Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Uw Vliegende Radiowereldreporter in de interviewstaten (67)

Columns

Ik zag recent via de geweldige website uitzendinggemist.nl een stukje van NOVA waarin Jeroen Pauw behoorlijk tekeer ging tegen Joop Atsema van het CDA. Het was een typisch geval van een interview waarin de interviewer de geïnterviewde even flink wilde laten voelen dat hij het volstrekt niet met hem eens is, en dat doet door ieder antwoord van 'het slachtoffer' na twee woorden af te kappen en de volgende tendentieuze vraag erin te ketsen. Het overal gevolg is dat de interviewer eigenlijk een monoloog afsteekt, waarin de rol van de geïnterviewde erin bestaat dat hij hier en daar wat lettergreepjes mag uitkramen.

In het geval van Joop Atsema is dat uiteraard volstrekt op zijn plaats, want de man is een volstrekte demagoog, die ik nog nooit een logische of heldere mening heb horen verkondigen. Michiel heeft zich daar ook nog eens terecht druk over gemaakt. Vandaar ook dat extra e-tje dat ik in zijn naam stop. Als hij zelden tot nooit de waarheid verkondigd, waarom zou ik zijn naam dan wel goed spellen?

Grappig was het trouwens dat Atsema daar zat omdat Jack Spijkerman "de schuld" van zijn vertrek naar TIEN aan Atsema gaf: hij had toch immers gezegd dat amusement niet meer bij de publieke omroep thuishoorde? Een keurig stukje demogogie van Spijkermans kant, waar NOVA (een VARA programma) hem dan ook weer keurig voor ter verantwoording riep.

Overigens is Atsema niet de schuld van Jack's vertrek. Jack is gewoon een hypocriete zak. Eerst jarenlang mopperen op al die slechte commerciële tv met die afgrijselijke reclameonderbrekingen die de vaart, flow en sfeer uit een programma halen, en dat dan plots vergeten als John de God, sorry de Mol hem een aardig aanbod doet en hem helpt een "eigen" productiebedrijfje op te zetten. Met geld van John natuurlijk, dus reken maar dat Jack uiteindelijk geen ruk te vertellen heeft als John het niet met hem eens is.

Kortom: Jack heeft goed van zijn voormalige omroepbaas geleerd hoe je links lult en rechts je zakken vult. Leest u trouwens nog ff de open brief na, die Michiel in ik naar ome John stuurden? Wat de TROS betreft zaten we er een tikkie naast (alhoewel TROS voorzitter van Doodewaerd wel gestrikt schijnt te zijn), maar voor de rest ligt hij redelijk op schema. Zeg dus niet dat niemand de plannen van John aan zag komen. Dat bedrijfje van Jack en John valt dus ook in de categorie 'sterfhuisconstructie' mocht Jack ooit lastig worden.

Maar goed, terug naar interviews waarin de interviewer wel denkt dat hij de geïnterviewde wel eens lekker kan overschreeuwen. Tijdens de verkiezingen hier was daar ook een aardig voorbeeldje van, waarin het anders afliep dan met Atsema. Jopie, kijk je ff mee hoe het wel moet?

Wat was er aan de hand? Nou, de republikeinen hadden op hun conventie een democraat  (!) gevonden die vond dat Bush herkozen moest worden omdat Kerry niks zou bakken van de verdediging van het land, en dat was toch het thema waar de republikeinen succesvol op hadden ingezet. Vanzelfsprekend geef je zo iemand ruim baan op je conventie, en zo kon senator Zel Miller uit Georgia op prime-time op het partijcongres van de partij waar hij níet bij hoort uit leggen waarom iedereen toch vooral wél op Bush moest stemmen, in plaats van op de kandidaat van zijn eigen partij: John Kerry.

Je moet Miller hier trouwens wel enig krediet geven, ook al ben je het niet met hem eens. Waren er maar meer politici die zoals hij écht hun hart volgen, ook als dat politiek verraad van de hoogste orde betekent. Als dat vaker zou gebeuren was politiek een stuk leuker. Stel je voor: Ed van Tijn die op het VVD congres komt uitleggen dat Wouter Bos een mietje is!

Maar goed, vlak na zijn optreden was Zel natuurlijk de meest populaire gast van alle talkshows op tv, en zo kwam hij ook bij HardBall van Chris Matthews terecht. Leuke show gepresenteerd door een oud-speechschrijver van president Carter. Dat is belangrijk om te weten, want dat verraad dat Chris niet alleen democraat is, maar ook van de linkse / Howard Dean vleugel van de partij, want Carter was een van de linkste presidenten die de VS ooit gekend heeft. Chris houdt ook van studenten als publiek omdat ze zo lekker enthousiast kunnen juigen en boeroepen. Zo kwam ik ooit in zijn publiek terecht. Ook die dag zat Chris omgeven door veel studenten op Herald Square, een paar straten van waar Zel Miller stond, want die kwam net naar buiten uit de congreszaal.

En Chris had dus ook een stevige mening klaar liggen en was er helemaal klaar voor om Zel even de oren te wassen, want gewoon keihard tegen je eigen partij ingaan omdat je het op één punt oneens bent met je partij, dat kán niet.

Probleem was echter de Zel Miller hierop voorbereid was, en het níet op zich liet zitten. Sterker nog, hij had de juiste feiten op papier meegenomen, en terwijl Chris maar doorging zag je Miller bozer en bozer worden. Chris had dat te laat door, en toen gebeurde het: Miller ontplofte totaal en scheeuwde in de camera dat hij het jammer vond dat hij niet meer inde tijd leefde waarin je iemand tot een duel kon uitdagen, want dan had hij wel geweten hoe hij met Chris zou afrekenen. Kijk, Jopie Atsema: zó doe je dat!

Het is prachtig om te zien hoe Chris eerst niet doorheeft hoe ernstig de situatie is, en via zijn oortje duidelijk instructies krijgt om de boel weer de paciferen, en hij opzittend als een schoothondje de boel weer kalmeert en Miller weer ietwat afgekoeld krijgt.

Doe jezelf een plezier en kijk het hier na. Het fragment duurt elf minuten, maar is volledig de moeite waard. Heb je nu geen tijd omdat de baas mee kan kijken? Zet dan vanavond je computer thuis eens aan geniet van deze heerlijke tv, en het onvervalste zuidelijke accent van Zel Miller.

Eigenlijk kun je hem het beste vergelijken met burgermeester Leers van Maastricht, die ook regelmatig keihard, maar met een zachte g, tegen het CDA ingaat.

Vriendelijke groet,

Jasper
Uw Vliegende Radiowereldreporter

Gerelateerde Artikelen