een geduchte concurrent voor Kink...... 

- Denk je dat er ooit weer een veiling  komt van etherfrequenties?

Nee, en om een aantal redenen. Ten eerste zijn er geen grote, kapitaalkrachtige partijen meer die baat hebben bij een nieuwe verdeling. Vergeet niet dat Veronica onwaarschijnlijk veel geld en tijd heeft gestoken in juridische procedures en gelobby om deze frequentieverdeling af te dwingen. Ik ben er van overtuigd dat er nu al een lobby is gestart om een volgende verdeling onmogelijk te maken. Alle nieuwkomers die in 2011 een kans willen maken op een frequentie raad ik aan om zich nu al politiek in te graven en geld te reserveren voor eventuele juridische procedures. Vergeet het maar.

Ten tweede dienen er zich binnen nu en vijf jaar nieuwe mogelijkheden aan voor audio-distributie, die een concurrent gaan vormen voor kabel en ether. Het zijn geen substituten voor FM. FM zal altijd, en met name voor breed georiënteerde zenders een belangrijke en niet weg te denken distributievorm blijven. Maar mobiel, breedbandig internet wordt het medium voor niche-formats. Radio is daar één vorm van. Stations en merken als Kink en Arrow zullen hier baat hij hebben.

- Maar dat zal toch een enorme bandbreedte in beslag nemen en onbetaalbaar zijn?

Wel als het live wordt gestreamd en op de traditionele wijze wordt verspreid...  Radio als één van de vormen van audio-beluistering hoeft namelijk niet live te zijn.

Het was Adam Curry die een paar jaar geleden een heel interessant en bijna onopgemerkt verhaal heeft geschreven op zijn weblog over andere en nieuwe vormen van video bekijken via internet. Bandbreedte is het probleem wat men nu ervaart bij het bekijken van live tv-beelden via het net. De beroemde last-mile maakt live-streaming  nog steeds een hel. Hij stelde terecht dat we af moeten van het idee dat alles streaming en live moet zijn en ook rechtstreeks moet worden bekeken. Per slot van rekening is tachtig procent van wat er op tv wordt uitgezonden ook eerder opgenomen, incluis de meeste items in het live journaal. Om het live-streaming probleem te omzeilen moeten de beelden op de momenten dat je de internetverbinding en computer niet gebruikt, op je harddisk worden gedumpt en eenmaal opgeslagen kan je ze bekijken wanneer je maar wilt. Dit is een hele verkorte en simpele versie van zijn echt heel slimme betoog.

Het inspireerde mij om dezelfde redenering toe te passen op radio en andere vormen van audio-distributie die niet streaming zijn. Neem Sky Radio als voorbeeld. Alle muziek, commercials, jingles staan op een harddisk en de volgorde staat ver van te voren vast. De enige live items zijn het nieuws, verkeersinformatie en het weer. Alles is non-stop. Als je het signaal van Sky live zou willen ontvangen via een mobiele internetstream, stel een GSM,  dan kost je dat bakken bandbreedte en als dit via een geavanceerd GSM of  UMTS-toestel gebeurd, dan zal de telefoonrekening voor zeg, drie uur luisteren per dag torenhoog zijn. Zelfs met UMTS lijkt mij dit uitgesloten en ik kan mij ook niet voorstellen dat er een businessmodel ontstaat waarbij de aanbieder middels reclameboodschappen de stream gaat bekostigen. Mocht je als radiostation of muziekaanbieder naast of in plaats van FM toch met behulp van draadloos internet extra of nieuwe luisteraars willen bereiken, dan voorzie ik een situatie waarbij je bij de McDonalds of een Shell tankstation, een losse harddisk kan kopen met daarop alle muziek van Sky of alle muziek van Kink of een ander merk.

Deze zeer beveiligde muziek kan alleen maar ontsloten en beluisterd worden als de disk gekoppeld wordt aan bijvoorbeeld een mobieltje met internetverbinding, waarmee een playlist van b.v. Sky wordt gedownload. Deze playlist bepaalt de volgorde van de muziek en middels de internetverbinding kan dan wel indien gewenst het nieuws, verkeer & weer live worden ontvangen. Zie het maar als een mobiele mini-Dalet incluis alle muziek op een kleine, handzame harddisk die zijn Selector-playlistfiles van een bepaald radio- of muziekmerk via internet krijgt toegezonden. Nu geloof ik niet dat een format als Sky zal kiezen voor deze wijze van distributie omdat zij juist gebaat zijn bij FM, maar voor niche formats zoals Kink, ID+T, Arrow Classic Rock is dit de toekomst.

Ik nam Sky als voorbeeld vanwege haar non-stop karakter. Je kunt je voorstellen dat deze harddisks op termijn ook gewoon worden weggeven. In deze vorm bevinden de problemen zich natuurlijk vooral op het terrein van de beveiliging van de muziek. Rechthebbenden, zoals platenmaatschappijen moeten dan ook met allerlei technische veiligheidsgaranties overtuigd worden om hun medewerking verlenen. Dat kost bloed, zweet, tranen en vooral veel tijd. En die tijd moeten gevestigde radiostations met een groot bereik nu benutten om nieuwe audio- en radio-merken op het internet op te zetten en uit te bouwen. Over een paar jaar zijn deze kanalen relatief bekend en geschikt voor deze en andere nieuwe vormen van distributie. Het lijkt dat 538 dit heeft begrepen met Juize FM, de VPRO met haar 3 voor 12-kanalen en om die reden is Kink onlangs ook gestart met Kink ClassX.

- Je bent ook een tijdje directeur van Radio Veronica geweest. Die zender kreeg via een omweg uiteindelijk wel een etherfrequentie. Hoe kijk je naar het nieuwe Radio Veronica, onder de vlag van Sky Radio?

Trots. Trots en blij omdat we Veronica behouden hebben voor de Nederlandse radio. Vorig jaar moest Veronica een keuze maken tussen BNN en de combinatie Sky/SBS. In een interview in het Veronica Magazine sprak een aantal idioten zich vorig jaar uit voor het samengaan van Veronica met BNN. Ik heb mij daar zeer over opgewonden, te meer omdat hier ook ex-Veronicanen tussen zaten.

Ongelofelijk !  Met de keuze voor BNN zou Veronica zijn verdwenen en daar gingen de dames en heren geïnterviewden wel heel erg snel aan voorbij. Ik was dan ook heel erg blij en opgelucht dat de mogelijkheid zich voordeed om Radio Veronica uit te laten zenden via de tweede frequentie van Sky. En ik ben er ook van overtuigd dat deze kans de doorslag was voor de Verenigingsraad om niet te kiezen voor BNN en wel voor SBS en Sky. Ik zou het echt heel erg gevonden hebben om de laatste directeur Veronica Radio te zijn geweest en het licht uit te moeten doen. Dat had me tot mijn dood achtervolgd.

Het format van het nieuwe Radio Veronica is een logisch gevolg van de Veronica-geschiedenis en de restricties die verbonden zijn aan de verkregen frequentie. Radio Veronica had volgens mij twee perioden van grote glorie: als piraat en als publieke omroep in de periode 85-95. Het huidige Veronica appelleert met haar muziek en presentatoren aan die laatste periode en de jonge luisteraars van toen vormen voor een deel ook weer de groep mensen die nu weer luistert naar hetzelfde stations met dezelfde DJs.

Dit format, gekoppeld aan het merk Veronica kan nog jaren voort. Over een paar jaar kunnen mensen als Evers, van Diepen en Jensen zo doorstromen, of zoals je wilt, terugkeren, naar Veronica.

Het is ook leuk om te bedenken hoe Radio Veronica over, zeg 10, 12 jaar klinkt. Stel dat we ons nog steeds aan een oldies-format moeten houden, dan zal het station een mix zijn van de huidige 538 en Sky muziek in combinatie met af en toe een plaat uit de jaren 80 en 90.

- Wat of wie mis je nog op Radio Veronica?

Alfred (Lagarde). En daar zeg ik alles mee.

- Welke radiozender in het huidige Nederlandse radiolandschap vind je goed en waarom (behalve KINK FM)?

Radio 538 en nu ook Veronica vind ik schoolvoorbeelden van hoe een gepresenteerd radiostation met populaire muziek moet worden geprogrammeerd. Ik ben zelf een zappende luisteraar waarbij mijn eigen cd’s een hoog, persoonlijk marktaandeel scoren.

- De laatste tijd zijn er steeds meer geruchten over een mogelijke terugkeer van Club Veronica, met allerlei opleidingsmogelijkheden voor jong talent? Hoe staat het met die plannen?

Het opzetten van een Club Veronica met radio- en tv-opleidingen behoort tot een van de mogelijke activiteiten van de Vereniging en wordt in de discussie over haar toekomst, meegenomen.

- BNN en Endemol doen dit nu ook al. Wat kan de Vereniging Veronica hieraan toevoegen en zijn jullie niet veel te laat?

Het zal allemaal meegenomen worden in de discussie die nog gevoerd moet worden binnen de Verenigingsraad. Daar ga ik niet over. Ik kan honderden redenen bedenken om het wel te doen.

- Is er een plaats voor KINK FM binnen die toekomstplannen en hoe zie je de toekomst van KINK FM in het algemeen?

Nogmaals, ik heb daar niet zoveel zicht op. Het is een discussie die momenteel door de Verenigingsraad gevoerd wordt en waar ik mij maar naar heb te schikken. Volgende week wordt daar weer over gesproken.

Ik vind en dat is een persoonlijke opvatting, dat de Vereniging Veronica in geest & ziel trouw moet blijven aan haar verleden. Hiermee bedoel ik dat men de gedrevenheid en passie voor radio en muziek niet moet vergeten en een taak heeft om deze traditie voort te zetten.  In een commerciële omgeving gebeurt dat nu door SBS en Sky en de Vereniging zou haar middelen kunnen aanwenden voor het promoten, stimuleren van nieuw muzikaal en mediatalent. Onder die paraplu past Kink. Maar dat is mijn persoonlijke en dus gekleurde opvatting.

In het zicht van nieuwe distributiemogelijkheden en denkend aan de enorme investeringen in Kink, zou ik het heel erg onverstandig vinden om het merk nu op te blazen.  Dat zou vooral ook heel erg zuur zijn voor al onze luisteraars en voor al die artiesten die nergens anders aan bod komen.

Jan Hoogesteijn

Gerelateerde Artikelen