Kies je favoriete radiostation

Dossiers

In gesprek met: Florent Luyckx [3FM] (deel 1)

In gesprek met?

Bij het publieke radiostation 3FM is er de laatste jaren veel gebeurd. De verantwoordelijke voor al die veranderingen is Florent Luyckx, de zendercoördinator van het station. Daarom ging Radio.NL in gesprek met hem over onder andere zijn visie, de programmering, marktaandelen en de functie van de publieke omroep. Het interview verschijnt in drie delen. Deel 1 gaat over Florent Luyckx zelf. In deel 2 gaan we in op zijn visie en zijn beleid. Deel 3 zal gaan over de dj’s en de programmering van 3FM. Vandaag: deel 1.

De persoon Florent Luyckx

Florent Luyckx is al zo’n 25 jaar werkzaam in de muziekindustrie, als dj, promotor, manager van een platenlabel en tegenwoordig zendercoördinator van 3FM. Florent is radio-dj geweest en club-dj (onder andere voor Veronica en Yorin FM Drive-in shows).

Van 1989 tot 2002 was hij achtereenvolgens Hoofd Promotie, Marketing Manager en General Manager voor Zomba Records. Hij is mede-initiator van Starmaker. Vanaf 2003 is hij zendercoördinator van 3FM. Sinds een jaar is hij ook verantwoordelijk voor Colorful Radio/FunX. Florent Luyckx draait nog regelmatig als club-dj in het land.

- Toen je begon bij 3FM, kwam je van de platenmaatschappij Zomba af. Waarom leek het je zo leuk om zendercoördinator te zijn?

Ik vond het heel leuk om bij Zomba te werken, maar ik was de muziekindustrie een beetje moe. Tien jaar geleden hebben de majors de nieuwe digitale ontwikkelingen gekwalificeerd als een bedreiging en niet als een kans. Daarop volgden enorme investeringen in het bestrijden van die bedreiging. Als die middelen waren geïnvesteerd in de kansen die de digitalisering voor de exploitatie van muziek betekenden, had de muziekindustrie er nu veel beter voorgestaan. Toen Zomba werd verkocht aan BMG vond ik het tijd om wat anders te gaan doen.

Ik ben ooit in de muziekindustrie begonnen vanwege mijn passie voor muziek. Ik wilde wat met muziek doen, hoe dan ook. Tegelijkertijd ben ik een radiofreak, als luisteraar en als maker. Ik heb tot 1995 zelf radio gemaakt. Ik houd van radio en vooral muziekradio. 3FM was mijn favoriete station, en opeens kreeg ik de kans om daar te werken! Ik had daarnaast wel mijn bedenkingen. Ik wist dat het een moeilijke klus zou worden. Ik had echter wel een stevig idee over wat er moest gebeuren en dat gaf de doorslag.

- In het weekend ben je ook te huren als dj. Waarom doe je dat?

In de eerste plaats omdat ik het heel erg leuk vind om te doen. In de tweede plaats omdat ik het kan gebruiken voor mijn werk. Vroeger bij Zomba en nu bij 3FM. Als dj heb je de meest directie confrontatie met je publiek over what’s hot or not. Je moet je stinkende best doen om je publiek een leuke avond te bezorgen. Twee verkeerde platen en het hele feest zakt door zijn hoeven. En de derde reden is dat ik nog steeds geboekt word.

- De zenderkapiteins doen het nooit goed in de ogen van de stuurlui die aan wal staan. Hoe ga je daar mee om?

Met kritiek van stuurlui aan de wal, ga ik niet om. Met kritiek van de bemanning van het schip en van onze luisteraars wel. Ik respecteer de knowhow en de vakkennis van de mensen hier die soms al veel meer radio-ervaring hebben dan ik. Die kritiek, positief of negatief, trek ik me aan. Daar probeer ik iets van te leren en daar probeer ik iets mee te doen. Wat voor mij uiteindelijk telt is het resultaat. Het moet goed gaan met 3FM. De kritiek van mensen die niet naar ons luisteren kan me gestolen worden, het gaat om de luisteraar.

Morgen deel 2 over het beleid en de visie van Florent Luyckx. Overmorgen zal deel 3 gaan verschijnen over de programmering en de dj’s van 3FM.

Door Joost Strootman, Michiel van Diesen en Jasper.

Gerelateerde Artikelen