Kies je favoriete radiostation

Dossiers

In gesprek met: Manuel Venderbos [Radio 3FM]

In gesprek met?

Op 4 juli 1976 kwam Manuel Venderbos ter wereld. Als jong jongetje had hij de droom om Marco van Basten te worden. Gymnastiek was dan ook zijn favoriete vak op school. Toen hij verhuisde van Alphen aan de Rijn naar Rijswijk, kwam ook zijn liefde voor ADO Den Haag naar boven drijven. In Rijswijk nam hij drumlessen, maar ook acteerlessen bij de musicalvereniging TRIAS. Hij ging ook naar het VWO en dat ging zo gemakkelijk, dat Manuel meer met zijn bijbaantjes bezig was, dan met zijn schoolwerk.

In gesprek met: Manuel Venderbos [Radio 3FM] Na het behalen van zijn VWO diploma ging hij meteen op kamers in Amersfoort. Hij schreef zich in 1998 in voor de HEAO in de richting Commerciële Economie, want vlak daarvoor was hij afgewezen voor de Toneelschool in Amsterdam. Ook schreef hij zich in bij de School voor Journalistiek in Ede in de richting radio en televisie. Wel was hij meer in de radiostudio van de lokale omroep te vinden, dan op school. Na 3 maanden, hij was ingestroomd in het 2e jaar, volgde er een stage bij RTV Utrecht. Wat natuurlijk een typische ‘koffie-haal-en-printerpapier-bijvul’-stage had moeten worden, veranderde binnen een week vanwege een hoog ziekteverzuim op de redactie in een volledige baan als verslaggever.

Na diverse acteercursussen en verschillende landelijke theatertours, kwam hij in maart 2000 in de ‘multimedia-talentpool’ van de publieke omroep terecht. Dat hield in dat met een grote zak geld radio- en tv programma’s bedacht en gemaakt mochten worden. Behalve behalve item-regisseur voor dramafilmpjes werd hij ook maar meteen  gebombardeerd tot één van de presentatoren, variërend van nachtradio op 3FM tot een discussieprogramma op Nederland 2 en kindertelevisie op Zappelin.

Na een jaartje nachtradio op 3FM volgde er een wekelijkse zondagavondshow op 3FM genaamd X-Noizz. Ondertussen mocht hij zich behalve dj ook vj noemen, omdat hij ook het gelijknamige videoclip-programma op Nederland 2 presenteerde. In het voorjaar van 2002 werd hij door BNN gevraagd om Sander de Heer te vervangen in het radio-programma Ruuddewild.nl van Ruud de Wild op 3FM.

Tegenwoordig is het lastig om Manuel nog op radio of televisie te missen. Op zondagavond presenteert hij voor de EO op zondagavond het programma 'Ronduit.nl', samen met Herman Wegter. Ook is hij te zien als presentator bij het EO-jongerenprogramma BlinQ. Daarnaast heeft hij ook nog zijn eigen productiebedrijf, genaamd 'Dikke Prima Produkties'. Alsof dat allemaal nog niet genoeg is, is Manuel vanaf 15 april elke zaterdagavond te zien op Nederland 1, als presentator van het programma 'JONG'.

- Wilde je altijd al iets met radio of tv doen?

Ja absoluut! Als klein jongetje speelde ik al ‘Kermit de kikker van Sesamstraat Nieuws’. Dan deed ik in het zwembad vanaf de tribune verslag van wat er in het water gebeurde. En dan sloot ik af met de geniale zin: ‘En dit was kermit de kikker vanuit het zwembad voor sesamstraat nieuws!’

- Hoe ben je bij de EO terecht gekomen?

5 jaar geleden kreeg ik een advertentie onder mijn neus gedrukt van een vriend van mij waarin de EO zocht naar jonge talenten op het gebied van radio, TV, internet en jongeren. Uit een strenge selectie van zo’n 250 man werden uiteindelijk 10 jonge talenten aangenomen. In eerste instantie voor een half jaar – dat werd letterlijk een soort Big Brother-afvalrace – want daarna besloten ze om met 7 personen verder te gaan! Dat werd een nieuwe radio en TV afdeling voor jongeren waar ik een van de presentatoren van werd.

- Je maakt je programma op 3FM samen met Herman Wegter. Vind je dat fijner?

Fijner dan alleen?! Met z’n tweeën is wel zo leuk en wij zijn zulke tegenpolen dat we elkaar goed aanvullen. Ik zou ook wel eens een radio-programma in mijn eentje willen maken... Ben benieuwd hoe dat zou klinken, in ieder geval een stuk chaotischer, hahaha.

- Eerder kon je goed aan de programma's van de EO horen, dat het de EO was. Bij jullie vind ik dat niet het geval. Hoe vind je dat zelf?

Als je niet meteen hoort dat het een EO-programma is, vind ik dat een compliment, want de EO heeft in het verleden nogal een suf imago opgebouwd. Ik hoop dat wij een programma maken wat leuk is en waar je goeie muziek hoort... Met een hoop lol en onzin, maar dat we je af en toe kunnen prikkelen met iets zinnigs waar je ff wat langer over na blijft denken. En ‘dat zinnigs’ wijst dan voor mij niet eens alleen maar richting God of Jezus, maar kan bijvoorbeeld ook gaan over hoe jij met andere mensen omgaat. Ons programma past dan ook prima bij de nieuwe slogan van 3FM: Real Music, Real People.

- Legt de EO nog restricties op als het gaat om wat je zegt in je programma?

Haha, nee hoor! Ik ben nog altijd de grens aan het opzoeken van wat wel en niet kan bij de EO! Maar dan niet in de hoek van het schelden en vloeken. Ik vind het namelijk niet zo sjiek om te vloeken op de radio, maar ook in het algemeen. Ik durf wel te stellen dat je mij niet kunt betrappen op het roepen van GVD.

- Hoe ga jij om met het christelijk geloof?

Het is voor mij een basis van waaruit ik leef. Het geeft mij rust. Maar daarmee wil ik niet zeggen dat ik alle antwoorden heb. Integendeel. Hoe ouder ik word, hoe meer vragen er komen. Waarom kwam er die Tsunami, bijvoorbeeld. Ik weet het niet. Punt. Daar kom ik gewoonweg niet bij. Maar ondanks al die vragen geloof ik toch dat er een God is die de aarde geschapen heeft en dat er een hemel is, waar ik naar toe ga als ik dood ben.

- Programma's met soms wat grove humor doen het erg goed. Wat vind je van die ontwikkeling?

Ik hou heel erg van grove humor! Ik ben een ongelooflijke fan van Hans Teeuwen. Maar grof doen om het grof doen, vind ik niet grappig. Het moet je een soort spiegel voorhouden. Als Hans Teeuwen in ‘Dat dan weer wel’ heel grof doet over mensen met het syndroom van down, spiegelt hij volgens mij gewoon mensen die respectloos met die mensen omgaan.

- Je werkte een tijdje als sidekick bij Ruud de Wild op 3FM. Hoe was dat?

Geweldig. Ruud is een held. Een intelligente en vriendelijke gozer met een goeie stem, een onwijs goed gevoel voor timing en liefde voor muziek. Hij houdt tijdens een interview ontzettend goed de meta-communicatie in de gaten. Die periode is een van mijn hoogtepunten tot nu toe en ik heb er behalve veel lol ook stiekem een beetje de kunst afgekeken van de beste radioman van dit moment.

- Naar welke programma's luister je zelf graag?

Ruuddewild.nl, Evers Staat op en Giel, al moet ik wel zeggen dat ik die reclameblokken op 538 vreselijk irritant vind, dan haak ik meteen af en dan gaat ‘ie direct weer op 3FM.

- Welke dj's zijn jouw voorbeelden?

Ruud de Wild is verre weg de beste van allemaal. Maar ik ben ook jaloers op de muziekkennis en de snelheid van Giel.

- Wat vind je van de doorstroming van nieuw talent bij de radiostations?

Ik ben zelf ook via het nachttraject van 3FM op de zondagavond gekomen. Wat wel jammer is, is dat je als jong talent na een periode van een half jaar weer uit de nacht weg moet. Als er dan geen plek is, heb je pech. Dat gaat bijvoorbeeld binnenkort gebeuren met Miranda van Holland. Die zit nu van zondag op maandagnacht op 3FM en heeft de meest sexy vrouwenstem van den Nederlandschen radio en bovendien een liefde voor en een kennis van muziek waar je ‘u’ tegen zegt. Maar er is op dit moment gewoon geen plek.

- Je presenteert ook het jongerenprogramma BlinQ. Wat vind je het leukste aan dat programma?

Dat het ‘live’ is en dat het zo enorm afwisselend is. En kinderen blijven onvoorspelbaar, da’s elke keer weer een feest. En oh ja, ik neem iedere week op maandag in mijn programma-onderdeel “BlinQ’d” een leraar of lerares in de maling met een verborgen-camera-grap... Da’s ook superleuk om te doen!

- Vanaf 15 april presenteer je het programma 'JONG' op Nederland 1. Wat kunnen we verwachten?

Persoonlijke verhalen van jonge helden. Jill vertelt in aflevering 2 over haar strijd met haar eetstoornis. Ze weegt 34 kilo en heeft anorexia. Ze zit nu in een fase dat ze elk moment een hartstilstand kan krijgen. En in aflevering 1 van 15 april gaat het over twee oerhollandse meiden, Martine en Petra, die christelijk en katholiek zijn opgevoed, maar tegenwoordig zelfs met een burka naar de markt gaan. Ze zijn namelijk moslim geworden. Spraakmakende televisie dus!

- Je bent radio-dj en tv-presentator. Wat vind je leuker?

Pfjoewie, das een lastige vraag! Ik vind juist de combinatie zo leuk. En het heeft allebei hun eigen voordelen. TV heeft meer impact, radio is meer behang. Radio daarentegen is veel sneller en onafhankelijker en het maakt niet uit of je je geschoren hebt ja of nee. Bij TV ben je afhankelijk van een heel team van mensen en radio maak je desnoods in je eentje. Radio is nog steeds mijn hobby en TV is mijn droom.

- Voor welke andere landelijke stations zou je wel willen en kunnen werken?

Voor welke niet?! Ik heb bij de EO en bij BNN gewerkt... Dus volgens mij zit de rest er een beetje tussenin! Hoezo?! Heb je een aanbieding dan?

- Wat is jouw droom?

Qua TV: ik zou wel eens een vette show willen maken a la Willem Ruis. Een show die nergens over gaat en heerlijk plat amusement biedt, maar waar ook mooie kwetsbare momenten in zitten. Kortom: een soort van BlinQ voor volwassenen!

Qua Radio: een radioshow in de dagprogrammering.

Qua Privé: een goeie vader worden. Alleen ik heb nog geen kind, ik ben er zelf namelijk nog eentje!

Door Joost Strootman.

Gerelateerde Artikelen