Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Berlijn maakt kennis met DVB-T-Radio

DAB

Met de Internationale Funkaustellung (IFA) op komst start in de Duitse hoofdstad een test met radio via Digital Video Broadcasting Terrestrial, kortweg DVB-T. Al enige tijd zijn via dit systeem al enkele televisiestations te ontvangen in Berlijn, maar sinds vandaag (maandag) zijn daar ook nog ongeveer dertig radiostations bijgekomen. Het is daarmee voor het eerst dat in Duitsland radio zal worden uitgezonden via DVB-T. In Nederland wordt al enige tijd radio en televisie uitgezonden via DVB-T onder de naam Digitenne.

Het uitzenden van radio via DVB-T maakt deel uit van een test van de Mediaraad Berlijn-Brandenburg (MABB) en gaat ongeveer een jaar duren. Met het testen van DVB-T probeert de MABB een waardige opvolger voor Digital Audio Broadcasting (DAB) te vinden. Eerder besloot de MABB namelijk te stoppen met het uitgeven van DAB licenties.

Het grote probleem van het huidige DAB techniek is volgens de MABB met name de uitzendtechniek. Deze technologie dateert nog uit de jaren ’80 en is gebaseerd op MPEG 2. Inmiddels zijn er al nieuwere uitzendtechnieken, waardoor er drie tot viermaal zoveel stations via dezelfde frequentie kunnen worden uitgezonden.

Daarnaast blijft de verkoop van DAB ontvangers achter op de verwachting. En degene die wel zo’n ontvanger hebben aangeschaft ondervinden ook meteen het volgende probleem: de ontvangst van DAB blijkt in gebouwen erg slecht te zijn. Veel slechter dan met bijvoorbeeld FM. Het huidige DAB netwerk is eigenlijk gericht op ontvangst in auto’s. Om deze problemen op te lossen zouden er flink wat zendmasten bij moeten komen, iets wat veel geld gaat kosten.

Vooralsnog zullen de dertig radiostations vanaf twee zendmasten de ether in worden geslingerd. Vanaf de zendmast op het Alexanderplatz (10kW) en vanaf Schäferberg (5kW), dat ten zuidwesten van Berlijn ligt. Opvallend is dat naast een aantal Berlijnse zenders, waaronder vier stations van de publieke omroep RBB, Joy FM, OldieStar Radio en Energy 103,4, ook een aantal regionale stations uit andere Duitse deelstaten deelnemen aan de test. Zo zullen ook Radio FFH (Hessen) en ffn (Nedersaksen) te ontvangen zijn. Populaire Berlijnse zenders als RS2 en 104.6 RTL ontbreken vooralsnog.

De radiozenders via DVB-T zijn alleen te ontvangen via de speciale ontvanger die ook benodigd is voor de televisie-uitzendingen. Momenteel zijn er hiervan in Berlijn ongeveer 350.000 van verkocht. [Infosat/ARD/R.S./Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen