Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Wederom minder radiostations via DAB in Duitsland

DAB

Dat Digital Audio Broadcasting (DAB) in Duitsland, net als in Nederland, nog een lange weg te gaan heeft voordat het voorgoed de “analoge” FM en AM zal gaan vervangen, werd afgelopen week weer eens goed duidelijk. Wederom staakten twee commerciële radiostations in Duitsland hun uitzendingen via DAB.

Berlijn en Brandenburg
In Berlijn en Brandenburg is BB Radio, het grootste commerciële radiostation in Brandenburg, gestopt met uitzenden via de DAB. Daarmee volgt het station het voorbeeld van alle grote commerciële radiostations in de omgeving van Berlijn, die enkele jaren geleden al DAB achter zich lieten. BB Radio was te ontvangen via block LE, wat er voor in de plaats komt in nog niet bekend.

Door het verdwijnen van BB Radio via DAB zijn alleen de publieke radiostations en een aantal kleine doelgroepzenders te ontvangen via DAB.

Hamburg
In Hamburg staakte “All Rock” haar uitzendingen. All Rock was het digitale zusje van 106!8 Rock & Pop (Alster Radio) en was sinds mei 2004 via BAB (block 12C) te ontvangen. De reden om te stoppen met All Rock zijn de afnemende subsidies en tegenvallende reclame-inkomsten. Door het verdwijnen van All Rock zijn er alleen nog maar pubiele stations via DAB te ontvangen in Hamburg.

Het is in een aantal Duitse deelstaten heel normaal dat radiostations die besluiten via DAB te gaan uitzenden subsidie krijgen. Op deze manier proberen de diverse mediaregulatoren radiostations warm te laten lopen om via DAB te gaan uitzenden. De subsidie voor deze stations wordt echter langzaam afgebouwd. Dat betekend dat een station in het eerste jaar een groot deel van haar onkosten vergoed krijgt, terwijl na drie jaar al een stuk minder vergoed wordt.

In eerste instantie lijkt het dus aantrekkelijk voor radiostations om te gaan uitzenden via DAB. Het aantal luisteraars via DAB blijft echter nog erg laag, waardoor de kosten nog steeds relatief hoog zijn. Voor All Rock zijn de reclame-inkomsten momenteel nog te laag om de afnemende subsidies te compenseren en kostendekkend te zijn.

Om diezelfde reden besloten Radio Top 40 en Digitalradio Rockland, in de deelstaat Thüringen, afgelopen zomer om hun uitzendingen via DAB al te staken.

Onzeker
Naast de afnemende subsidies en tegenvallende reclame-inkomsten speelt ook nog de onzekerheid over de toekomst van DAB mee om te stoppen. Momenteel zijn er meerdere methoden om digitaal uit te zenden via de ether zoals DVB-T (Digitenne). Daarnaast gaat er in Zwitserland getest worden met HD-Radio, ofwel IBOC (In Band on Channel). [R.S./Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen