Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Uw Vliegende Radiowereldreporter in de avondshowstaten (46)

Columns

Een experiment. Mijn columns worden vaak te lang gevonden. Daarom nu eens twee korte columnpjes gebaseerd op wat artikeltjes die ik uit de krant viste. Ik heb al vaker opgemerkt dat Amerikanen dol zijn op statistieken. Eens kijken of jullie ze ook lusten. Ik vond een studie die becijferd heeft hoe Bush en Kerry in de media naar voren kwamen.

Let wel, het gaat hier om alle media, niet alleen de nieuwsvoorziening. Men keek naar 20 radio- en tv-zenders, vijf internetsites en zes kranten tussen maart en juni.

Bush beheerst voorlopig de media; hij heeft natuurlijk het voordeel dat hij al president is. Vergelijk het met de Nederlandse premier-bonus. Bush krijgt 72,3% van de media tijd. Kerry de rest. Voordeeltje voor Sjors dus. Maar, Bush komt door alle ellende wel vooral negatief in de media. Puntje voor Sjon.

Kerry heeft het ook een beetje laten hangen. Waarom zou je het nieuws zoeken als je rivaal ervan langs krijgt. Nog een puntje voor Sjon. Helaas voor hem slaan de republikeinen ondertussen terug met het feit dat hij constant van mening verandert, we noemen dat flip-floppen hier. En omdat Kerry zich zo rustig houdt, is 'ie nog een beetje onbekend, en daarmee onbemind. Twee puntjes voor Sjors dus.

Hoe komen Sjon en Sjors dan in het nieuws? Nou over Sjors wordt gezegd dat 'ie arrogant (32,4%), ongeloofwaardig (23,9%) en doortastend is (16,0%). Sjon flip-flopt (11,7%), is extreem liberaal (da's links hier, 10,6%), standvastig (4,4%) en elitair (1,0%).

De studie bewijst ook dat de manier waarop de media berichten over kandidaten kiezers beïnvloed. Da's de alombekende macht van de media. Die macht wordt zelfs groter in de zogenaamde 'battleground' staten, ofwel de staten waar het erg spannend is. Voordeel voor uw reporter: Ohio is zo mogelijk de grootste veldslagstaat. Ik zit dus 'middenin' het nieuws. Ahum.

Raar genoeg hebben alle politieke advertenties weinig effect in de 'battleground states'. Vooral in de niet zo spannende staten hebben ze effect. Da's raar. Want dan zou je daar makkelijker de stemming kunnen doen omslaan, en zouden zij dus de belangrijkste staten zijn……

Men heeft ook naar de comedy shows gekeken, en met name naar die van Jay Leno op NBC, Dave Letterman op CBS en John Stewart op Comedy Central. Allemaal maken ze grappen, maar niet echt gemene. Het belangrijkste thema was de ongeloofwaardigheid van Sjors: 9 van de 33 programma's. Maar in 7 van de 33 werd Kerry als een flip-flopper aangeduid [zinloze info: teenslippers heten flip-flops in de VS].

Leno focust voornamelijk op Bush als sukkel met flauwe imitaties. Al vier jaar lang. Puntje eraf voor Sjors dus. Letterman's grappen vliegen alle kanten op, maar sommige zijn behoorlijk raak. John Stewart daarintegen heeft de twee al lang verlaten. Hij maakt vooral grappen over de mensen rondom Sjors en Sjon. Dat komt gedeeltelijk ook omdat hij een veel kleiner en vooral beter geïnformeerd publiek heeft. John is wel de grappigste en scherpste van de drie, naar mijn mening. Jammer dat hij niet in Nederland te zien is (geweest).

Zo, da' was 't. Kort en krachtig. Beviel het? Mij te veel getalletjes. Ik vond het al saai om in te typen. Puntje eraf voor mij. Daarom: binnenkort meer getalletjes!

Groet uit Ohio,

Jasper
Uw Vliegende radiowereldreporter

PS: Een oplettende lezer wees me erop dat CNN (international) in de weekendnachten compilaties van de Daily Show met Jon Stewart uitzend. Zet die videorecorders scherp, zou ik zeggen!

Gerelateerde Artikelen