Kies je favoriete radiostation

Dossiers

In gesprek met: Jasmijn van Dijk [Radio 538 / Juize.FM]

In gesprek met?

Jasmijn van Dijk werd op 29 april geboren in Amsterdam. Na haar VWO-diploma, heeft ze ook haar propedeuse Politicologie gehaald. Daarna ging ze Communicatiewetenschap studeren, iets dat ze niet heeft afgemaakt, omdat ze toch liever aan het werk ging. Ze kwam in een financieel-administratieve functie terecht en haalde haar SPD-I-certificaten.

Jasmijn begon haar radiocarrière als vrijwilligster bij Haarlem 105, het lokale station van die stad. En hoewel dat erg goed beviel, kwam het niet in haar op dat ze van haar hobby ook haar werk zou kunnen maken. Totdat Veronica FM bij haar aanklopte. Het station vroeg haar of ze nieuws, weer en verkeer wilde komen doen. Dat wilde ze wel en al snel las ze het nieuws in de hele vroege ochtend bij het programma 'Jensen in de Ochtend'. Maar haar rol bleef niet beperkt tot nieuwslezeres, want soms leek het meer alsof ze een soort van sidekick was.

Uiteindelijk vertrok ze bij Yorin FM, de opvolger van Veronica FM. Ze ging free lance nieuws lezen bij het NOS Radionieuws. Daar was ze een vaste stem in de nacht. Totdat Radio 538 haar een contract aanbood. Op dat station leest ze van elf uur 's ochtends tot en met zeven uur 's avonds het nieuws. Eind 2004 ging Froukje de Both, die op vrijdagavond samen met Niels Hoogland een programma heeft, een half jaartje er tussenuit om in een musical te spelen. Radio 538 besloot toen om Jasmijn van Dijk als sidekick in te zetten naast Niels. Inmiddels is Froukje weer terug. Ook startte Radio 538 in 2004 het urbanstation Juize.FM. Ze leest daar het nieuws en zit in de redactie.

Wilde je altijd al de journalistiek in?

Niet specifiek, ik vind heel veel verschillende dingen leuk en interessant, ook journalistiek. Maar mijn beroepskeuze was niet echt doordacht. Je zou bijna kunnen zeggen ‘twaalf ambachten, dertien ongelukken’. Via vrijwilligerswerk bij de lokale radio ben ik uiteindelijk toch de journalistiek een beetje ingerold, al zou ik mezelf zeker geen journalist durven noemen.

Wat vind je het leuke aan nieuwslezeres zijn?

Dat vind ik lastig, het geheel is namelijk leuk, niet een aspect ervan. Het is een combinatie van overal van op de hoogte moeten zijn, je bent uiteindelijk toch de laatste controle voor iets de zender opgaat, het analyseren van berichten zodat je de juiste intonatie hebt en de essentie van het nieuws duidelijk overbrengt en ook de spanning van het NU moeten.

Schrijf je het nieuws zelf?

Het nieuws op Radio 538 (en Juize.FM) is het ANP Nieuws en wij krijgen dan ook een compleet bulletin aangeleverd. Maar dat loop ik wel altijd door om te kijken of sommige dingen net iets meer ‘538’ kunnen. Soms liggen voor ons ook de prioriteiten van de berichten net even anders, en af en toe zie je ook een bericht voorbij komen waarvan je denkt, dat moet mee. Dan is het even overleggen met ANP en schrijf ik af en toe ook zelf. Maar berichten schrijven doe ik toch vooral voor de site van Juize.FM.

Je bent bekend en populair geworden als nieuwslezeres bij Robert Jensen in de ochtend op Veronica FM. Hoe vond je die periode?

Leuk en hectisch, er gebeurde altijd wel wat. Ik heb er ook veel geleerd, maar het was wel erg vroeg. Mijn wekker ging in die tijd om kwart over 4 ’s ochtends en dat is niet fijn als je een avondmens bent zoals ik.

Waarom heb je destijds de overstap gemaakt van Yorin FM naar het NOS Radionieuws?

Heel eenvoudig, mijn derde tijdelijke contract was afgelopen en ik kreeg geen vast contract. Tja, dan moet je wat anders, dus toen ben ik gaan kijken of ik als freelancer aan het werk zou kunnen. Zo kwam ik bij ’t NOS Radionieuws terecht, waar ze graag een vaste nachtlezer wilden. Dat beviel eigenlijk best goed, qua uren beter dan de ochtend, al zag ik er op een gegeven moment uit als Vampirella. Ook bij ’t Radionieuws heb ik weer heel veel geleerd, waar ik nu bij 538 profijt van heb.

Op Radio 538 was je de laatste maanden ook als sidekick te horen, in verband met de afwezigheid van Froukje de Both. Hoe beviel dat?

Geweldig.

Zou je er wat voor voelen als een zender jou als vaste sidekick bij een programma wil?

Hahaha, dat zie ik zo snel niet gebeuren! Maar mijn motto is ‘praten kan altijd’. Het zou er zeker van afhangen welke zender met wat voor aanbod zou komen. Als sidekick werken kan alleen goed wanneer je een bepaalde chemie met de jock hebt. Is die er niet, dan houdt het op. Buiten dat zou het ook wel een heel erg goed aanbod moeten zijn, want ik heb het ontzettend naar mijn zin bij 538.

Wat is de meest bijzondere uitzending die je ooit hebt gemaakt?

Met afstand de nieuwsuitzendingen voor Radio 555. De samenwerking tussen de verschillende zenders was heel erg leuk, ook al was de reden ervoor dat niet. Bovendien was het duo-presentatie en dat is voor radio heel bijzonder.

Kom je soms niet in de verleiding om toch je mening over het nieuws te geven?

Nee, het nieuws is het nieuws. Daar moet je geen mening bij gaan geven tijdens het bulletin, daar zit niemand op te wachten. Zou ook erg arrogant zijn, dat je mensen ook meteen even vertelt hoe ze over iets moeten denken, net alsof ze zelf geen mening kunnen vormen.
Buiten een bulletin vind ik ’t op zich wel kunnen, maar niet uit jezelf en zolang maar duidelijk is dat het om je persoonlijke mening gaat, en niet om een vaststaand feit.

Probeer je altijd op de hoogte te blijven van het nieuws in Nederland, ook als je bijvoorbeeld op vakantie bent?

Nee, sterker nog, ik probeer nieuws en kranten te vermijden. Hoe leuk ik het ook vind, het is inmiddels toch m’n werk. Als ik me daar in de vakantie mee bezig ga houden, ben ik niet echt vrij. Bovendien zou het alleen maar frustrerend zijn, want tot nu toe komt al het grote nieuws altijd als ik niet aan het werk ben.

Naar welke muziek luister je?

Dat wisselt. Ook voor muziek geldt dat ik veel leuk vind. Oude disco, rock, alternatieve 80’s herrie, maar ook soul,  top 40, dance en ik begin hiphop ook steeds meer te waarderen.

Wat vind je het voordeel van het Radio 538 Nieuws ten opzichte van het ANP Nieuws?

De verschillen zijn maar klein, maar het grote voordeel is dat ik bij Radio 538 zit en dus dichter op het vuur. Daardoor weet je beter wat de belevingswereld is van je luisteraar. Verder zijn het nuanceverschillen, denk aan een iets sneller leestempo en net even wat meer spreektaal, zelf vind ik dat prettig. Maar ja, daarom zit ik hier ook.

Stel; ik wil ook nieuwslezer worden. Heb je dan nog tips?

Interesse in de wereld om je heen is wel een vereiste. Verder een brede algemene ontwikkeling, maar dat valt bij te spijkeren. En dan beginnen bij de lokale omroep, dat kan nooit kwaad.

Wat wil je in de toekomst nog doen?

Ik zou heel graag een keer gewoon aan het werk zijn bij ‘breaking news’. Verder heb ik nooit een toekomstplan gehad, en dat heeft tot nu toe heel goed uitgepakt.

Jasmijn van Dijk

Door Joost Strootman.
De rechten van de foto van Jasmijn komen toe aan Radio 538.

Gerelateerde Artikelen