Kies je favoriete radiostation

Dossiers

DAB zenders Arnhem en Amsterdam in de lucht [Update]

DAB

Zenderexploitant Nozema brengt in opdracht van de Publieke Omroep op 19 november in Arnhem eindelijk een DAB-zender in de lucht op band 3 (blok 12c). Volgens de Publieke Omroep stond de DAB zender, wat mogelijk de digitale opvolger van de huidige FM wordt, in Arnhem gepland voor 1 september en later op vandaag 29 oktober.

Afgelopen dinsdag bracht Nozema al de DAB-zender Amsterdam IJ-mast in de lucht. Tegelijkertijd werd toen de tijdelijke DAB-zender van 300 W erp op de DC2-toren nabij het Firato-complex in Amsterdam uit bedrijf genomen.

De eerste twee weken wordt met verlaagd vermogen uitgezonden (500W erp) in Amsterdam waarna geleidelijk in de loop van de vier weken na inschakeling naar het eindvermogen 2000 W erp zal worden gegroeid.

Tot en met vandaag is DAB vooral alleen nog te ontvangen in de Randstad. Voordat verder wordt uitgebreid naar heel Nederland, gaat de Publieke Omroep eerst onderzoeken of de zendsignalen wel sterk genoeg zijn om (vrijwel) overal en altijd goede ontvangst te bieden. Daarna volgt aansluiting van de rest van het land.

Dat ontvangstonderzoek zal in 2004 en in de loop van 2005 plaatsvinden, waarna besluitvorming kan plaatsvinden over het tempo van "uitrol" naar de rest van het land. Uiteindelijk zal 100% van het land met DAB verzorgd worden. [Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen