Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Ierse publieke radio viert 80e verjaardag met eerste test via DAB

DAB

De Ierse publieke omroep RTÉ start deze week met het uitzenden van haar radiostations via Digital Audio Broadcasting (DAB). Het gaat hierbij om een test van drie maanden en maakt deel uit van de digitalisering van de Ierse radio. Daarnaast markeert de test de tachtigste verjaardag van radio in Ierland.

Ierse publieke radio viert 80e verjaardag met eerste test via DAB Vooralsnog zullen de testuitzendingen van de RTÉ via DAB beperkt blijven tot de hoofdstad Dublin en het Noordoosten van Ierland. Mocht de test succesvol verlopen, dan wil de omroep later dit jaar een volledige uitzendlicentie voor DAB aanvragen.

Net als in de meeste andere Europese landen is FM nog altijd het populairst om te gebruiken voor radio-uitzendingen. Volgens de RTÉ blijft de FM dan ook de komende jaren nog de primaire band om haar radio-uitzendingen te verspreiden, maar wordt er ook gezocht naar de volgende generatie van radio. De omroep denkt dan ook dat DAB het beste aansluit bij de huidige FM, omdat de meeste DAB-ontvangers ook FM kunnen ontvangen. Daarnaast is de RTÉ geïnspireerd door het ‘succes’ van DAB in het Verenigd Koninkrijk.

Naast DAB wil de RTÉ ook haar onlangs gestarte podcastservice gaan uitbreiden, alsmede haar radio content via de website Rte.ie.

Afgelopen zondag vierde de Ierse radio zijn tachtigste verjaardag. Op 1 januari 1926 ging 2RN namelijk als eerste station van Radio Éireann de lucht in. Inmiddels verzorgd de RTÉ vier landelijke radiokanalen: Radio 1 (nieuws en informatie), 2FM (popmuziek), Lyric FM (klassiek) en Raidió na Gaeltachta (uitzendingen in de Ierse taal). [RS/Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen