Kies je favoriete radiostation

Dossiers

In gesprek met: Rick Romijn [Radio 538] (deel1)

In gesprek met?

Rick Romijn wordt op 31 december 1962 geboren onder de naam Richard Blokpoel in Den Haag. Zijn radiocarrière begint bij Radio Flamingo om vervolgens naar Radio Penelope te gaan. In 1980 stapt hij over naar het toen nog populaire jongerenstation Radio Stad Den Haag. Later heeft hij nog gewerkt voor Free Radio Rotterdam, Stads Radio Rotterdam en Radio Patricia in Amstelveen. Uiteindelijk komt hij terecht bij Holland FM. Op een gegeven moment wordt dit station overgenomen door Veronica en gaat het door als Hitradio 1224. Even later krijgt de zender de naam Hitradio Veronica.

In gesprek met: Rick Romijn [Radio 538] (deel1) Voor dat station presenteert hij programma’s als ‘De Romijnse Tijd’, ‘Goud Van Oud’ en ‘Oh Wat Een Nacht’. Tevens is hij Music Director van het station. Edwin Evers werkt op dat moment ook voor Hitradio Veronica en even later besluiten ze om samen naar de KRO op Radio 3FM te gaan. Ze nemen Cobus Bosscha mee en gaan met z’n drieën de ochtendshow ‘Evers Staat Op’ presenteren. Rick is ook twee jaar lang de stationstem van Radio 3FM.

In april 2000 maken Edwin, Cobus en Rick de overstap naar Radio 538. Ze blijven de ochtendshow doen en ze krijgen complete vrijheid. Even later verlaat Cobus het team, hij wordt vervangen door Niels van Baarlen. Het programma scoorde bij Radio 3FM erg goed en Radio 538 had destijds een veel lager bereik. Toch weet het programma stevig te groeien en tegenwoordig is ‘Evers Staat Op’ veruit de best beluisterde ochtendshow van Nederland. In de doelgroep ‘mensen van 20 tot 34 jaar’ weten de heren zelfs een marktaandeel van ruim 30% te scoren.

- In het echt heet je niet Rick Romijn. Hoe kom je aan deze naam?

In mijn piratentijd heette ik Ricky Romano. Toen ik bij Veronica kwam, had Unico Glorie daar de leiding. Hij vond het meer een naam voor een ijscoman. Hij heeft vervolgens een prijsvraag uitgeschreven en de winnaar zou een reis naar Disneyland krijgen. Unico is vervolgens met de naam Rick Romijn op de proppen gekomen en die naam is het dan ook geworden. Ik weet niet of hij die reis nog gemaakt heeft, hahaha.

- Bij Veronica heb je ook nog enige tijd zelf radioprogramma's gemaakt. Zelf omschrijf je dat altijd zo mooi als het B en het C garnituur, maar zou je niet weer eens een eigen programma willen maken?

Nee, toen was het vrijblijvend. De tijden zijn ook heel erg veranderd, want nu is het allemaal formatradio. Je moet dan om de drie dagen dezelfde platen draaien. Ook de snelheid en de vormgeving is erg veranderd. Het is net als met voetballen, want Johan Cruijff zou nu ook niet meer mee kunnen doen op zijn leeftijd. Niet dat ik mezelf wil vergelijken met Cruijff, maar tijden veranderen en anderen doen het nu een stuk beter

- Je was Music Director bij Hitradio 1224. Hoe vond je dat?

Dat was echt waanzinnig gaaf. We hadden zulke goede jocks met namen als Van Inkel, Edwin Diergaarde, Gijs Staverman, Edwin Evers, Robert Jensen, Rob Stenders en Adam Curry. Ik vond het ongelofelijk dat ik mocht bepalen welke muziek deze jocks draaiden en als ze dan naar me toe kwamen met bedankjes omdat ik een gave plaat had geprogrammeerd. Muziek programmeren ging toen ook al met Selector, maar het was lang niet zo uitgebreid als nu. We hadden toen een paar platen die we vaak draaien, maar de rest mocht ik zelf verzinnen. We hadden een bestand van ruim 2000 platen.

- Je bent nu al flink wat jaren producer en sidekick van Edwin Evers. Hoe is dat gekomen?

Dat is begonnen bij Hitradio 1224. Edwin had daar een programma in de middag, genaamd ‘Evers In Het Wild’. Ik zat ’s ochtends tussen 9 en 12 uur en wij hadden de beste luistercijfers. Dat was niet aan ons te danken, want iedereen kan op dat tijdstip goed scoren. Op een gegeven moment wilde Edwin de ochtend gaan doen. Robert Jensen was toen Program Director en hij wilde dat Edwin een show tussen 14 en 16 uur zou gaan maken. Edwin was niet blij en wilde graag weg. In november vlak voordat Veronica een FM frequentie zou krijgen moest ik bij Robert op gesprek komen en ik zou mijn programma kwijtraken.

Vlak daarna kreeg ik ook nog te horen dat ik mijn baan als Music Director zou verliezen en dat vond ik echt heel erg. Ik vond dat zo leuk. Edwin werd toen benaderd door de KRO om de ochtendshow te doen op Radio 3FM. Hij zocht teamleden en vroeg mij, samen met Cobus Bosscha. Jensen had namelijk besloten dat Van Inkel het programma maar alleen moest gaan doen, zodat Cobus zonder werk kwam te zitten. Ik ben nog gevraagd om sidekick te worden van Robert Jensen, maar dat zag ik niet zitten. De samenwerking tussen Edwin en mij was prima, het klikte echt.

- Kun je zeggen dat er eigenlijk een soort van machtsstrijd was tussen Robert en Edwin?

Nee, een machtsstrijd was het niet echt. Er was een verschil van inzicht. Jensen was toen 22 of 23 en had de volledige macht. Het probleem van Hitradio 1224 was dat er teveel personality’s waren. Jensen voelde zich beter dan de rest en plaatse zichzelf in de middag drive en Van Inkel in de ochtend. En later ging hij zelf de ochtend doen. Dat was dan wel een soort van strijd en die heeft hij aan alle kanten verloren. Het marktaandeel was toen 3 procent en nu 2.8, terwijl ze ondertussen veel betere dekking hebben en flinke investeringen voor gedaan. Dat het niet lukt, daar is hij mede voor verantwoordelijk.

- Op de radio lijkt alles altijd koek en ei tussen jou en Edwin. Ooit wel eens ruzie gehad?

Een paar jaar terug was de enige keer, toen hebben Edwin en ik drie dagen lang ruzie gehad. Ik weet alleen echt niet meer waar dat over ging, volgens mij iets heel onzinnigs.

- Na jullie periode bij 3FM maakten jullie op een gegeven moment de overstap naar Radio 538. Volgens Cobus Bosscha is eerst hij benaderd en later pas het hele team. Klopt dat?

Ja, dat klopt. Maar veel mensen denken dat Cobus de stuwende kracht was achter ‘Evers Staat Op’ en dat door het wegkopen van Cobus het programma in elkaar zou instorten. Dat klopte niet, want de kracht was juist dat het hele team goed op elkaar ingespeeld was. Erik de Zwart (toenmalig directeur van Radio 538, red.) dacht dus verkeerd.

- Heb je erg getwijfeld over de overstap naar Radio 538?

Nee, geen moment. 3FM was toen ook een erg log station, tegenwoordig is dat een stuk minder. Ik heb er een hele leuke tijd gehad, maar je kunt merken dat het vooral om televisie draait bij de Publieke Omroep. Het was slecht geregeld allemaal. Zo moesten we zelf maar voor broodjes en koffie zorgen in de ochtend, om maar iets te noemen. Toen we bij Radio 538 kwamen, had het station 5% marktaandeel en was het dus niet zo groot als nu. We hadden een goed gevoel bij het station. Natuurlijk gingen we er ook wat betreft salaris op vooruit en dat is toch ook altijd wel prettig.

- Op een gegeven moment vertrok Cobus bij het team van Evers. Hoe vond je dat?

Ik dacht dat het grotere gevolgen zou hebben dan uiteindelijk is gebleken. Edwin, Cobus en ik vormden een hele hechte groep. We hebben toen een paar andere mensen geprobeerd, zoals Jurjen Gofers en Jelte van der Goot, die tegenwoordig bij Ruud de Wild zit. We hielden met een aantal factoren rekening, zoals of het ochtendmensen waren en of ze qua leeftijd en beleving bij Edwin en mij pasten.

Na ongeveer twee maanden kwam Uunco Cerfontaine bij ons met het idee om Niels van Baarlen eens te testen. Hij werkte toen nog op de salesafdeling van Radio 538 en heeft onder andere ervoor gezorgd dat Wanadoo de Top 40 is gaan sponsoren. Daarvoor had hij voor Talkradio gewerkt, samen met Beau van Erven Dorens. Je moet toch heel wat kunnen om een uur lang te praten zonder plaatjes tussendoor. Eerst had Niels een tijdje een dubbele functie, maar hij paste perfect bij ons en we zijn inmiddels hele goede vrienden. Rond oud en nieuw ben ik zelfs met hem op vakantie geweest.

Gerelateerde Artikelen