Kies je favoriete radiostation

Dossiers

In gesprek met: Florent Luyckx [3FM] (deel 3)

In gesprek met?

Bij het publieke radiostation 3FM is er de laatste jaren veel gebeurd. De verantwoordelijke voor al die veranderingen is Florent Luyckx, de zendercoördinator van het station. Daarom ging Radio.NL in gesprek met hem over onder andere zijn visie, de programmering, marktaandelen en de functie van de publieke omroep. Het interview verschijnt in drie delen. Deel 1 is eergisteren verschenen en ging over Florent Luyckx zelf. In het tweede deel dat gisteren is verschenen, gingen we in op zijn visie en zijn beleid. Deel 3 zal gaan over de dj’s en de programmering van 3FM. Vandaag: deel 3.

De dj’s en de programmering van 3FM

Sinds de start van Florent Luyckx als zendercoördinator van 3FM is er veel veranderd op het gebied van de programmering. De belangrijkste verandering was het vertrek van Rob Stenders en Ruud de Wild. Dit had tot gevolg dat 3FM op zoek moest naar twee dj's die de drive-time uren konden vullen. Die zijn gevonden in de personen van Giel Beelen en Wouter van der Goes. Maar er veranderde nog veel meer, want al voor zijn officiële start kondigde Florent aan dat het oude imago van 3FM moest verdwijnen.

Henk Westbroek vond hij een voorbeeld van iemand die het oude 3FM in stand hield. Vandaar dat Henk moest verdwijnen, iets dat voor nogal wat opschudding zorgde. Claudia de Breij werd naar voren geschoven als zijn vervangster en haar plek in de avond werd ingenomen door Timur Perlin. Ook Isabelle Brinkman moest het veld ruimen. Ze werd vervangen door Giel Beelen. Na 1 jaar vertrok Timur weer naar Yorin FM.

Eerst kwam Eline tijdelijk in de avond te zitten en nu heeft Sander Lantinga er een vaste plaats. Vorig jaar viel ook het doek voor Cobus Bosscha, zodat er een plek vrijkwam voor Paul Rabbering. Doordat Giel Beelen naar de ochtend ging, kon Coen Swijnenberg verhuizen van de nacht naar de avond. Van de dagprogrammering mocht alleen Gerard Ekdom blijven zitten waar hij twee jaar geleden ook al zat, tussen 9 en 12 met de Arbeidsvitaminen.

- Wat vind je belangrijke kwaliteiten van een dj?

Laat ik eens als voorbeeld Giel Beelen nemen, want ik vind hem op dit moment de beste dj van Nederland. Ten eerste heeft hij impact. Ook heb ik bij hem het gevoel dat hij nieuwe radioregels aan het schrijven is en die kwaliteit hoor ik niet zoveel op de radio. Het was voor Giel geen eenvoudige opdracht om een nieuw ochtendprogramma neer te zetten. Toen hij begon heeft hij zichzelf eigenlijk opnieuw moeten uitvinden. Dat is hem gelukt en dat vind ik ongelofelijk knap.

- Heb je lang moeten twijfelen over de beslissing of Giel naar de ochtend mocht verhuizen?

Tien minuten. Dat is echt letterlijk in tien minuten gebeurd. Ik heb in 2003 ook geen moment getwijfeld over mijn idee om Giel horizontaal in de vooravond te programmeren. Toen Stenders me belde met de mededeling dat hij naar Yorin FM ging, was mijn volgende telefoontje er eentje naar de VARA voor Giel.

- Gerard Ekdom is één van de grootste talenten van 3FM. Wordt het niet een keer tijd dat hij naar een prominenter tijdstip verhuist?

Hij is inderdaad één van de beste dj’s van Nederland. Maar hoezo prominenter tijdstip? Hij heeft het best beluisterde programma van de hele zender. Gerard heeft de meeste luisteraars. Daarom is dat zo’n ongelofelijk belangrijk tijdstip voor deze zender. Veel mensen denken dat het op dat tijdstip alleen maar om de muziek draait, terwijl Gerard het programma juist personality heeft gegeven. Hij speelt een niet te onderschatten rol in het succes van Arbeidsvitaminen.

- Wouter van der Goes is nu bijna een jaar bezig. Hoe doet hij het volgens jou?

Ik vind Wouter de verrassing van het jaar. Het was echt heel moeilijk om dat gat van Ruud de Wild op te vullen. We hebben echt op buikgevoel de keuze voor Wouter gemaakt. Wouter had geen staat van dienst die onmiddellijk een plaats tussen vier en zes op de zender afdwong. Na diverse gesprekken met hem was me echter wel duidelijk dat zijn radiohart op de juiste plek zat.

Wij hoopten dat als we hem daar neer zouden zetten, hij tot op de bodem zou gaan om er wat van te maken. Hij doet dat op een hele eigen manier. Hij heeft in het begin de nodige aanloopproblemen gehad. Er zijn diverse wisselingen binnen zijn team geweest, en dat is moeilijk want je moet op een primetime plek beginnen op een nieuwe zender waar je je collega’s nog moet leren kennen. Ik vind dat hij het echt super doet.

- Hoe gaat het probleem rond Astrid de Jong opgelost worden?

Die is drie maanden weg, ze gaat ´werpen´ zoals ze zelf zegt. Astrid komt daarna terug en in de tussentijd wordt het opgevangen. Door wie kan ik nu nog niet zeggen.

- Je koos voor Sander Lantinga in plaats van Eline voor in de avond. Waarom was dat?

Sander past heel erg bij 3FM. Toen hij voor MTV werkte, heb ik een paar keer met hem te maken gehad. Hij was op popfestivals waar wij ook waren en ik kwam hem tegen bij concerten. Soms zat hij daar voor zijn werk, maar soms ook voor de lol. Dat zegt wel wat over Sander. Hij is een ontzettende muziekgek. Zijn mentaliteit past bij die van 3FM; Sander is Serious Radio. Dat is ook de reden waarom we hem begin vorig jaar hebben gevraagd of hij niet bij ons in opleiding wilde komen. Hij had in een grijs verleden al wat met radio gedaan maar daar hoor je hem nooit over, omdat hij veel trotser is op zijn stage bij Hart van Nederland, haha. Hij is dus hier in de opleiding gekomen en daarin ontwikkelde hij zich snel.

Toen we vorig jaar toch die programmering opnieuw moesten inrichten, hebben we besloten om met Sander een sprong in het diepe te maken.

Het was van tevoren al bekend dat Eline maar tijdelijk 20-22 zou doen. Voor Sander is het allemaal erg snel gegaan, want hij zat nog maar een klein half jaar in onze opleiding. Maar ik had het gevoel dat het wel goed zou komen met Sander. Hij is een aanvulling voor de zender. Ik geloof in Sander Lantinga.

Het programma van Coen en Sander op vrijdagavond, waarvoor overigens al langer plannen waren, vind ik echt het beste vrijdagavondprogramma van de Nederlandse radio. Door de sterke rollen van beide jocks is 1+1 samen 3.

- Dus Eline was niet genoeg 3FM?

Ik vond Sander beter passen. Eline werkt voor de NPS en niet alleen op 3FM, maar ook op 747 AM met het programma Lijn 5. Ze is ook één van de stemmen van 3FM in de vormgeving. Alles bij elkaar doet ze dus al meer dan alleen een nachtprogramma.

- Blijft het weekend zoals het nu is: een hutspot?

Nee. We staan nu op het punt het weekend aan te pakken. Dat zal voor een deel horizontaal geprogrammeerd gaan worden. Het 3FM weekend is overdag nog niet wat het moet zijn. We hebben een heleboel goede programmamakers in huis, maar noem eens vijf programma’s die we in het weekend doen en hoe laat ze worden uitgezonden. De programmering is ouderwets onoverzichtelijk.

- Kun je al iets vertellen over hoe dat weekend er straks uit gaat zien?

Nee. De twee grote spelers in het weekend Tros en BNN zijn in overleg en komen binnenkort met een voorstel. Over de grote lijnen hebben we vooraf overeenstemming bereikt en ik heb vertrouwen in de goede afloop.

- Mag Egbert-Jan Weeber blijven?

Die veranderingen worden ingevoerd in september en hoe we dat invullen met mensen, zijn we nog niet uit. We beginnen met de vraag welke programma’s we willen maken. Als we die vraag hebben beantwoord, en we zitten momenteel middenin dat proces, gaan we kijken met wie we die programma´s gaan maken.

- Het lijkt alsof er meer niet-radiomensen op 3FM te horen zijn. Waarom is dat?

Je doelt natuurlijk op Egbert-Jan, Pim, Sophie en Sander want dat hoor ik vaker, maar dat klopt feitelijk niet, met uitzondering van Egbert-Jan. Pim zat bij ID&T Radio, Sophie maakte al geruime voor BNN op Radio 1 een programma en Sander had zoals gezegd ook al radio-ervaring. Voor Egbert-Jan Weeber was radio een nieuw medium maar hij heeft vele talenten. Spam is twee jaar geleden geprogrammeerd omdat BNN geloofde in een programmaformule met hem. En ik geloof in BNN.

- Ben je bang om nog meer grote namen te verliezen aan de commerciële concurrenten?

Ik denk wel dat de dj-hype weer een beetje is overgewaaid. Er moet heel wat gebeuren, wil een commerciële partij weer zo ver gaan om dj’s ergens anders voor veel geld vandaan te halen. Hoe je het ook wendt of keert, sommige investeringen hebben zich niet terugbetaald. Het is een effect van korte duur, want het imago van een zender speelt ook een belangrijke rol.

Als je een behoorlijk geprofileerde dj van de ene zender weghaalt en naar een zender zet met een ander profiel neem je ook risico´s. Zo eenvoudig is het niet. Maar wat er vorig jaar is gebeurd is ook een beetje het lot van 3FM. Natuurlijk is het vervelend als je mensen verliest, maar daarom investeren we ook zoveel in nieuw talent. Al dat nieuwe talent op 3FM komt uit eigen opleidingen.

- Waarom is het opleidingstraject van 3FM zo’n succes?

Omdat dat heel serieus wordt genomen. Wij hebben een opleidingscoördinator en die is vijftig procent van zijn tijd bezig met het opleiden van mensen. Dat doet hij vooral door veel naar ze te luisteren en te evalueren. Waar nodig schakelen we extra begeleiding in. Daarnaast houden de eindredacteuren van de omroepen zich persoonlijk bezig met de begeleiding. Dat betekent dat je altijd met rij-instructeur de weg opgaat, met als resultaat een hoog slagingspercentage.

Door Joost Strootman, Michiel van Diesen en Jasper.

Gerelateerde Artikelen