Kies je favoriete radiostation

Dossiers

In gesprek met: Maurice Verschuuren [Yorin FM]

In gesprek met?

We waren al eerder in gesprek met Maurice, maar dat was in de tijd dat Maurice nog ergens onopvallend in de nachtprogrammering zat van Radio 3FM. Inmiddels is hij overgestapt naar het commerciële Yorin FM waar hij een programma presenteert met Henk Westbroek en Jelmer Gussinklo. Ook is hij vaste invaller voor Rob Stenders én is hij te horen met een show op vrijdagavond.

Maar eerst even een biografie. Maurice Verschuuren werd op 28 maart 1981 geboren. Terwijl zijn leeftijdsgenoten net uit de luier kwamen, wist hij al wat hij wilde worden: radio-deejay. Voor hem was de Veronica vrijdag (later zaterdag) echt de grote radiodroom.

In 1996 mocht Noord-Brabant dan eindelijk het genoegen smaken om Maurice op de radio te horen. Hij begon in het weekend op de piratenstations NRG en Hot FM, want hij moest ook nog naar school. Op die stations draaide hij de betere rock 'n' roll platen. Ook deed hij zoveel mogelijk shockerende dingen. Hij deed dat een beetje naar het voorbeeld van Shock Radio van Rob Stenders, de man die eigenlijk een beetje als rode draad door zijn leven loopt.

Een jaar later mochten ook de inwoners van Kaatsheuvel genieten van de programma's van Maurice. Dat was op LTV Radio. Daarna maakte hij de overstap naar Radio Decibel in Eindhoven. Zijn radio-ego kon het echter niet meer verdragen dat alleen Nederlanders naar Maurice konden luisteren, dus ging hij ook nog plaatjes draaien bij Fantasy Mega 107 in het Belgische Weelde.

In tegenstelling tot andere dj's, was Maurice nog vrij lang op school te vinden. Hij studeerde namelijk Journalistiek in Tilburg. Maar toen kwam Radio 3FM en dat aanbod kon hij toch echt niet negeren. Hij begon in juli 2001 voor de NOS in de nacht van 3FM. Hij kreeg één uurtje, direct na de Freakolympics van Rob Stenders en Fred Siebelink. Aan het einde van 2001 was hij elke nacht tussen 4 en 6 te horen met Maud Hawinkels voor de Vara. Dat werd op een gegeven moment alleen de donderdag en vrijdagnacht. In het midden van het jaar 2002 was hij op vrijdag en zaterdagnacht te horen tussen 3 en 6, maar dan wel alleen. Ook viel hij in op de momenten dat Rob Stenders op vakantie was.

Daardoor speelde Maurice zich ook in de kijker bij Yorin FM. Begin 2004 maakte hij de overstap naar het commerciële radiostation. Hij begon daar twee dagen per week in de nacht en op de vroege ochtend in het weekend. Maar al snel bleek dat hij veel meer kon en daarom besloot de leiding van Yorin FM hem in de morgen te plaatsen tussen 9 en 12 uur, direct na Rob Stenders, voor wie hij ook mag invallen. Sinds afgelopen maandag is hij samen met Henk Westbroek en Jelmer Gussinklo te horen tijdens de lunch tussen 12 en 14 uur. Ook heeft hij zijn eigen vrijdagavondshow tussen 18 en 21 uur. Binnenkort start hij ook met een programma op KX Radio, het freakwebradiostation van, jawel, Rob Stenders.

Daarnaast is hij ook nog eens helemaal weg van alles dat met audiovormgeving te maken heeft. Zo zit hij vaak te prutsen met allerlei jinglepakketten. Maar hij is ook regelmatig te horen in promo's op Yorin FM en als stationsstem van Yorin TV.

– Hoe ben je bij Yorin FM terecht gekomen?

Ik ben uiteindelijk gevraagd. Maar het was al langer mijn ambitie om naar Yorin FM te gaan.

– Sinds afgelopen maandag (4 april ’05) ben je met Henk en Jelmer te horen tijdens de lunch. Waarom heb je de overstap gemaakt van een eigen programma naar een programma waar je eigenlijk een sidekick bent?

Ik zie mezelf in dat programma niet als een sidekick. De overstap heb ik gemaakt omdat het mij geweldig leek om met Henk en Jelmer samen te werken. Ik wilde ook weer een stukje meer van mezelf kwijt op de radio. Dat kan heel goed met Henk, maar ook op vrijdagavond. In zo’ n programma kan je veel meer dingen doen die je in een muziekintensief programma als tussen 10 uur en 12 uur moet laten.

– Bij je oude werkgever, 3FM, gaat het net als bij jouw huidige station nog niet helemaal goed. Als jij de leiding over 3FM had, hoe zou je dan dat station laten klinken?

Geen idee. Ik ben meer bezig met hoe Yorin FM moet klinken. Daarnaast gaat het voor mijn gevoel met Yorin FM juist heel erg lekker, we zijn pas net begonnen. En ik denk dat ze bij 3FM ook wel lekker in hun vel zitten.

– Luister je nog wel eens naar andere stations, behalve Yorin FM?

Ja, ik zap veel. Ik luister vooral in de auto zo’ n beetje naar alles.

– Wat vind je andere leuke radioprogramma's, naast 'Denk Als Henk & Friends' en je eigen vrijdagavondshow?

Een vrijdagavond show is volgens mij zo’ n beetje het leukste dat er is, maar in principe voel ik me wel thuis op de meeste tijden.

– Je gaat binnenkort ook een uurtje vullen op KX Radio, het freakstation van Rob Stenders. Wat voor een programma ga je maken?

Het wordt een uur met alleen maar muziek die ik goed vind en daar ga ik dan ook wat bij vertellen. Gewoon ouderwets freaken.

– Je staat bekend als muziekliefhebber. Wat vind je het leukste plaatje van dit moment? En welke ooit gemaakt?

Fijne vraag! De beste plaat van dit moment vind ik John Mayer met 'Daughters'. Overigens heb ik het idee dat er dit jaar en ook vorig jaar bijna geen slechte plaat gemaakt is. Mijn muzieksmaak is heel erg breed. Je kunt beter vragen wat ik niet goed vind. Eén beste plaat ooit gemaakt vind ik heel moeilijk. Maar als ik dan toch moet kiezen…Twee dan: Isley Brothers met 'Highways Of My Life' en The New Radicals met 'You Get What You Give'.

– Wat is jouw mooiste radiomoment?

Er zijn heel veel leuke dingen geweest, maar een van de vreemdste was denk ik een twee uur durend programma dat ik in de nacht heb gedaan als piraat. Helemaal fout met echo op de stem en foute orgel muziekjes op de achtergrond, dat was echt te bizar.

– In het vorige interview vertelde je onder andere dat je wel voice-over zou willen zijn op tv. Dat is toch aardig gelukt. Je bent nu regelmatig als stationsstem van Yorin te horen. Hoe is dat gekomen?

Als je iets heel graag wilt, komt er een dag dat je het ook kan doen. Net als met dit, ik wilde het al heel lang. Op een gegeven moment had ik het op een accoordje gegooid met onze kantine medewerkers die wel wat door de saté bali bali wilde doen.

– In het interview hadden we het ook met je over de doorstroming van nieuw talent bij landelijke omroepen. Hoe vind je dat het nu gaat met die doorstroming?

Ik denk dat de meeste stations wel open staan voor nieuw talent. Maar het kan vaak een lange weg zijn. Als je de juiste beslissingen neemt op het juiste moment, kan het echter ook ineens heel snel gaan. Naar Yorin FM gaan voelde voor mij als thuiskomen.

– Ik vind dat jij best de ochtendshow zou kunnen doen. Is dat ook jouw ambitie?

Misschien wel ooit.

– Hoe zie jij de toekomst van Yorin FM?

Heel erg positief. Ik ben nog steeds elke dag blij dat ik hier mag werken en ben dan ook bereid om er voor de volle 100% voor te gaan. Iedereen heeft dat gevoel hier, dus dat gaat zich vroeg of laat terug betalen.

– Wat kunnen we de komende tijd van je verwachten?

Blijf maar luisteren, dan hoor je het vanzelf!

Door Joost Strootman.

Gerelateerde Artikelen