Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Frankrijk maakt zich op voor DAB

DAB

Het lijkt erop dat Digital Audio Broadcasting (DAB) eindelijk ook in Frankrijk op grote schaal gaat worden toegepast. Volgens Dominique Baudis, hoofd van de Franse mediawaakhond CSA, is invoering van digitale radio onvermijdelijk.

Onvermijdelijk
Tijdens de opening van Le Radio!, een grote conferentie over radio in Frankrijk, zei Baudis: “Digitale radio is een onvermijdelijke en wenselijke evolutie van radio. Er is geen reden om analoog te blijven en geen reden om geen gebruik te maken van digitale technologieën en hun voordelen naar de luisteraar toe. Binnenkort zal de CSA richtlijnen voor digitale radio gaan opstellen.” Eerder maakte Patrick Devedjian, gedelegeerd Minister van Industrie, al bekend dat invoering van digitale radio zijn eerste prioriteit heeft.

FM-band overvol
De FM-band is in grote delen van Frankrijk overvol. In de stad Parijs alleen al zijn ca. 50 radiostations via FM te ontvangen. In de rest van Frankrijk zijn dit er 10 tot 15. Op dit moment verricht de CSA een studie naar de mogelijke herindeling van de FM-band, maar volgens de mediawaakhond zal dit hooguit 10% aan nieuwe ruimte opleveren.

DAB
Op dit moment wordt er door zenderexploitanten TDF, VDL en Towercast al op kleine schaal getest met DAB in grote steden als Lyon, Parijs, Marseille en Nantes. Naast grote landelijke stations als France Inter en NRJ zijn ook enkele kleine lokale stations via DAB te ontvangen. Op dit moment wordt daar alleen de zogenoemde L-band voor gebruikt. Echter, om alle stations via DAB te laten uitzenden is meer ruimte nodig. In principe is hiervoor Band III beschikbaar, maar deze is nog steeds niet vrij gegeven, omdat deze mogelijk militaire frequenties kan storen.

Door de schaarste zouden DAB frequenties wel eens zeer duur kunnen gaan worden voor Frankrijk, waardoor de interesse afneemt en DAB aan een vroeg dood sterft in Frankrijk. CSA wil dit nu kosten wat het kost gaan voorkomen en gaat nu dus naar een oplossing zoeken. [R.S./Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen