Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Hoe gaat het met: Edit den Doosch

In gesprek met?

Edit den Doosch werd onder de naam Edith van Loo ergens in de vorige eeuw geboren in Amsterdam. In haar kinderjaren had ze de droom om plaatjes te draaien. In 1981 kwam die droom uit en werd ze de vaste dj van discotheek ‘De Schakel’ op het Leidseplein in Amsterdam.

Hoe gaat het met: Edit den Doosch Via platenzaak Rhythm Import kwam ze in contact met Peter Duykersloot. Op dat moment was hij net bezig met het opzetten van W.A.P.S. (Wave Amsterdam Power Sound), een piraat met alleen dance-muziek. Vanaf de eerste dag was Edit betrokken bij de zender, waar ook Linda de Mol ooit nog een blauwe maandag achter de microfoon zat. Ondertussen draaide Edit ook in diverse clubs en discotheken. Na vijf jaar kreeg ze ruzie met de programmaleiding en stapte ze op bij W.A.P.S.

In 1988 kon Edit aan de slag bij Radio 10. Ze kreeg een dagelijks programma tussen 23 en 2 uur en mocht zelf haar muziek uitzoeken. Ruud Hendriks vroeg Edit vervolgens bij Veronica te komen werken. Daar voelde ze zich echter niet thuis en keerde na een paar maanden terug bij Radio 10. Toen Tom Mulder Radio 10 kwam versterken werd de zender omgedoopt in Radio 10 Gold. Voor Edit was dat het moment om te vertrekken. Ze ging opnieuw in de horeca aan de slag en draaide bovendien op een groot aantal alternatieve dansavonden.

In 1996 begonnen de vroegere eigenaren van WAPS met NEW Dance Radio. Edith kreeg haar vaste plek in de programmering, naast onder meer Giel Beelen, Gerard Ekdom en Timur Perlin. Na vijf jaar moest ‘NEW Dance Radio’ wegens geldgebrek verkocht worden.

ID&T werd de nieuwe eigenaar. NEW ging SLAM FM heten, en zond het eerste half jaar alleen non-stop muziek uit. Edit presenteerde ondertussen bij SUN FM in de regio Rotterdam. Daarna was ze te horen op de middengolfzender ‘Q The Beat’. Het station kreeg echter geen etherfrequentie en stopte er na één jaar mee. Inmiddels werkte Edit regelmatig als inval-stem voor tv-zender NET5 en kreeg steeds meer werk als voice-over.

Via Edwin Evers kwam Edit bij Radio 538 terecht. In eerste instantie als nieuwslezeres tijdens ‘Evers Staat Op’ en daarna korte tijd met een eigen programma op vrijdagnacht. Na een paar maanden wilde Edit meer geld. Omdat Radio 538 dat niet wilde betalen, besloot Edit op te stappen en zich weer volledig aan het inspreekwerk te wijden. In mei 2004 werd Edit gevraagd door de ex-eigenaar van NEW, die werd ingehuurd door ID&T om de luistercijfers op te lappen, om bij ID&T Radio te komen werken. Ze presenteerde tot januari 2005 een middagprogramma op de dancezender, maar toen ID&T werd omgevormd tot SLAM!FM, is Edit opgestapt, omdat ze zich niet thuis voelde in het nieuwe format.

- Je bent op vele stations te horen geweest, maar eigenlijk steeds maar heel kort. Hoe komt dat?

Nou, bij NEW Dance Radio bleef ik vijf jaar. Dat is toch best lang. Ik voelde me daar prettig en kon goed met de directeur (Soedesh Moerlie) door één deur. Andere radiostations vond ik minder leuk. Daarom hield ik het er korter uit. Vaak waren collega’s en leiding ronduit onprettig en met een slechte sfeer heb ik moeite. Radio maken is net zoiets als zingen of acteren: je moet je ergens thuis voelen, anders presteer je niet goed. Vele beginners die dolgraag radio-dj willen worden, doen alles en pikken alles om dat doel te bereiken. Dat gevoel heb ik nooit gehad. Het moet wel leuk blijven.

Er wordt veel van je geëist: programmaleiders zijn vaak grilliger dan je denkt en vooral voor vrouwen is het erg moeilijk om zich te handhaven. Dat zie je ook aan de dames van 3FM, Eline moest terug naar de nacht en daarvoor was het Isabelle Brinkman die het veld moest ruimen. En hoor je op Radio 538 of Veronica een vrouwelijke DJ? Nee dus. Ik vind dat triest. Ik luisterde graag naar Eline op 3FM.

Er zijn nogal wat programmaleiders en radiocollega’s die geen vrouwen op de radio dulden. Bij SLAM!FM is dat ook het geval. Ze willen het geijkte stoere 538-geluid horen. Vrouwen mogen hooguit als sidekick dienen waarbij ze over het algemeen af en toe ‘ja’ of ‘nee’ of ‘doe niet zo gek’ piepen.

- Bij welk station vond je het leukste om bij te werken?

NEW Dance Radio dus, omdat ik daar muziek kon draaien waar ik helemaal achterstond, de collega’s waren top, de luisteraars ook en de programma’s niet te vergeten ook!

- Hoe kijk je terug op je tijd bij Radio 538 nu het de nummer 1 van Nederland is?

Dat ze nummer 1 zijn, zegt MIJ niet zoveel. Ik vond het daar bijzonder leuk qua sfeer en collega’s. Ik heb erg leuk samengewerkt met onder andere Timo Kamst en Martijn Kolkman, maar met de muziek had ik moeite. Vooral die herhalingen. Ieder uur dezelfde hits. Het is moeilijk om over een plaat die iedereen steeds weer draait, iets verrassends te vertellen. En ik verdiende minder dan een vakantiehulp bij Dirk van den Broek. Omdat ik dit werk inmiddels niet meer als hobby wil doen, ben ik maar weer opgestapt.

- Vlak voordat ID&T werd omgetoverd tot SLAM!FM ben je opgestapt. Voelde je dat al aankomen?

Ja, ik wist vanaf het begin dat er een bepaalde score gehaald moest worden. Ik wist dus dat het in principe maar voor een half jaar was. Als we geen hoger marktaandeel zouden halen, zou er een andere weg gezocht worden en dat gebeurde dus. En die weg was niet de mijne.

- Wat vond je het leukste aan ID&T Radio?

Ik vond ID&T in 2004 erg goed, want de sound was weer helemaal ‘NEW Dance Radio’. De dj’s waren goed en de avondprogrammering al niet minder. Ik stond helemaal achter de muziek en de programma’s. Jammer dat het hitradio moest worden.

- Er is nu veel gesteggel rond SLAM!FM. Hoe kijk jij tegen die zaak aan?

Ik vind dat ze riskant bezig zijn met die eigengemaakte edits. Kan niet goed gaan!

- Je bent al een paar maanden niet meer op de radio te horen. Wat doe je nu?

Ik ben voice-over. Ik spreek teksten in voor bedrijven en studio’s. Ik heb een studio thuis. Opdrachtgevers bellen me voor spoedklusjes bijvoorbeeld. Ik spreek het in en stuur het op via internet.

Daarnaast ben ik bezig met een reclamebureau in Amsterdam en met leden van Wicked Jazz Sounds (een groep verrassend goeie dj’s en muzikanten) en onder andere Rob Boskamp en Luc Poublon om een internetradiostation op te zetten: Global Dance Radio. Veel latin house en jazz en dance die je niet op de radio hoort. Er is zo veel goeie muziek.

Bij Global Dance Radio weinig pompende house en trance, want dat is al genoeg te horen. Muziek die je niet op de hitzenders hoort, nieuwe stromingen in de dance: dat laten wij horen, maar ook oldschool van de goede soort. Internet is hier bij uitstek geschikt voor. Muziek voor de liefhebbers!

- Mis je het maken van radio?

Nee, helemaal niet. Ik draai al veel langer in clubs en dat heb ik altijd als nummer één gezien. Ik wil graag muziek laten horen. Presentatie is bijzaak. Ik luister naar de radio om van muziek te genieten en niet om spelletjes te doen of mensen te horen egotrippen. Dat is ook de reden waarom ik zo graag luister naar programma’s gemaakt door dj’s als bijvoorbeeld Lucien Foort, Michel de Heij, Marcello, Olaf Boswijk en Gert van Veen. Zij hebben veel te melden over de muziek die ze draaien, daar steek je wat van op!

- Maar als je nou een leuke aanbieding krijgt?

Ligt eraan wat voor aanbieding. Ik zou misschien wel een weekendprogramma willen doen, maar niet op een hitradiostation.
Als Yorin FM mij een aanbieding zou doen? Dat weet ik niet. Ik zou goed willen bespreken wat ze dan in gedachten hebben. Als ik me moet verdiepen in de haarkleur van Alicia Keys of spelletjes moet doen met luisteraars, lullige prijzen weggeven, dan niet. Als het om de muziek gaat: ja, dan graag.

- Naar welke stations luister je?

Ik luister in de auto naar Arrow Jazz en ook wel naar Radio 2. Dat zijn naar mijn smaak de beste zenders die ik in de auto kan ontvangen en verder luister ik internetradio. Ik hoor graag muziek die ik nog niet ken. Dancestations uit Engeland en de VS, maar ook uit Nederland.
En Radio 2 vind ik het enige station uit eigen bodem, waar de presentatie prettig is. Ik hoor graag iemand vertellen; Rob Stenders doet dat ook heel kundig. Hij weet veel verrassends te melden over artiesten. Dat vind ik relaxt luisteren.

- Welke dj’s vind je leuk om te horen?

Hans Schiffers, Frits Spits, Ferry Maat en Rob Stenders om er maar een paar te noemen. Dj’s van de oude stempel. Wat je hoort op de hitradiozenders heeft niet mijn voorkeur. Arjen Grolleman is trouwens ook goed. Kink heeft niet mijn muziek, maar is wel nieuw en verrassend.

Rob van Someren, Gerard Ekdom, Evers en Robert Jensen heb ik altijd goed gevonden, maar ik heb ze al lang niet meer beluisterd.

- Het gaat niet goed met commerciële radio in Nederland. Hoe verklaar je dat?

Ik denk dat het komt omdat de radio één pot nat is. Ze zijn allemaal wanhopig bezig om te scoren. Luister naar Fresh FM en FunX. Die doen dat niet, of minder, maar scoren volgens mij steeds beter. Ik denk dat je radio moet maken met liefde en overtuiging en mensen moet hebben die gedreven zijn en collegiaal. Een rotsfeer hoor je hoe dan ook dwars door de programma’s heen.

- Hoe zie je de toekomst van radio?

Een grote groep vooral tieners zal naar de huidige zenders blijven luisteren. Dat is de groep die niet zo specifiek van muziek houdt, maar de hitjes als behang beschouwt of luistert omdat de klasgenoten er ook naar luisteren. Een veel grotere snelgroeiende groep gaat naar internet en podcasting luisteren, want ze willen meer dan de eenzijdige brei die men nu ingelepeld krijgt bij de publieke en commerciële zenders.

- Je bent vaak te horen in radio- en televisiespotjes. Blijf je dat doen?

Tot ik onder de groene zoden lig blijf ik dat doen hoop ik. Het is geweldig leuk werk. Je leert van iedere klus, je komt in allerlei studio’s en situaties en leert veel bijzondere mensen kennen. Heel afwisselend. RTL Shop vind ik ook erg leuk om te doen. Het klinkt misschien gek, maar ik prijs erg graag artikelen en levensmiddelen aan. “1 pak extra-absorberende inlegkruisjes van ons huismerk. Deze week geen 1 euro 40 maar 1 euro 10 !” Haha!!

- Hoe zie je je eigen toekomst?

Ik zou graag zien dat Global Dance Radio een goed gewaardeerd station wordt. Ik geloof in internetradio. Ik wil graag VEEL verrassende, uiteenlopende dj’s en muzikanten en presentatoren betrekken bij Global Dance Radio. Gedreven dj’s met een enorm hart voor de muziek waar zij achter staan. Of dat nu hiphop is of techno of Punjabi-stylie of Polka’s op een trance-beat!! Mixen maar en gij zijt welkom!

Edit den Doosch

Gerelateerde Artikelen