Kies je favoriete radiostation

Dossiers

In gesprek met: Margreet van Gils [Yorin FM]

In gesprek met?

Margreet van Gils werd op 1 juni 1974 geboren in Amstelveen. In die plaats bleef ze echter niet lang, want haar jeugd bracht ze door in Aalsmeer. In die plaats is ze zelfs nog een origineel oud-Aalsmeers bloemenmeisje geweest. Toen ze nog klein was, wilde ze dolgraag lerares worden. Al wist ze het zelf niet, diep in haar zat toch ook een liefde voor radio. Op haar zevende heeft ze namelijk radioprogramma’s voor haar kleine nichtjes gemaakt en die op een bandje gezet.

Na haar middelbare schooltijd ging ze naar de HEAO om Communicatie te gaan studeren. In het laatste jaar van haar studie werkte ze op de afdeling Voorlichting bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken en op de Marketing Afdeling van een grote bank. Na een reis kwam ze bij een bedrijfje dat documentaires maakte. Dat ging failliet en de eigenaar kende de zendercoördinator van 3FM, Paul van der Lugt.

Bij hem begon ze als secretaresse, maar al snel bleek ze alles behalve geschikt voor het werk van secretaresse. Toen na een half jaar op 3FM de nieuwe ochtendshow Stenders Vroeg begon, ging ze de productie van dat programma doen. Rob Stenders betrok haar steeds meer bij de gesprekken en zo werd ze een volwaardige sidekick.

Toen Rob Stenders besloot om de overstap naar het commerciële Yorin FM te maken, werd ook bekend dat Margreet hem zou volgen. Op 14 juni 2004 was ‘Stenders Vroeg Op’ voor het eerst te horen op Yorin FM. De eerste paar weken werden gepresenteerd vanuit Portugal, waar het Europees Kampioenschap voetbal aan de gang was. Na een paar weken vanuit Hilversum volgde het volgende grote sportevenement: de Olympische Spelen vanuit het Griekse Athene. Na het vertrek van Henk-Jan Smits uit het team werden Fred Siebelink en Margreet de vaste sidekicks van Rob.

Maar aan de radiocarrière van Margreet komt een eind, want afgelopen week maakte ze bekend op te stappen bij Yorin FM. Ze gaat namelijk een jaar lang de wereld verkennen. Vanmorgen was haar laatste uitzending te horen. Het fragment is hier te vinden.

- Je hebt vijf jaar bij ‘Stenders Vroeg’ gezeten. Wat vond je het leukste moment uit die hele periode?

Eigenlijk heb ik het 5 jaar ontzéttend naar mijn zin gehad. De beginperiode bij 3FM was geweldig spannend, zenuwslopend soms ook. Maar heerlijk om samen aan iets nieuws te beginnen. De periodes van de Nijmeegse 4-daagse en het uitbrengen van de Stenders Vroeg kalenders waren héél leuk. Maar het leukst was misschien nog wel vorige zomer: twee wereldberoemde sportevenementen verslaan, maakte dat ik als rasechte sport-nono mezelf zag transformeren tot sport-nimf. Geloof het of niet, maar ik kijk sinds die tijd zelfs wel eens Voetbal Insite en Studio Sport!

- Hoe erg hebben jij en Rob getwijfeld over de overstap naar Yorin FM?

Ik geloof niet erg. We konden hetzelfde programma maken, met dezelfde - of misschien wel meer - vrijheid en voor net ff meer eh ... onkostenvergoeding. Bovendien, en dat is zéker niet onbelangrijk, werkt een doorstart heel verfrissend.

- Wat vind je het grootste verschil tussen werken bij 3FM en werken bij Yorin FM?

Het team bleef natuurlijk hetzelfde, dus daar is weinig in veranderd. Wat wél veranderde, is dat de communicatie binnen Yorin FM een stuk eenvoudiger was dan bij de Publieke Omroep. Je mist simpelweg alle tussenstapjes van omroepbazen/eindredacteuren en dergelijke. Moeilijker is weer dat als we bij de commerciële een goed idee hadden en het geld ontbrak, het idee niet uitgevoerd kon worden. Bij de publieke was dan vaak nog wel ergens een potje kleingeld te vinden om het plan uiteindelijk door te laten gaan.

- Waarom vind je dit het goede moment om op te stappen?

Dit is vooral op persoonlijke gronden een goed moment om op te stappen, daar wil ik verder niet teveel over uitweiden. Maar bovenal denk ik dat je soms in het leven knopen door moet hakken en als je zéker weet dat je iets wilt doen, is dát het goede moment.

- Hoe reageerden de anderen van het team op je besluit?

Verbaasd, ze vinden het ook erg jammer. Maar stuk voor stuk gunnen ze me dit avontuur.

- Hoe wordt jouw vertrek opgevangen?

De rest van het team blijft vanzelfsprekend bij elkaar en er komt op dit moment geen vervanger voor mij.

- Horen we je ooit nog eens terug op de Nederlandse radio of is dat een gesloten boek?

Haha! Voor nu is het even afgelopen. Wat ik ga doen als ik volgende zomer terugkom is (voor mij ook vooral) nog helemaal niet duidelijk. Het zal wel ergens liggen tussen 'kattenbakkorrels verkopen en 1 tegen 100 presenteren'.

- Hoe kijk je terug op de afgelopen vijf jaar Stenders Vroeg?

5 jaar Stenders Vroeg, betekent 5 tropenjaren: maar de móóiste tropenjaren die ik me ooit had kunnen voorstellen!

- Je gaat een jaar op wereldreis. Welke landen ga je allemaal bezoeken?

Mijn lief Andy en ik kopen een Landcruiser, verbouwen 'm en gaan in het najaar vanaf Utrecht - waar we wonen - naar Afrika. We zullen in elk geval heel West-Afrika 'doen' en als het geld, de tijd, de lichamen en de zin het toelaten gaan we daarna per boot verder naar Zuidelijk Afrika.

Door Joost Strootman.

Gerelateerde Artikelen