Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Sky en 100FM vanaf september ook via DAB in Denemarken

DAB

De twee grootste commerciële radiostations van Denemarken, Radio 100FM en Sky Radio zullen vanaf 1 september ook via DAB te ontvangen zijn. Het zijn daarmee ook meteen de eerste commerciële stations in Denemarken die gaan uitzenden via Digital Audio Broadcasting.

Publieke omroep
Momenteel is alleen de Deense publieke omroep DR actief op het gebied van DAB. De DR zendt momenteel via 18 stations uit via DAB. Naast de normale stations als P1 (informatie), P3 (pop) en P4 (regionaal, easy listening) biedt de DR ook nog 15 themakanalen waaronder klassiek, politiek, Jazz, rock en sport. De bandbreedte van deze stations varieert van 80 kbit/s (gesproken woord) tot 192 kbit/s (muziek).

Inleveren
Door de komst van Sky en 100FM zal de bandbreedte van een aantal bestaande stations verlaagd gaan worden om ruimte te maken voor de twee commerciële stations. Het aantal stations dat via één DAB-multiplex kan worden uitgezonden is namelijk afhankelijk van de bandbreedte waarmee de stations uitzenden. Hoe lager de bandbreedte, des te meer stations via één multiplex kunnen worden uitgezonden. Met hoeveel bandbreedte Sky en 100FM zelf gaan uitzenden is nog niet bekend. De reden dat beide stations gaan uitzenden via DAB is omdat dit in de voorwaarden van hun FM-licentie staat.

Momenteel zijn er in Denemarken ongeveer 135.000 DAB ontvangers in omloop. Het best scorende DAB station in Denemarken is het themakanaal DR Klassisk met een marktaandeel van 0,9%.

Europa
Digital Audio Broadcasting is in Europa nog maar een wisselend succes. In Nederland is alleen de publieke omroep actief met zeven radiostations via DAB, waarbij de bandbreedte ligt tussen 160 en 192 kbit/s. In Engeland is al een groot deel van de radiostations actief via DAB. De meeste stations zenden uit met een bandbreedte van slechts 128 kbit/s, waardoor er nauwelijks voordeel behaald wordt ten opzichte van de normale FM-uitzendingen.

In Duitsland zijn de meningen helemaal verdeeld. In de deelstaat Thüringen zijn momenteel geen commerciële stations meer te ontvangen via DAB. Zowel Radio Top 40 als Rockland hebben hun DAB-licentie teruggegeven. Ook in Berlijn is geen enkele populaire commerciële radiozender te ontvangen via DAB en worden er zelfs geen nieuwe DAB licenties meer uitgegeven, terwijl men in andere deelstaten vrolijk verder gaat met het uitrollen van DAB. Onlangs besloot onder andere Sky Radio in Hessen om te starten met uitzenden via DAB. In Finland besloot de publieke omroep YLE ook al recentelijk om de uitzendingen via DAB te staken. [R.S./Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen