Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Duitse commerciële radiostations staken DAB uitzendingen

DAB

Vanaf 1 juli zullen er geen commerciële radiostations meer te ontvangen zijn via Digital Audio Broadcasting (DAB) in de Duitse deelstaat Thüringen. De commerciële hitzender Radio Top 40 zal dan haar uitzendingen via DAB staken en alleen nog maar via FM te ontvangen zijn. Radio Top 40 is een samenwerking tussen de commerciële stations Antenne Thüringen en Radio Landeswelle Thüringen. Beiden zijn al niet (meer) via DAB te ontvangen. Vanaf 30 april zal Digitalradio Rockland Thüringen haar uitzendingen staken via DAB.

De reden dat de laatste twee commerciële stations stoppen met uitzenden via DAB is dat de mediaraad van Thüringen vanaf 1 juli geen subsidie meer verstrekt voor uitzenden via DAB. Tot nu toe kwamen radiostations die via DAB uitzonden in aanmerking voor subsidie. Voor stations die uitsluitend via DAB uitzonden kon deze oplopen tot 65% van de kosten. Stations die zowel via FM of AM en DAB uitzonden konden tot 50% van hun kosten voor DAB vergoed krijgen.

Radio Top 40 heeft besloten om te stoppen met DAB uitzendingen omdat de kosten te hoog gaan worden na het beëindigen van de subsidie. Op dit moment is Radio Top 40 jaarlijks 640.000 Euro kwijt voor het uitzenden via FM en DAB. Uitzenden via alleen DAB kost het station 266.000 Euro per jaar. Daarnaast is het aantal luisteraars via DAB erg laag.

Vanaf 1 juli zullen alleen Deutschlandfunk, Deutschlandradio en MDR Figaro nog via DAB in Thüringen te ontvangen zijn.

Eerder dit jaar besloot de mediaraad van Berlijn al om zelfs te stoppen met het uitgeven van licenties voor DAB. Ook hier hebben de meeste grote commerciële radiostations de uitzendingen via DAB al gestaakt. [R.S./Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen