Kies je favoriete radiostation

Dossiers

In gesprek met: Mental Theo [Slam! FM]

In gesprek met?

Op 14 februari 1965 kwam Mental Theo kaal ter wereld in ‘s-Hertogenbosch, iets dat hij later maar als handelsmerk heeft genomen. Hij was toen nog vermomd onder de naam Theo Nabuurs. Al snel maakte hij rare dansbewegingen in zijn wieg. Toen hij enige tijd later zijn wieg mocht verlaten, sloopte hij al rennende het hele huis en maakte hij flink wat lawaai. Dat is altijd zo gebleven. Op 15-jarige leeftijd draaide hij op feestjes. Ook was hij werkzaam voor wat lokale en illegale radiostations.

Een paar jaar later werd hij gevraagd om op de zogenaamde ‘Turn Up The Bass Tour’ te gaan draaien. Hij heeft ook nog een serieuze kant en die serieuze kant van hem gaat werken bij Arcade als A&R Manager. In zijn eerste maanden bij Arcade lanceerde hij het grootste hardcore project ooit, genaamd Thunderdome. Maar Theo zou Theo niet zijn als hij niet meer wilde. Hij richtte zijn eigen platenmaatschappij op. Het artwork, de marketing, promotie en videoclips maakt hij zelf. Hij zoekt een partner om mee samen te werken. Dat wordt Ramon Roelofs, alias Charly Lownoise.

Het jaar 1995 was echt hét jaar voor Charly en Theo. In dat jaar kwam namelijk hun single ‘Wonderful Days’ uit. Die single was niet alleen een grote hit in Nederland, maar ook in Duitsland en België. Toen de single ‘Stars’ uitkwam, werd hun populariteit nog groter. In verschillende Europese landen stond de single hoog in de hitlijsten. In de zomer waren de twee te zien op de Love Parade in Berlijn. Rijden was er niet echt bij, want hun truck stond maar liefst een half uur stil op de Kurfüstendamm. Daar gaven ze een spetterende show voor een uitzinnige menigte. In 1996 verhuisde Theo van Rosmalen naar België. Die verhuizing was noodgedwongen, omdat een fan het adres van Theo in een schoolkrant had gezet. Rust kreeg hij toen niet meer, dus zag hij geen andere optie dan een verhuizing. In datzelfde jaar remixte het duo ook nog een nummer van de band T-Marc.

In 1997 namen Charly en Theo wat afstand van de happy hardcore. De muziek moest wat rustiger worden. Ze brachten een cover uit; ‘I Just Can’t Get Enough’ van Depeche Mode. Die single werd echter geen groot succes. Volgens het duo was het happy hardcore tijdperk voorbij. Ze maakten vanaf dan ‘snelle, happy pop’. Ook speelden ze in Ahoy’ Rotterdam tijdens Pepsi Pop. In 1998 werd het echt duidelijk dat hun happy hardcore periode voorbij was. Ze schreven ‘Hou Me Nu Maar Vast’ voor het Nationale Songfestival. Het nummer werd gezongen door Marco Marlé. Helaas voor het duo verloor hun nummer van Edsilia Rombley, die wel naar het echte Songfestival mocht. In 2000 kwam er nog een single uit van deze twee heren, genaamd ‘Girls’. Het nummer werd geen grote hit en het was de laatste single die ze samen hebben uitgebracht. Ze konden terug kijken op een mooi decennium. Ze stonden maar liefst 11 keer in de Nederlandse top 10. Ook het buitenland was wild van ze, van Amerika tot Australië.

Ondertussen was Theo ook al bezig met een tv-carrière. Hij begon op TMF met het programma ‘Theo op Mallorca Special’. Dat programma ging over de zeer integere onderwerpen als muziek, jeugd en seks. Het programma was een groot succes. Van TMF ging hij even naar (de huidige moedermaatschappij) MTV, maar toen toch weer terug naar TMF. Er kwamen veel programma’s die hij presenteerde, zoals ‘The Bass-ment’, maar ook ‘Mental Popquizz’ en ‘Mental Mail’. Maar zijn grote succesprogramma is toch echt ‘Mental Theo on the Road’. In dat programma bezoekt hij clubs all over the world.

Ook het racen beviel hem zeer. Na een keertje te hebben meegedaan met Veronica Sterrenrace, besloot hij zijn eigen raceteam te starten onder de naam ‘Mental Racing Team’. Na een jaar te hebben gereden in de Juniorencup werd het tijd voor de Seniorencup. Met vier rijders kwam het team uit in de Clio Renault Sport Cup. Daarvoor werd er gereden in de Renault Elf Megane Trophy klasse. Deze klasse werd vervangen door de Renault Clio Sport Cup. Inmiddels is dit project twee jaar geleden gestopt.

In 2004 deed Theo nog mee aan het programma ‘Bobo’s in the Bush’ dat werd uitgezonden door Yorin. In dat programma ging een groep bekende Nederlanders naar een eiland ver weg om te overleven. Ze moesten keihard werken om te kunnen eten. Ook was te zien hoe Theo een varken doodde. De Dierenbescherming en de SP waren woest en schreven een brief aan de Tweede Kamer. Theo vond echter dat hij het varken op een juiste wijze heeft gedood. In dat programma leert Theo ook de plastisch chirurg Robert Schoemacher kennen, die een goede vriend van hem wordt. Op de eerste dag van het jaar 2005 presenteerden ze samen het programma ‘Veronica Nieuwjaarsshow’ waarin bekende Nederlanders als Christijan Albers, Regillio Tuur en Fatima Moreira de Melo langskwamen.

Een blik op de website van Mental Theo leert dat hij toch nauwelijks vrije tijd zou moeten hebben. Zo heeft hij een platenmaatschappij genaamd Patriott Records, samen met zijn compagnon Marcel Theunissen. Onder de naam ‘Mental Television Productions’ maakt hij onder andere commercials, bedrijfsvideo’s, fotoshoots en videoclips. Ook heeft hij net een nieuwe single uit, genaamd ‘Think of You’.

Op 31 januari 2005 kreeg hij er nog een baantje bij: hij werd dj op Slam! FM dat daarvoor ID&T Radio heette. Samen met Rob Toonen presenteert hij het programma ‘The Creepshow’. Het programma heeft een paar vaste items zoals ‘Bizarre schoonmoeder acties’ en de ‘Macho van de dag’. Daarnaast vliegt er ook nog een file helikopter door het land die twee keer per uur verslag doet van de files. De show is elke maandag tot en met donderdag te horen op Slam! FM tussen 16:00 en 19:00 uur.

- Hoe ben je bij Slam! FM terecht gekomen?

Ik ben benaderd door Michel de Winter, directeur Media van ID&T. Hij is een oud-collega van me. Dat was bij de platenmaatschappij Arcade. Hij wilde met me babbelen om het met mij te hebben over radio maken. Ik dacht eerst echt dat hij een grapje maakte en niet goed bij zijn hoofd was. Maar hij wilde het echt. Bij TMF haalde ik 43% marktaandeel in de doelgroep 13 tot 19 jaar, dus waarom op de radio niet? Hij wil dat we spraakmakende jongerenradio maken.

- Je eerste week bij Slam! FM zit er nu op. Hoe voelt het?

Erg goed. Ik doe alles zelf. De fillers, drones, stoppertjes en ga zo maar door, ik heb het allemaal zelf geproduceerd. Ik schakel ook zelf het hele programma. Het valt niet mee, het is allemaal nieuw voor me. Daarnaast heb ik een sidekick, genaamd Rob Toonen. Samen lullen we die drie uurtjes vol. Maar het is ontzettend leuk werk, zeker nu ik de knoppen door heb. Het begint nu ook wat rustiger te worden. Op televisie kun je snel praten en is het visueel, dan begrijpt de kijker het nog wel. Radio is rustig, je moet heel rustig praten. Het is voor mij meer een rustpauze.

- Je presenteert je programma 'The Creepshow' dus samen met Rob Toonen. Hoe heb je hem leren kennen?

Rob ken ik al van 25 jaar terug, toen we als dj’s op Mallorca werkten. We waren toen nog hele kleine verlegen jongetjes.

- De concurrentie is heel groot in de middag. Geef je mening eens over Robert Jensen (Yorin FM), Ruud de Wild (Radio 538) en Wouter van der Goes (3FM).

Ach, echte concurrentie hebben we niet. Wij maken echte jongerenradio en dat doet niemand anders. Robert Jensen vind ik op tv beter dan op de radio. Ik was ook te gast in zijn tv-show en dat was wel echt leuk. Ruud de Wild heeft een vreselijk kutprogramma. Hij heeft geluk dat hij op Radio 538 zit en daardoor zoveel luisteraars heeft. Hij maakt een programma dat echt geen jongerenprogramma is. Er is helemaal niks leuks aan. Edwin Evers vind ik trouwens wel een leuke show hebben. Wouter van der Goes ken ik niet. Maar ach, wie luistert er nou naar 3FM? Het enige voordeel van 3FM is het bereik.

- Op welke groep mensen richt je je voornamelijk met jouw show?

Iedereen die het horen wil. Het is gewoon makkelijke jongerenradio. We lullen gewoon lekker de tijd vol. We hebben wat vaste onderwerpen en voor de rest zien we het wel. Ook een vast onderdeel van de show is de Beukplaat. Dat is gewoon even wat lekkere muziek. We gaan het ook niet over moeilijke dingen hebben als politiek, we houden het gewoon simpel. Iedereen met een gezond verstand moet luisteren.

- Echt als dj op een radiostation heb je nog niet gewerkt. Hoe heb je je erop voorbereid? Heb je nog bepaalde mensen gevraagd om advies?

De show was eigenlijk pas twee dagen van tevoren klaar. Wel was het zo dat ik de complete vormgeving zelf heb gemaakt, in totaal heb ik iets van 300 minuten aan vormgeving. Dat is veel werk, maar wel heel erg leuk werk. Bij mijn eerste show ben ik gewoon het diepe in gegooid. Die eerste uitzending was ook nog niet zoveel, want ik wist niet hoe alles werkte. Het was één grote chaos, maar ik leer er wel van. We kregen die uitzending ook nauwelijks feedback, maar de dagen erna werden we opeens overspoeld met reacties op onze items. Toen kwam het pas echt op gang.

- Je was begin dit jaar met een goede vriend van je, Robert Schoemacher, te zien als presentator van de Nieuwjaarsshow op Veronica TV. Hoe is dat bevallen? En zien we je nog vaker op tv als presentator?

Het is mij goed bevallen, maar het programma kwam niet goed uit de verf. Ik ben nu bezig met pilots en hoop op een jongerenzender te komen zoals Veronica, BNN of Yorin. Maar ik vind het zeker leuk om te doen.

- Er is veel nieuws rond Slam! FM met betrekking tot jullie muziekkeuze. Zo gaat Radio 538 naar de rechter en heeft het Commissariaat van de Media een onderzoek naar jullie ingesteld, omdat jullie teveel hits draaien. Hoe denk je dat dat af gaat lopen?

Ik ben niet thuis in het juridische verhaal. Ik doe alleen maar mijn werk en wat er met de rechtzaken gebeurt, het zal me worst wezen. Ik ben er alleen niet bang voor dat Slam! FM uit de lucht gaat.

- Heb je de vrije hand in welke muziek je draait in je show of bepaalt een muziekredactie dat?

Ik heb vier platen per dag die ik zelf mag uitkiezen. Ik krijg gewoon een lijst met platen die ik moet draaien. Wel bepaal ik zelf welke platen ik oversla. We lullen heel erg veel en dan komen we soms niet echt aan de muziek toe.

- ID&T Radio stond volgens de laatste meting van november/december op 0,5% procent marktaandeel en bij de mensen tussen 20 en 34 jaar op 1,5%. Wat is jouw verwachting wat betreft het marktaandeel van Slam! FM?

Ik weet wat er gaat gebeuren. Je kunt nog iets heel groots van ons verwachten. Er komt een flinke campagne aan en je zult er nog verstelt van staan wat Slam! allemaal gaat doen. Maar geloof mij, het marktaandeel gaat flink stijgen. Je kunt dat nu ook al zien. Radio 538 heeft bij de laatste meting flinke klappen gekregen en Radio 2 is nu groter dan 538. Dat is alvast een voorteken. Radio 538 moet er rekening mee gaan houden dat ze flink gaan zakken.

- Je stopt bij TMF, nadat je daar vele jaren het programma 'Mental Theo on the Road' hebt gemaakt. Waarom ben je daar gestopt?

Ik heb er heel wat jaartjes heel leuk tv gemaakt en ik had zin om wat leuke dingen te doen. TMF wilde dat ik alleen maar wat specials zou gaan maken vanuit het buitenland. De reiskosten moest ik zelf maar betalen. Ook moest ik zelf een sponsor gaan zoeken en van dat geld zou ook nog eens de helft naar TMF gaan. Het financiële voorstel was gewoon veel te laag. De directie zelf had er niet zoveel problemen mee, maar de mensen die me dit moesten vertellen, vonden het echt heel erg om te moeten zeggen. Ik trok ook gewoon heel veel jongeren naar de zender, ze vinden het heel erg jammer dat ik vertrek. Ik doe alleen nog de TMF Awards, dat is mijn afscheid.

- Ook al stop je bij TMF, je hebt nog genoeg andere werkzaamheden. Je maakt muziek, hebt een productiebedrijf en werkt als dj. Wat vind je het leukste om te doen?

Radio vind ik erg leuk, maar voornamelijk de combinatie is leuk. Volgende week gaan we naar Oostenrijk om dingen te filmen en radio te maken. Juist die combinatie is leuk. Ook gaan we nog naar Amerika en er komt nog heel veel meer aan.

- Je hebt net je nieuwe single uit, genaamd 'Think of You'. Hoe hoog denk je dat die gaat scoren? En hoe belangrijk vind je het muziek maken?

Ik sta volgens mij nu op plaats 38. Ik krijg weinig support op de radio. Ik vind dat de muziek die in de clubs te horen is, ook op de radio te horen moet zijn. Hoe hoog mijn single komt, maakt me niet uit. Ik krijg geen support van radio en tv. Erik Cross, de muzieksamensteller van TMF, moet meer nieuwe muziek van eigen bodem gaan programmeren en niet al die commerciële rotzooi uit Amerika. Zo krijg ik geen kans.

- Je bent groot geworden als muziekmaker samen met Charly Lownoise. Doe je nog wel eens iets samen met hem?

Met Charly draai ik nog vaak op leuke feesten in Duitsland. Deze week hebben we een best of-album uitgebracht in Duitsland.

- Wat kunnen we de komende tijd van jou en The Creepshow verwachten?

Je kunt verwachten dat hoe meer ervaring we krijgen in radio maken, hoe leuker het programma wordt. En we gaan de hele wereld rond. Zoals ik al zei gaan we volgende week naar Oostenrijk. Binnenkort gaan we naar Amerika, onder andere naar de set van ‘The Bold and the Beautiful’. We krijgen aanbiedingen van over de hele wereld: Aruba, Zuid-Afrika, Salou, noem maar op. We komen eraan!

Mental Theo

Gerelateerde Artikelen