Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Noorwegen plant uitschakeling FM in 2014

DAB

Als het aan de Noorse regering ligt zullen in 2014 de laatste FM-zenders worden uitgeschakeld. Dit blijkt uit een rapport dat kort voor kerst werd gepubliceerd. Het is de bedoeling dat tegen die tijd de inwoners van Noorwegen ‘digitaal’ naar de radio luisteren.

Noorwegen wil dan ook zo snel mogelijk haar Digital Audio Broadcasting (DAB) netwerk uitbreiden tot landelijke dekking. Momenteel kan ongeveer 70% van de Noorse bevolking via DAB naar de radio luisteren, maar aan het eind van dit jaar moet dit uitgebreid zijn naar 80%. In 2009 zou DAB landelijk dekkend moeten zijn.

Al sinds halverwege de jaren ’90 is DAB beschikbaar in delen van Noorwegen. Momenteel zijn de meeste radiostations van de publieke omroep NRK te ontvangen via DAB, alsmede een aantal commerciële stations. Tot december 2004 waren er nog nauwelijks DAB ontvangers verkocht in Noorwegen, maar hier begint nu langzamerhand verandering in te komen. Eind vorig jaar stond de teller namelijk al op 25.000.

Omdat er via DAB geen ruimte genoeg is voor alle stations, wil de Noorse overheid DRM gaan inzetten voor de lokale commerciële stations.

De plannen van de Noorse overheid staan overigens in een schril contrast met die van buurland Zweden. Hier besloot de overheid vorige maand dat er niet verder geïnvesteerd meer zal worden in DAB. Zweden wil niet dat haar inwoners ruim 20 miljoen radio-ontvangers (FM/AM) moeten weggooien omdat deze ongeschikt zijn voor DAB. [Digital Radio West/RS/Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen