Kies je favoriete radiostation

Dossiers

In gesprek met: Isabelle Brinkman [Kink FM]

In gesprek met?

Isabelle Brinkman werd geboren op 4 april 1972. Zij werd door haar ouders vernoemd naar het liedje Isabelle van de Poppy’s. Na de Havo studeerde Isabelle korte tijd in Genève. Na een jaar keerde ze terug naar Nederland om haar vwo-diploma te behalen, maar toen dat gelukt was vertrok Isabelle opnieuw naar het buitenland. Ze reisde door Amerika en Canada. Na haar rondreis volgde Isabelle in Nederland een aantal cursussen en workshops op het gebied van acteren en presenteren. Via een advertentie in de krant kwam Isabelle bij MTV terecht.

In gesprek met: Isabelle Brinkman [Kink FM] Daar presenteerde ze het MTV Goes Dutch weekend. Na een korte periode als receptioniste bij Radio 10 Gold, ontdekte Isabelle dat er een Nederlandse muziekzender op televisie zou komen. Ze aarzelde geen moment en stuurde een videoband naar TMF-oprichter Lex Harding. Ze werd aangenomen en presenteerde voor TMF een groot aantal programma’s, waaronder de Dag Top 5, It’s Isabelle, NL Made In Holland en @lter 8. In die periode haalde Isabelle bovendien de Nederlandse hitparades. Met haar TMF-collega’s Bridget Maasland, Fabienne de Vries en Sylvana Simons nam ze een single op, Get Close To You, onder de naam The Magnificent Four.

In 1998 maakte Isabelle de overstap van televisie naar radio. Ze ging voor de NPS werken en kreeg een dagelijks programma op 3 FM, simpelweg Isabelle getiteld. Het programma werd eerst tussen 20 en 22 uur uitgezonden en later tussen 18 en 20 uur. In de tussentijd was Isabelle ook te zien en te horen op televisie. Zo was ze een tijd lang de vaste voice-over van het jeugdblok Z@ppelin. Voor de NPS was ze ook  dertien afleveringen te zien als presentatrice van Alle Kinderen Zingen. Daarnaast presenteerde ze met Dolf Jansen en Marco Roelofs een aantal jaren de televisieregistratie van Pinkpop. Bovendien maakte Isabelle een kort uitstapje naar Yorin, waar ze samen met Roel Kyvelos het programma Yorinsane presenteerde.

Na vijf jaar besloot Isabelle in 2003 dat het mooi geweest was bij 3FM. Ze kon zich niet langer vinden in het beleid van de nieuwe zendercoördinator Florent Luyckx. Isabelle hield de eer aan zichzelf en koos voor een nieuwe uitdaging. Ze keerde terug op televisie. Voor SBS 6 werd ze één van de presentatoren van Shownieuws. Daarnaast kreeg haar radiocarrière ook een vervolg. Isabelle werd door KINK FM aangetrokken om de Moordlijst te presenteren. Dat doet ze momenteel nog steeds. Iedere maandagavond is ze tussen 20 en 22 uur te horen op KINK FM. SBS Shownieuws verliet Isabelle in 2004, omdat het toch niet helemaal haar ding was. Naast haar radiowerk voor KINK FM is Isabelle momenteel met diverse projecten bezig. Daarnaast was ze de afgelopen maanden te zien in het AVRO-programma Wie Is De Mol?

- Je presenteert de Moordlijst op KINK FM. Hoe bevalt dat?

Erg goed. Ik heb het erg naar mijn zin bij KINK FM.

- De Moordlijst is een albumlijst. Wie bepaalt welke track er in de uitzending gedraaid wordt?

Dat bepalen wij. Vincent de Lijser die de techniek doet en ik bepalen wat er gedraaid wordt. Ook kijken we een beetje naar welke nummers er aangevraagd worden.

- Vind je het niet jammer dat je geen programma maakt waarbij je zelf de bands die je draait kunt uitkiezen?

Ja en nee. Aan de ene kant wel, omdat het vrij strak is. Het is een lijstje dat je afdraait,  er zit dus weinig van jezelf bij. Aan de andere kant vind ik het ook wel heel erg prettig om informatief bezig te zijn met deze platen. Ik laat het gewoon over me heen komen. Die Moordlijst is voor mij ook nieuw, dus je reikt mensen er andere muziek mee aan. Het is echt heel belangrijk dat ik dat op een goede manier doe. Maar natuurlijk zou ik heel graag mijn eigen plaatjes willen draaien, maar daar heb ik simpelweg geen tijd voor.

- Je bent momenteel één keer per week op de radio te horen. Zou je niet meer programma’s per week willen maken?

Op dit moment niet, omdat ik toch wel met andere dingen bezig ben. En ik wil op een andere manier bezig zijn met een aantal zaken. Daarom is het juist zo leuk dat ik die ene dag in de week een radio-uitzending kan maken. Dat wil niet zeggen dat ik er niet heel eventueel nog wel een dag bij zou willen hebben. Alleen ik moet ook nog een paar andere dingen op de rit zien te krijgen.

Ik ben het afgelopen jaar voornamelijk bezig geweest met schoon schip maken. Dat heb ik gedaan in zowel de privé als de werksfeer: ik ben met een opleiding Fotografie gestart, ik heb een workshop Verhalen Schrijven gevolgd, ik ben op een andere manier op KINK bezig geweest, ik heb een verhaal geschreven waar ik graag iets mee zou willen doen en ik heb ontzettend veel dingen ingesproken. Ik ben dus voornamelijk bezig geweest om te zaaien. En ik verkeer op dit moment in de luxepositie dat ik kan kiezen tussen dingen die ik leuk vind.

- Van welke muziek hou je zelf het meeste?

Oei, die vraag vind ik altijd zo moeilijk. Dat meen ik serieus. Ik vind muziek heel erg persoonlijk en heel erg tijdsgebonden. Hoe je je voelt, zo vind je de muziek ook leuk. Ik heb nu de radio aanstaan op Yorin FM en dan hoor ik dat nummer van de Freestylers. Ik weet niet eens hoe het heet, maar ik vind het een heerlijk nummer om te horen. Dat zal ik niet onder stoelen of banken steken, maar dat wil niet zeggen dat ik er een cd van zal kopen of dat ik ze aan zou raden bij andere mensen, want het is echt een radioliedje.

Op dit moment vind ik Jack Johnson echt helemaal geweldig. M.I.A. is ook erg leuk, al is het wel een beetje een overtrokken hype, maar dat neemt niet weg dat het een heel erg goede plaat is. En de Kaiser Chiefs, die nu op één staan in de Moordlijst, hebben een hele mooie, frisse en opgewekte plaat gemaakt. Maar dat verschilt heel erg.

- Je was in de begintijd van TMF vj op dat station, samen met onder andere Fabienne, Sylvana en Bridget Maasland. Hoe komt het dat TMF toen een kweekvijver voor talent was?

Weet je, het een kwestie van geluk, van talent en soms moeten die twee dingen bij elkaar komen. Het waren de juiste mensen op de juiste plaats die de juiste kant opkeken. En af en toe zijn dat de magische dingen die gebeuren. Daarom was het ook zo leuk bij TMF. Daarom was het denk ik zo’n grote kweekvijver voor talent, het klopte gewoon.

- Begin dit jaar was je bijna tot aan het eind van het programma te zien in Wie Is De Mol. Hoe was dat?

Ja, dat was echt geweldig. Daar kan ik heel erg lang over uitweiden, dus dan kan ik het maar beter houden op geweldig. Het was echt een ervaring en ontzettend leuk. Het is een goed programma om mee te maken en om naar te kijken, echt top.

- Je doet zelf niet de techniek van je programma’s. Heb je dit wel ooit gedaan en heb je momenteel niet de behoefte dit zelf te doen?

Ik heb wel eens gezegd toen ik net bij Radio 3 ging werken, dat ik alles wilde leren en alles wilde kunnen. Ik kan ook best wel schuiven, maar het is gewoon vreselijk. Ik heb er ook geen behoefte aan. Daarom ben ik ook geen dj zoals de meeste dj’s zijn, denk ik. Ik krijg geen kick van een strakke doorstart. Ik vind het verschrikkelijk als ik steeds met een koptelefoon op moet staan en me moet concentreren op de vormgeving van het programma. Dan krijg ik het idee dat ik niet helemaal mijn manier van presenteren kan doen. Ik praat bijvoorbeeld heel erg met mijn handen. Als ik praat achter de microfoon, beweeg ik heel veel. Dat doe ik in het dagelijks leven ook. Als ik dan met mijn handen aan de knoppen moet zitten, dat gaat bij mij niet. Ik heb ook altijd gezegd dat ik daarom misschien geen dj ben, maar gewoon een presentatrice die heel erg veel van muziek houdt.

- Waarom ben je opgestapt bij 3FM? Kun je dat nog eens toelichten?

Ach, het is gelopen zoals het gelopen is. Het is inmiddels ook alweer achterhaald, want we zijn inmiddels twee jaar verder.

- Heb je ooit spijt gehad van die beslissing?

Nee, en ik vond het ook niet leuk zoals het gegaan is. Het was natuurlijk heel heftig. Maar het heeft wel zo moeten zijn. Maar dat neemt niet weg dat ik het toen heel erg vond dat ik die reden moest hebben. Dat zal altijd zo blijven. Ik heb er dus geen spijt van, maar het was absoluut tijd om te gaan.

- In de Vrij Nederland zei je gekscherend: 'Ik kom alleen terug bij 3FM als zenderbaas'. Hoe zou Isa FM eruit zien?

Weet je, ik zal er heel eerlijk over zijn. Ik lag toen in de zon in het Vondelpark en dan gaat je mobiel af. Ik kreeg toen iemand van Vrij Nederland aan de lijn die een verhaaltje vertelde, dus dat moet je met een knipoog nemen. Ik vind het geen redelijke vraag wat ik van een persbericht vind. Maar ik wil dan ook niet flauw zijn dat ik niets ga zeggen. Ik heb daar gewoon helemaal geen idee over.

Ik denk wel dat mijn idee over radio maken heel duidelijk is. Je moet nooit vergeten waar het in essentie om gaat en dat is mensen een goed gevoel bezorgen. Helaas is het tegenwoordig in negen van de tien gevallen zo dat andere belangen belangrijker zijn. Daardoor krijg je allemaal dezelfde afgevlakte zenders. Dat is eigenlijk wel heel erg verdrietig. Ga terug naar een dj die gewoon zijn eigen plaatjes draait, die ze bespreken en die ze interesseren. Maar het moet wel om de luisteraar gaan.

- Maar even zonder gekheid. Onder welke voorwaarden wil jij terugkeren bij 3FM of is een terugkomst helemaal niet meer bespreekbaar?

Laat ik het zo zeggen: ik zal er zelf geen initiatief voor nemen, omdat ik er op dit moment echt niet mee bezig ben. Ik ben met andere dingen bezig en op een andere manier. Maar als er iemand komt met een idee dat aansluit op mijn visie, dan doe ik dat natuurlijk, maar zo werkt het altijd. Of je bedenkt het zelf, of je wacht op iemand anders. Ik ben niet van plan om het zelf te bedenken, omdat ik niet denk dat het aan de orde is, maar als iemand met iets komt, dan zal ik het bekijken.

- Stel: Yorin FM komt met een leuke aanbieding. Je mag een programma op een leuk tijdstip presenteren, maar je hebt geen vrije platenkeus. Zou je dat dan doen?

Nee, dat is voor mij wel erg belangrijk. Ik hoef ook niet helemaal het alleenrecht te hebben, want ik begrijp best dat je een bepaalde structuur aan moet brengen. Je moet ook herkenbaarheid creëren, maar ik zou het wel vervelend vinden als ik een lijstje moet draaien uit de computer die iemand anders uitgezocht heeft. Hoeveel playlists moeten er niet aangepast worden omdat er een plaat instaat die niet gedraaid kan worden, vanwege de actualiteit? Je moet op het moment zelf bepalen wat je doet, want radio is een levend medium. Fifty/fifty zou ik al prima vinden. Je moet wel ruimte hebben. Ik vind de discussie rond het zelf bepalen van de platen ook overbodig. Waarom zit een dj er dan voor? Blijkbaar alleen maar om een bepaalde show neer te zetten. Daar heb ik in principe niets op tegen, maar ik heb daar niets mee. Ik maak graag een show om de muziek heen. Ik link muziek vaak aan een bepaald moment en aan de actualiteit.

Maar ik zal je nog iets zeggen. Als ik een radiostation zou starten, moet dat met mensen zijn die dezelfde mentaliteit hebben als de mensen bij KINK FM. Die hebben echt liefde voor muziek en dan is het goed. Maar dat is nu ook de radiozender waar ik werk.

- In je periodes bij TMF en 3FM heb je veel artiesten mogen interviewen. Welk interview vond je het meest bijzonder en waarom?

Het is heel moeilijk om je er dan eentje geven. Een mooie was toen Radiohead een keertje in de studio van 3FM was. Ik was onwijs fan van Radiohead. Ik vond het ook echt super dat ze bij mij twee uur lang een radioprogramma meegemaakt hebben. Alleen dat is ook één van de weinige keren geweest dat ik zo uitgelaten was, dat ik niet uit mijn woorden kwam. Ik maakte echt de ene na de andere blunder, het was gewoon verschrikkelijk. Dat vind ik een heel bijzondere en als mensen mij vragen naar bijzondere interviews, flitst dit toch altijd wel door mijn hoofd.

Wat ik ook heel erg leuk vond was een interview met de jongens van Aerosmith. Dat was toen voor televisie in het Amstel Hotel. Die jongens namen de tijd en ze deden normaal. Het was ook geen standaard persinterviewtje, maar een heel leuk en open gesprek. Ik mocht toen echt een keertje kijken hoe die artiesten echt waren. Ik vond het heel erg bijzonder hoe ze dat konden. Mijn les daaruit is ook dat hoe groter de artiest en hoe langer hij meedraait, hoe makkelijker en leuker de interviews zijn. Die mensen draaien al zo lang mee, die weten hoe het werkt. Dat zijn gewoon de allerleukste.

- Je bent ook vertrokken bij SBS 6, waar je Shownieuws presenteerde. Sta je nog steeds achter die beslissing?

Ik sta achter elke beslissing die ik heb gemaakt. Af en toe moet je zeggen dat je ergens mee moet stoppen. Ik heb het geprobeerd en ik heb het met de allerbeste intenties gedaan. Ik had nooit verwacht dat mensen zo heftig op mij zouden reageren. Aan de ene kant is dat wel een compliment. Het is wel een teken dat mensen mij serieus nemen en het verbaasde me dat mensen zich zo druk maakten om mij. Aan de andere kant is het gewoon niet geworden wat we er allemaal van verwacht hadden. Dat is wel jammer.

- Raakt kritiek je nog?

Natuurlijk raakt kritiek je en dat moet je ook altijd blijven raken. Als kritiek je niet meer raakt, word je een afgestompt mens. Alleen is het natuurlijk wel de vraag in welke mate je de kritiek aan moet trekken. Je moet het niet laten overheersen, maar je moet er wel met een gezonde blik naar kijken. Soms doet het best zeer, maar dan moet je wel kijken of mensen niet gelijk hebben. Het is heel confronterend om een mening van anderen op je af te krijgen, dat is voor iedereen zwaar.

- Kom je ooit weer terug op televisie met een eigen programma?

Ik zit hier niet thuis ontzettend te hopen dat ik ooit weer terugkom op de televisie. Maar het is niet iets dat ik uitsluit en natuurlijk vind ik het leuk. Media, televisie, radio, dat zit gewoon in mijn bloed. Soms moet je wel wachten op het goede moment. Je moet ook geen energie in dingen steken die op dat moment niet goed voelen. Het hele televisielandschap is op dit moment heel erg onrustig en ik heb niet het idee dat daar een plaatsje voor me is. Ik sluit het dus niet uit, maar ik kan het ook niet garanderen.

- Wat zou je nog willen bereiken op het gebied van radio en/of televisie?

Op het gebied van radio ben ik op dit moment gewoon heel erg blij met KINK, dat meen ik serieus. Dat is voor mij op dit moment even heel goed. Ik ben op dit moment ook bezig met een project. Het klinkt misschien heel lullig, maar ik kan daar op dit moment nog niet zoveel over zeggen. Ik hoop dat het er in oktober is. Als dat zou lukken, zou ik heel erg tevreden zijn.

Isabelle Brinkman

Gerelateerde Artikelen