Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Digitale radio moeilijk van grond

DAB

Minister Brinkhorst van Economische Zaken wil dat in 2015 alle analoge radiotoestellen vervangen zijn door digitale apparaten, maar het uitzenden van digitale radio komt maar moeizaam van de grond. Dat staat, volgens Spits, in een brief, die de D66-bewindsman donderdag naar de Tweede Kamer stuurde.

De publieke omroep zendt tot dusver als enige digitaal uit, maar heeft al aangegeven haar vergunning binnenkort te willen teruggeven, als zij als enige de nieuwe markt moet blijven ontwikkelen. Overleg met de huidige commerciële radiozenders om er een begin mee te maken verloopt moeizaam.

Brinkhorst wil bij de uitgifte van vergunningen voor digitale radio niet het onderste uit de kan halen. Er komt geen veiling, maar een zogeheten vergelijkende toets, waarbij kandidaten worden beoordeeld op basis van een bedrijfsplan. De bewindsman wil voorkomen dat radiostations bij een veiling zo'n hoog bod uitbrengen, dat ze later in financiële problemen komen.

Investeren
Hij heeft gesproken met de commerciële radiostations die nu al een vergunning hebben om uit te zenden op de FM-band, aldus de Spits. Hij wil ze bewegen tot investeren in digitale radio door hen in het vooruitzicht te stellen, dat ze dan hun vergunningen, die aflopen in 2011, mogen verlengen.

Het koppelen van nieuwe digitale vergunningen aan bestaande analoge FM-vergunningen stuit op juridische problemen. Er is nog geen oplossing gevonden die ,,juridisch houdbaar'' is en tegelijk aanvaardbaar voor alle partijen. [Spits/Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen