Kies je favoriete radiostation

Dossiers

In gesprek met: Loes Haverkort [Alex FM/The Box]

In gesprek met?

Loes Haverkort werd op 19 januari geboren in het Overijsselse Almelo. In 1999 haalde ze haar vwo-diploma aan het Pius X College in Almelo. Daarna volgde ze een studie Nederlandse Taal- en Letterkunde aan de Rijksuniversiteit in Groningen. Maar toen kwam ze op het idee om iets met acteren te gaan doen. Daarom ging ze in 2000 naar Maastricht om daar de acteursopleiding te volgen aan de toneelacademie. In 2004 rondde ze deze studie af.

In gesprek met: Loes Haverkort [Alex FM/The Box] In 2003 liet Loes zich voor het eerst zien aan een groot publiek. Dat was bij de productie ‘Het Punthoofd’, dat gespeeld werd op het Oerol Festival. In november van dat jaar was ze te zien op de Vlaamse publieke tv-zender Ketnet in ‘Sprookjes van Grimm’. Ook speelde ze mee met de theatergroep ZT Hollandia. Ook in 2004 speelde ze in verschillende producties. In 2005 kwam haar debuut in een dagelijkse tv-serie, want sinds 11 april is ze te zien in de serie ‘Alex FM’, die uitgezonden wordt op muziekzender The Box. Een beschrijving en recensie van Alex FM is hier te lezen.

- Hoe komt het dat je een rol mag spelen in Alex FM?

Ik heb auditie gedaan via een castingbureau.

- Je speelt het personage Lin. Hoe zou je je personage omschrijven?

Lin Peters is een heel eerlijk en direct meisje. Ambitieus ook, ze wil gewoon haar werk goed doen. En daarvoor doet ze alles. Ze neemt ook geen blad voor de mond, heel eerlijk dus. Zelf kan ik me wel indenken in de dingen die ze doet. Ik speel haar, dus er zijn wel overeenkomsten.

- Alex FM is eigenlijk een soap. Ervaar je dat ook zo?

Nou, ik heb eigenlijk nog nooit in een soap gespeeld, dus ik weet dat niet precies. Maar wel dat er vijf dagen in de week een uitzending is. En ik weet dat we wel heel erg veel draaien op een dag.

- Hoe ziet je week eruit?

Op woensdag, donderdag en vrijdag draaien we. Op maandag of dinsdag zijn er buitenopnames. Dan ben je dus ook al een dag of een halve dag kwijt aan buitenopnames en dan tegelijkertijd repeteer je. We beginnen op maandagochtend om acht uur altijd met lezen en dan gaan we repeteren of de buitenopnames. De dinsdag is dus ook voor de buitenopnames en op woensdag, donderdag en vrijdag draaien. In maart zijn we begonnen met opnemen en in april waren de eerste uitzendingen op tv te zien. Er zit dus ongeveer een maand tussen.

- Hoe heb je je voorbereid op het spelen van een radio-dj?

We zijn naar een aantal programma’s geweest. Bij Radio 538 hebben we bij Edwin Evers gekeken. Sommigen hebben nog bij Claudia de Breij gekeken. En bij Yorin FM zijn we naar de show van Winston Gerschtanowitz geweest, die zat toen in de ochtend omdat Gordon er niet was. Ehm, dat was Noordzee FM. Sorry hoor, maar dat was toen ook heel erg vroeg.

- Wie zijn jouw voorbeelden als je kijkt naar radio-dj’s?

Nou, ik vind Edwin Evers wel heel erg goed.

- Naar welke radiostations luister je?

Vaak zelf naar Radio 3FM of Radio 538.

- Er zijn mensen die vinden dat The Box gewoon een clipzender moet blijven en dus zonder andere programma’s. Wat vind je van die reacties?

Ik heb zelf nog niet veel reacties gehad op het feit dat The Box zo verandert is. Op zich valt het ook nog wel mee, het zijn maar drie uurtjes op een dag die iets anders zijn dan normaal. Ik heb er dus nog niet veel van gehoord.

- De kijkcijfers van Alex FM zijn nog niet echt hoog. Wat hadden jullie vooraf verwacht over het aantal kijkers?

Ik denk dat we allemaal wel hadden verwacht dat het een lange aanloop nodig heeft. Veel mensen hebben The Box ook nog ver weggeprogrammeerd staan. Mensen moeten er nog aan wennen dat op The Box tegenwoordig ook programma’s zijn te zien in plaats van alleen maar clips.

- Hoe denk je dat de kijkcijfers zich gaan ontwikkelen?

Ik hoop natuurlijk dat ze steeds beter gaan worden. Ook omdat ik het echt de moeite waard vind, het is namelijk echt een goede serie. Ik denk wel dat het ze gaan stijgen, dat hoop ik in ieder geval.

- Voel je veel druk omdat Alex FM toch wel het speerpunt is van de nieuwe programmering van The Box?

We zijn gewoon hard aan het werk om er een goede serie van te maken en goede afleveringen te maken. Daar zijn we met z’n allen mee bezig en dat dan de rest volgt.

- Wat zou je ervan vinden als een echt radiostation je vraagt om een programma te presenteren?

Dat zou ik supereng vinden, maar wel helemaal te gek. Hahaha, want ik ben er nu wel achter dat het heel erg moeilijk is.

- Wat kunnen we in de toekomst nog van je verwachten?

Ik speel in een film op dit moment en die komt ook uit. Die film heet ‘Eilandgasten’. Ik hoop ook het theater te blijven doen. Ik heb vroeger ook stage gelopen bij de theatergroep ZT Hollandia. En ik heb met een collega’s van me een eigen theatergroep opgericht, genaamd ‘Norfolk’. Dat is een groep waar we in februari mee hebben gespeeld. In maart hebben we in Antwerpen gespeeld en binnenkort op het theaterfestival in Oostende.

Loes Haverkort

Gerelateerde Artikelen