Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Demonstratie DMB tijdens IBC 2005 in Amsterdam

DAB

Bezoekers van de International Broadcasting Convention in de RAI te Amsterdam kunnen kennis gaan maken Digital Multimedia Broadcasting (DMB). Speciaal voor de conferentie heeft WorldDAB, de organisatie die zich bezig houdt met promotie van DAB, een verzoek ingediend bij het Ministerie van Economische Zaken om DMB in de lucht te mogen brengen. Laatstgenoemde heeft inmiddels toestemming gegeven.

DMB is een term die voor Digital Audio Broadcasting (DAB) wordt gebruikt om aan te geven dat DAB voor meer dan alleen audio kan worden gebruikt. Want terwijl DAB zich voornamelijk op audio richt, is het met DMB ook mogelijk video, plaatjes en data uit te zenden. Omdat DMB is geoptimaliseerd voor mobiel ontvangst, is het systeem uitermate geschikt voor PDA’s en mobiele telefoons.
 
DMB heeft een datacapaciteit van ongeveer 1,5 Mbit/s. Daarbij worden bijna alle compressietechnieken voor audio en video worden ondersteund. Voor audio kan naast MPEG 1/2 Layer II (MP2) bijvoorbeeld ook het modernere AAC worden gebruikt. Voor video worden zowel MPEG-4 als MPEG-2 ondersteund.

Inmiddels zijn de eerste tekenen voor de International Broadcasting Convention, die vrijdag begint, al zichtbaar. Zo is de publieke omroep samen met WorldDAB al in de lucht met een tijdelijke DAB-service genaamd IBC 2005 Special. Hierop wordt een speciaal audiokanaal voor de IBC uitgezonden met een bitrate van 128 kbit/s. Gevolg is wel dat de bestaande DAB-service van de publieke omroep (tijdelijk) verlaagd is, want Radio 1, 2 en 3FM zenden momenteel ook uit in 128 kbit/s. Voorheen was dit minimaal 160 kbit/s. [Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen