Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Brinkhorst wil snelle invoer digitale radio

DAB

Minister van Economische Zaken Laurens Jan Brinkhorst (D66) wil komend najaar beginnen met de ontwikkeling van digitale radio. Dat bleek woensdag tijdens een debat in de Tweede Kamer. De meeste partijen in de Kamer hebben bezwaren tegen een snelle invoer van digitale radio. Zij plaatsen vraagtekens bij de beoogde techniek, de deelname van commerciële partijen en de ontwikkelingen in omringende landen.

Volgens Brinkhorst zijn de voordelen van digitale radio duidelijk. Niet alleen is de ontvangst zuiverder, ook kunnen meer zenders in de lucht. De bewindsman wil in het najaar starten met de uitgifteprocedure van frequenties. Hij beoogt een overgangsperiode van ongeveer negen jaar, waarbij zowel digitale als analoge frequenties zijn te beluisteren. In 2015 moet de overschakeling naar digitale radio zijn afgerond.

Kamerbreed zijn er twijfels over dit streven. De fractiespecialisten bestreden het idee dat de ontvangst beter wordt. Volgens de partijen is het ook de vraag of het buitenland in 2015 klaar is voor digitale radio. Ook is het onzeker of commerciële radio-omroepen digitale radio wel zien zitten. De omschakeling naar digitale radio vraagt flinke investeringen, ook van consumenten. Naar schatting moeten in Nederland ongeveer veertig miljoen analoge radio's worden vervangen.

Vanwege de vele vragen die de partijen dinsdag nog hadden, debatteert de Tweede Kamer binnenkort verder over het onderwerp. [Novum/Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen