Kies je favoriete radiostation

Dossiers

In gesprek met: Rick Romijn [Radio 538] (deel2)

In gesprek met?

Rick Romijn wordt op 31 december 1962 geboren onder de naam Richard Blokpoel in Den Haag. Zijn radiocarrière begint bij Radio Flamingo om vervolgens naar Radio Penelope te gaan. In 1980 stapt hij over naar het toen nog populaire jongerenstation Radio Stad Den Haag. Later heeft hij nog gewerkt voor Free Radio Rotterdam, Stads Radio Rotterdam en Radio Patricia in Amstelveen. Uiteindelijk komt hij terecht bij Holland FM. Op een gegeven moment wordt dit station overgenomen door Veronica en gaat het door als Hitradio 1224. Even later krijgt de zender de naam Hitradio Veronica.

In gesprek met: Rick Romijn [Radio 538] (deel2) Voor dat station presenteert hij programma’s als ‘De Romijnse Tijd’, ‘Goud Van Oud’ en ‘Oh Wat Een Nacht’. Tevens is hij Music Director van het station. Edwin Evers werkt op dat moment ook voor Hitradio Veronica en even later besluiten ze om samen naar de KRO op Radio 3FM te gaan. Ze nemen Cobus Bosscha mee en gaan met z’n drieën de ochtendshow ‘Evers Staat Op’ presenteren. Rick is ook twee jaar lang de stationsstem van Radio 3FM.

In april 2000 maken Edwin, Cobus en Rick de overstap naar Radio 538. Ze blijven de ochtendshow doen en ze krijgen complete vrijheid. Even later verlaat Cobus het team, hij wordt vervangen door Niels van Baarlen. Het programma scoorde bij Radio 3FM erg goed en Radio 538 had destijds een veel lager bereik. Toch weet het programma stevig te groeien en tegenwoordig is ‘Evers Staat Op’ veruit de best beluisterde ochtendshow van Nederland. In de doelgroep ‘mensen van 20 tot 34 jaar’ weten de heren zelfs een marktaandeel van ruim 30% te scoren.

- Tijdens ‘Evers Staat Op’ kunnen we regelmatig genieten van verhalen van jou uit het pre-radio tijdperk. Zo werkte je onder andere op een bank. Wat heb je nog meer gedaan voordat je je fulltime met radio ging bezig houden?

Ach, dat wil je niet weten allemaal. Ik heb gewerkt voor Shell en Nationale Nederlanden. Ik heb gedraaid op feestjes, heb tomaten geplukt en zat achter de kassa. Je kunt beter vragen wat ik niet heb gedaan eigenlijk.

- Je staat erom bekend dat je op de radio en je weblog nogal ongezouten je mening kan geven over een onderwerp. Heeft je dit ooit wel eens in de problemen gebracht?

Nee, nog niet. Er is wel eens kritiek op mij, maar mijn weblog trekt toch maar 300 bezoekers per dag en dat zijn voor een groot gedeelte bekenden. Het probleem met geschreven tekst is dat mensen niet weten hoe het geschreven is, waardoor een grap compleet verkeerd kan vallen. Met de meeste mensen in de radiowereld heb ik geen problemen, behalve Jeroen Kijk in de Vegte. In een interview met Nieuwe Revu heeft hij Robert Jensen en Ruud de Wild onderuit gehaald, terwijl ze veel voor hem gedaan hebben.Dat vond ik zo’n laffe actie. Hij noemde zichzelf ook nooit side kick maar mede presentator. Ik had altijd het idee dat Jeroen zelf graag de DJ wilde zijn.

Ook noemde hij sidekicks lachzakken en kotsgolven. Ik heb er geen enkel probleem mee als je dat vindt, maar hij is jarenlang sidekick geweest en zit nu weer vrolijk naast Rob Stenders in de ochtend lekker zijn imitaties te doen. Ik heb Jeroen nog een sms gestuurd over dat interview  en hij antwoordde dat we maar eens wat in een café moesten gaan drinken. Daar had ik echt geen behoefte aan. Het is op zich wel jammer, want het is een hele talentvolle jongen met goede imitaties van bijvoorbeeld Noraly Beyer. Hij is alleen erg onaardig.

Ik heb ook veel kritiek gekregen op mijn stuk over de Marconi Awards, maar ik vond dat toen ook heel oneerlijk. Ik ken mensen van de jury en die zeiden ook dat Radio 538 geen prijs zou krijgen, omdat dat de zoveelste keer zou zijn. Heel raar, dat het best beluisterde radio station geen prijs wint. En over de Serious Request actie van 3FM, dat klopte gewoon echt niet. Ze wonnen de prijs voor ‘Beste programma’, terwijl het gewoon een actie is. Een programma wordt het hele jaar door uitgezonden.

De actie van Radio 555 vond ik overigens beter. Het was uniek dat commerciële en publieke radiozenders samenwerkten voor een goed doel. En ach, ik wilde ook een tegengeluid laten horen. Iedereen was zo laaiend enthousiast over Serious Request en het is wel leuk om eens wat anders te vinden dan de massa. Op zich was het ook wel een hele goede actie hoor.

- Hoe kijk je op het huidige radiolandschap? Radio 538 is een succes, maar vele andere stations zoals Yorin FM en en RTL FM scoren voor geen meter. Hoe komt dat volgens jou?

Het succes moet je bij stations afmeten aan de winst want dat is het belangrijkste voor een commercieel station. Dan doet 538 en Sky het goed en de rest draait verlies. Maar het betekent niet dat de stations het slecht doen. Radio 10 Gold heeft een mooi marktaandeel net als Veronica. RTL FM is een nieuwkomer en doet het niet eens zo slecht. Helaas is radio een sloom medium qua luistergedrag. Mensen switchen niet zo snel. Yorin heeft veel tegen, het imago, de muziek. De jocks zijn wel goed.

- Naar welke stations luister je zelf graag?

Radio 538 natuurlijk, maar ik vind RTL FM echt een leuk station. Radio Veronica is ook goed, evenals Fresh FM.

- En welke muziek luister je?

Ik was vroeger een enorme soulfreak. Tegenwoordig vind ik alles leuk, behalve hardhouse. Ik zit nu in een Nederlandstalige periode. Bløf vind ik nog steeds geweldig en I.O.S. (Is Ook Schitterend) is ook lekker bezig. Het is een soort van jonge versie van De Dijk. Ook Jamie Lidell en Racoon zijn erg leuk.

- Wie zijn je favoriete dj’s?

Evers is met afstand de beste van Nederland. Hij is gewoon de koning. In zijn show is hij nooit beledigend. Sommigen vinden dat saai, maar het scoort heel erg goed. Rob van Someren is goed vanwege zijn cynisme. Lindo Duvall en Ferry Maat zijn erg leuk, en zet Ruud de Wild erbij, anders krijg ik straks weer ruzie op de gang. Wouter van der Goes heeft een hele mooie stem. Vroeger vond ik Erwin van der Bliek erg goed. Coen Swijnenberg en Luc van Rooij zijn ook prima jocks. Eddy Zoëy mag ik trouwens ook niet vergeten.

Jensen vind ik een fantastische dj, als hij aanwezig is tenminste. Ik ben bij Veronica heel erg kwaad op hem geweest. Achteraf snap ik het beleid wel, maar ik ben het er nog steeds niet mee eens. Maar goed, Robert moest destijds zoveel beslissingen nemen en daar zitten wel eens wat slechte tussen. Hij had het gewoon echt bij het verkeerde eind wat Edwin en mij betreft. Inmiddels kunnen we weer goed met elkaar overweg.

Jan Paparazzi is trouwens een hele goede vriend van mij. Ik heb inmiddels zelfs zijn kerstkaart ontvangen. Op televisie zijn ze fantastisch bezig. Veel mensen vragen zich af waarom Jan op die bank zit, maar zonder hem zou de show veel minder leuk zijn. Robert voelt zich namelijk een stuk beter als Jan op de bank zit, lekker vertrouwd. Het is jammer dat de radioshow zo te lijden heeft onder zijn televisieprogramma, want ze zijn bijna nooit aanwezig. Jan doet nu regelmatig de show, met die groetjes en verzoekjes van hem. Dat kan tegenwoordig echt niet meer, maar Jan vindt van wel.

- Je programmeert op dit moment de platen voor Evers Staat Op. Hoe vrij ben je in je keuzes?

Edwin heeft volledige vrijheid, maar ik moet natuurlijk wel opletten dat de luisteraars het nog wel trekken. Wij zijn van mening dat onze luisteraars muzikaal heel breed georiënteerd zijn. Maar alles gebeurt wel in de geest van Radio 538. En gelukkig passen onze opvattingen uitstekend bij 538.

- Sinds enige tijd ben je, samen met Wessel van Diepen en Sandra Dorland, één van de stemmen van 538. Hoe zijn deze taken verdeeld?

Wie wat doet is een taak van de programmaleiding, maar over het algemeen is Wessel de eerste stem. Dat is logisch, want hij heeft ook de beste stem van Nederland. Sandra en ik zijn de tweede stemmen. Vroeger was ik de stationsstem van Radio 3FM. Bij de piraat was ik dat ook al. Ik was toen ook een enorme jinglefreak, ik vond dat zo leuk allemaal.

- Je hebt ook je eigen bedrijf, genaamd Geen Paniek Producties. Wat voor diensten lever je?

Vroeger stond ik veel te draaien in discotheken. Toen ik bij Radio 538 kwam, heb ik aangegeven wel drive-in shows te willen gaan doen. Dat mag niet als je geen eigen bedrijf hebt, dus heb ik er eentje opgericht. Ik maak jingles en sta weer in discotheken achter de draaitafels. En ik organiseer feesten voor bedrijven.

- Je hebt in de loop van je carrière bij verschillende radiostations gewerkt. Hoe kijk je hier op terug en wat was de leukste tijd?

Al is mijn carrière nog lopende, het is tot nu toe echt een waanzinnige periode. Ik had echt nooit verwacht dat ik hiermee mijn geld zou kunnen verdienen. Ik ben trots op wat ik heb bereikt, al ben ik lang niet zo goed als een ster-dj. Ik heb met veel grote namen uit de radiowereld mogen werken. Ik vind het raar dat het allemaal zo gelopen is. Bij Veronica had ik een geweldige tijd, ik voelde me net Sjakie in de chocoladefabriek. Maar bij elk station waar ik gewerkt heb, vond ik het erg gaaf.

- Je zit nu alweer ruim 5 jaar bij 538. Ga je net als Evers nog eens vijf jaar volhouden bij dit station?

Ja, ik heb net weer bijgetekend voor vijf jaar. Ik ben dan 48 en dan is het ook wel mooi geweest. Ik heb dan veertien jaar de ochtendshow gedaan waarvan negen jaar bij Radio 538. Daarna lijkt een baantje als muzieksamensteller mij wel wat. Ik zou graag sommige stations beter willen laten klinken. Ook wil ik graag artiesten door laten breken en jonge talenten coachen. Er loopt heel veel talent rond in Nederland.

Gerelateerde Artikelen