Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Engelse Capital Gold mogelijk van de middengolf

DAB

Het Engelse oldiesnetwerk Capital Gold verdwijnt mogelijk van de middengolf. Volgens de krant “The Independent” wil GCap Media, eigenaar van het station, vanaf het voorjaar van 2007 de middengolffrequenties uitschakelen. Met het uitschakelen wil GCap de luisteraars dwingen om om te schakelen naar Digital Audio Broadcasting (DAB), waar Capital Gold in betere kwaliteit te ontvangen is.

Engelse Capital Gold mogelijk van de middengolfToename DAB
Volgens GCap zullen er eind van dit jaar al drie miljoen DAB ontvangers in omloop zullen zijn in het Verenigd Koninkrijk. Volgens de voorspellingen zal in 2009 40% van de huishoudens in het bezit zijn van een DAB-ontvanger. Daarnaast wil GCap de Britse overheid dwingen nu eindelijk eens een datum vast te stellen waarop alle analoge radiofrequenties zullen worden uitgeschakeld.

Of het verbannen van Capital Gold van de middengolf veel indruk zal maken is nog maar de vraag. Het station is namelijk alleen in en rondom grote steden als London, Birmingham en Manchester te ontvangen via de middengolf en DAB. Het overall marktaandeel van Capital Gold bedraagt daarbij 0,9%. Op lokaal niveau varieert dit marktaandeel van 0,9 tot 4,0%.

Samenvoeging van stations
Capital Gold ontstond in de jaren ‘90 nadat de Capital radio Groep, dat in mei van dit jaar met de GWR groep fuseerde tot GCap Media, een aantal radiostations kocht. Doordat de regels voor middengolfstations versoepelt werden (minder eigen programma’s en meer netwerkprogramma’s), werden de middengolfstations met Capital Gold Londen samengevoegd tot één oldiesnetwerk.

Momenteel worden via de frequenties van Capital Gold alleen in de ochtenduren lokale programma’s uitgezonden. De rest van de dag wordt een gezamenlijk netwerkprogramma uitgezonden, dat alleen onderbroken wordt voor lokale reclameblokken, nieuws, weer en verkeer. Hierdoor hebben de stations nog deels een lokaal karakter. Editie Kent (Zuidoost Engeland) is bijvoorbeeld in delen van West-Nederland te ontvangen via AM 603 kHz, terwijl via de livestream de Londense editie te horen is.

Problemen
Het uitschakelen van de middengolffrequenties van Capital Gold zou deel uitmaken van de nieuwe strategieën van GCap Media. Het bedrijf verkeert momenteel in zwaar vaarwater. De afgelopen maanden kampte het bedrijf met strubbelingen in de top, dalende luistercijfers en tegenvallende advertentie-inkomsten. Toen GCap in mei van start ging was het bedrijf nog £711 miljoen waard, maar volgens schattingen ligt dit bedrag inmiddels al £200 miljoen lager.

Deze week zal GCap haar voorlopige resultaten bekend gaan maken en volgens de Sunday Times zullen dan tevens de grootschalige reorganisatieplannen bekend worden gemaakt. Zo zal de stekker uit het digitale (DAB) rockstation “The Storm” getrokken gaan worden, om zich zo te kunnen focussen op de belangrijkste stations. Tevens zal er bekend gemaakt gaan worden dat er een aantal lokale stations verkocht zullen worden.

Landelijk Multiplex
Ook zal waarschijnlijk bekent worden gemaakt of GCap gerechtelijke stappen gaat ondernemen tegen de mediaregulator Ofcom. Deze is van plan om een nieuw landelijk DAB Multiplex voor commerciële stations in de lucht te brengen. Momenteel is het enige landelijke DAB Multiplex in Engeland in handen van Digital One, dat weer eigendom is van GCap. Volgens het bedrijf werd bij de start in 1998 belooft dat Digital One het enige landelijke Multiplex zou bezitten. Door de uitbreiding wordt het zo goed als onmogelijk om de forse investeringen terug te verdienen. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen