Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Hoe gaat het met: Simone Angel (deel3)

In gesprek met?

Simone Angel (eigenlijk Engeln) is een kerstkindje uit de vroege jaren zeventig. Rebels feestbeest als ze was, besloot ze op vakantie in Spanje om te verhuizen naar Londen. Dat was een logische beslissing, want daar kwam alle goede muziek vandaan. Ze werkte zich binnen bij MTV Europe waar ze, zoals het een VJ betaamt, vele uren clips aan mekaar praatte. Daarnaast presenteerde ze verschillende programma's, waaronder de dagelijkse hitlijst ‘Dial MTV’ en het baanbrekende programma ‘Party Zone waarin Europa kennismaakte met wat toen nog ‘housemuziek’ heette.

Hoe gaat het met: Simone Angel (deel3) Nu is dance heel mainstream, maar indertijd waren The Prodigy en Faithless nog redelijk vage bands waarvan niemand echt begreep wat men ermee aan moest, tenzij je een redelijke portie stimulerende middelen op had. Later werd ‘Party Zone’ meer een interviewprogramma waarin de hele muziekwereld geïnterviewd werd.

Na negen jaar hield ze MTV voor gezien en kwam ze terug op de Nederlandse televisie als presentatrice. Voor Veronica presenteerde ze ‘Countdown’ en voor SBS 6 ‘De Heetste Plekjes’, waarmee de zender de tijden van ‘Patry Zone' weer probeerde te doen herleven. In 2000 stapte Simone over naar het Duitse RTL-II waar ze in de jury van het Duitse ‘Popstars’ zat. In de jaren ‘90 bracht ze ook nog vier singeltjes uit die in verschillende Europese landen aardige hitjes werden. Een magisch hoogtepuntje is dat Simone vereeuwigd is in de clip van ‘Even Better Than The Real Thing’ van U2.

In 2001 besloot ze met haar partner, de voetballer Andy Hunt (van onder andere Newcastle United) naar Belize te verhuizen om daar een hotel in de jungle te beginnen: Belize Jungle Dome. Belize ligt ten zuidoosten van Mexico en is een stuk jungle half zo groot als Nederland. Het land heeft ongeveer 250.000 inwoners. Na een lastige start (11 september bleek geen handige reisdag voor een tussenstop in de VS dat jaar) en alle andere problemen die te maken hebben met het acclimatiseren in een nieuwe wereld, groeit en bloeit alles nu rondom het hotel. Simone en Andy hebben een zoontje en Simone is in blijde verwachting van een tweede zoontje. 8 december 2005 is ze getrouwd. Daarnaast bewijst Simone dat ze het hart op de goede plek heeft zitten door de 'Jaden Stichting' op te richten en zich in te zetten om lokale kinderen naar school te krijgen, en liefst met een boek waaruit ze kunnen leren.

Sinds augustus 2004 houdt ze een weblog bij waarop ze zeer openhartig spreekt over haar leven, en alle geluk en twijfels die te maken hebben van de overgang van de grootste en hipste feesten in Europa naar een trotse moeder (en sinds heel kort echtgenote) in de Midden-Amerikaanse jungle.

- Je bent een hippe ster in Europa, met een fijne voetballer als vriend. En ineens denk je: Belize, dát is het! Dat klinkt als: je staat op de dansvloer in Spanje en denkt: Londen, dát is het! Is je move naar Belize een herhaling van je move naar Londen? Of was je move naar Londen een verhuizing naar iets toe, terwijl je verhuizing naar Belize een vlucht was weg van iets?

Ja, dat je heb je eigenlijk wel goed gezien. Ten eerste waren we als het ware aan het wegrennen van de ziekte van Andy. Hij heeft de chronische vermoeidheidsziekte ME. Een tweede reden was dat we eigenlijk uit elkaar aan het groeien waren. Ik had een nieuwe carrière in Duitsland en hij hing er maar een beetje ziek bij. Ik denk dat onze relatie het misschien wel niet gered zou hebben, als we toen naar Duitsland zouden zijn verhuisd voor mijn carière. Wij moesten samen iets ondernemen. Weg van andere mensen, gewoon met z’n tweetjes. Ik heb alle contracten toen laten vervallen en besloot met mijn partner op avontuur te gaan. Liefde was belangrijker dan werk. Ik ben blij dat die keuze heb gemaakt. Uiteindelijk is liefde en familie belangrijker dan wat voor carrière ook.

- Waarom Belize?

Andy wilde ergens naartoe gaan waar het warm en tropisch was, ik wilde graag in de buurt van Amerika gaan zitten omdat ik daar een part-time job aangeboden had gekregen. Dat bedrijf in San Francisco is uiteindelijk failliet gegaan en wij eindigden dus erg ver van Europa, zonder dat het echt nodig was.

Ons leven hier is fantastisch, maar ik zou Belize graag iets meer richting Europa trekken. Wij missen onze familie en vrienden natuurlijk. Aan de andere kant moet ik wel zeggen dat dit land en onze levensstijl hier betekent dat onze kinderen een superjeugd kunnen hebben. Mijn 3-jarige zoontje is continu buiten aan het spelen, zwemmen, bomen klimmen en insecten verzamelen. Jakkie! Er zijn altijd lokale of toeristenkinderen om mee te spelen en zodra we een paar dagen vrij hebben, nemen we hem mee naar de eilanden of de bergen in. Heerlijk allemaal.

- Als tv-presentatrice, model en zangeres sta je behoorlijk in het middelpunt van de belangstelling. Middenin de jungle in Belize minder tot niet. Mis je die aandacht?

Soms denk ik dat ik het mis. Maar wanneer ik dan iets doe waarbij ik weer in het middelpunt van de belangstelling sta, begin ik me ziek te voelen. Ik ben die stress gewoon niet meer gewend en weet niet of ik er ooit weer aan zou willen wennen. Wat ik meer mis is de creativiteit en de soort mensen waar ik altijd mee werkte. Misschien dat ik ooit een perfecte middenweg kan vinden waar ik ‘the best of both worlds’ kan hebben: een relaxt leventje en de creatieve uitlaatklep.

- Muziek is belangrijk voor je. Je hebt er een deel van je leven aan gewijd. Hoe ga je daar nu mee om? Maakt de jungle van Belize langzaam kennis met de nieuwste Faithless via openstaande ramen?

Haha. Gelukkig is er iTunes en kan ik bijna alles downloaden tegenwoordig. Mijn vrienden en collega’s uit Londen sturen mij ook nog steeds CD’s en DVD’s en houden mij zo een beetje op de hoogte. Maar natuurlijk mis ik heel veel muziek sinds ik hier woon, daar kun je gewoon niet omheen. Heel jammer vind ik dat en ik mis het ook om met mijn vrienden met volle passie tot diep in de nacht over muziek te praten. Maar ja, je leven verandert nou eenmaal. Mijn leven was vast ook niet meer hetzelfde gebleven als we wel in Londen waren blijven wonen.

- Je hebt een zeer openhartig weblog. Je verklapte daar zelfs dat je zwanger was voordat je familie en vrienden had ingelicht; veel te vroeg dus. Althans, de stroom felicitaties die volgde deed je dat verzuchten. Is je weblog een soort persoonlijke therapie, waarbij je vergeet dat de hele wereld kan meelezen?

Tja, ik ben gewoon een open boek. Ik heb geen geheimen, heb ik ook nooit gehad. Vandaar dat ik makkelijk vond om tegen een camera te lullen en nu is het net zo makkelijk om alles wat ik denk op mijn blog te plaatsen. Ik denk nooit zo veel na over de consequenties van wat ik schrijf of zeg.

- Op je blog ben je begonnen aan een handleiding over het verhuizen naar een land als Belize. Je had in je leven al heel wat gereisd. Wat is de belangrijkste les die je nu geleerd hebt, en die je nog niet was opgevallen tijdens de rest van je gereis?

Hoe belangrijk familie is. Wat ik er eerder zei, ik mis mijn familie erg. Helemaal nu ik mijn eigen kind(eren) heb. En ik besef nu ook dat er wel degelijk verschillen zijn tussen mensen van verschillende landen, rassen, culturen, geloven, enz. Ik dacht altijd dat we allemaal toch meer hetzelfde waren. Nu zie ik pas de verschillen en merk dat ik mensen van mijn eigen cultuur en achtergrond vaak mis.

Ik kan goed opschieten met iedereen hier, maar je mist een soort van herkenning. En ik weet dat de lokale bevolking ons behoorlijk vreemd vindt omdat wij hele andere normen en waarden hebben dan wat normaal is hier. Gelukkig hebben we, naast onze Belizeaanse vrienden, ook altijd ontzettend leuke gasten, voornamelijk uit de States en Europa die in ons resort verblijven en daar kunnen we ‘s avonds dus gezellig wat mee drinken en kletsen. Anders zou ik wel een beetje doordraaien.

- Jij hebt je vriend ten huwelijk gevraagd – heel modern. Is de huwelijksvraag het laatste taboe dat nog doorbroken moet worden om volledige emancipatie te bereiken?

Oh, dat weet ik niet. Ik had het liever gehad dat hij mij gevraagd zou hebben, maar het duurde mij allemaal gewoon te lang. Ik heb hem toch 9 jaar de tijd gegeven. Ik ben meestal degene die het initiatief neemt in onze relatie. Ik begin dingen en Andy zorgt dat we het gezamenlijk afmaken. Nu is Andy heel blij dat we getrouwd zijn, maar het zou niet in hem opkomen om zo iets in de eerste instantie zelf in actie te zetten.

- Met de 'Jaden Stichting' zet je je in voor de kinderen in Belize. Wat doe je precies, en hoe raken mensen hun geld kwijt aan je?

Er zijn hier veel families gevestigd uit de omgevende landen zoals Guatamala, Honduras, en El Salvador. De meeste van die families waren vluchtelingen en leven nog steeds in relatieve armoede. Ik merkte op een gegeven moment dat veel van hun kinderen niet naar school gingen omdat de ouders het gewoon niet konden betalen. Ik besloot om te helpen en zorg er nu dus voor dat die kinderen schoolboeken ontvangen, uniformen krijgen, dat er transport geregeld wordt voor ze om naar school te komen. Ook probeer ik te helpen wanneer er kinderen onverwacht opgenomen moeten worden in het ziekenhuis. Het is allemaal heel klein en ik doe alles gewoon in mijn eentje. Ik help waar ik kan. Als mensen een financiële bijdrage willen maken kan dat op het volgende rekening nummer:

The Jaden Foundation
Account number: 5013494
Belize Bank
Market Square
Belmopan
Tel. 00-501-822 2341

Simone Angel
Jaden Foundation

Gerelateerde Artikelen