Kies je favoriete radiostation

Dossiers

De cultuuroorlog in de VS (81c)

Columns

Niemand kan meer ontkennen dat er in de Verenigde Staten een cultuuroorlog aan de gang is. Althans, volgens de rechtse spreekstalmeesters als Rush Limbaugh, Sean Hannity en Bill O'Reilly.

Eerder lieten we je al horen dat Bill O'Reilly en David Letterman elkaar behoorlijk in de haren vlogen over de zogenaamde oorlog tegen kerstmis, de oorlog in Irak en Cindy Sheehan. Het liep behoorlijk uit de hand. David geloofde er niks van. En hij vond zelfs dat Bill voor 60% onzin uitkraamde Toch niet heel beleefd. En zeker niet in een vrolijke show als die van Letterman.

Vandaag laten we je nog even meegenieten van de nabespreking van Bill's bezoek aan de show van Letterman zoals Bill die hield in zijn eigen show.

Zoals altijd deed hij dat "Fair & Balanced". Een gast die het niet met hem eens is, en iemand die het met hem eens is. Dat lijkt eerlijk, maar aangezien Bill zelf ook een duidelijke mening heeft blijft het twee tegen een. We zullen dat duidelijk zien.

De gasten vandaag zijn nogal licht. Blijkbaar vindt Bill het onderwerp niet zo belangrijk. Juan Williams. Juan is een regelmatige gast die het meestal met Bill eens is. De 'tegenkandidaat' is Jeanne Wolf die min of meer de 'linkse' entertainmentindustrie moest vertegenwoordigen, alsof dat kan.

Kortom: Bill's programma is 'Fair & Balanced' maar vandaag gaat hij zelf het hoogste woord voeren.

Bill begint met een duidelijke stelling: Veel mensen vormen hun mening op basis van wat ze horen van entertainers als David Letterman. Je kunt dan cynisch opmerken dat Bill zijn werk blijkbaar niet goed doet, maar stiekem heeft 'ie wel gelijk.

Bill geeft het woord eerst aan Hollywood, en Jeanne geeft gelijk aan dat ze niet denkt dat er een grootse cultuuroorlog is. Bill is verbaasd: Geen cultuuroorlog? Nee, niet volgens Jeanne. Er is geen geheim pact in Hollywood waarin God niet belangrijk is en de VS aan de foute kant staat in Irak. Bill is het er duidelijk niet mee eens. En vervolgens laat hij Juan Williams aan het woord die geheel zoals het hoort een halve minuut uitweidt over waarom Bill gelijk heeft.  Bill neemt vervolgens het stokje over. Hij herhaalt zijn stelling dat figuren als David Letterman, Jay Leno, Jon Stewart van de Daily Show, en Saturday Night Live iedere keer weer George Bush hartstikke zwart maken.  En dat beïnvloedt natuurlijk naïeve kijkers.

Het is trouwens even aardig om op te merken dat alleen Jay Leno's how uit Hollywood komt, en de andere drie uit New York. Dus om Hollywood nu de schuld te geven….

Anyway, Bill windt zich nog even op over het feit dat David hem gewoon niet wilde geloven. Hoe dom kun je zijn? Jeanne Wolf werpt vervolgens tegen dat Letterman gewoon op zijn manier aan probeerde te geven dat hij vond dat Bill overdreef: Maar Bill heeft weer een stapeltje feiten paraat: Volgens een poll vindt 69% van de Amerikanen dat er onrespectabele dingen gebeuren. Dat zijn een hoop mensen. En dus is er iets aan de hand!

Gelukkig ziet O'Reilly wel in dat zijn opmerkingen over Cindy Sheeham Letterman pas echt op scherp zette, maar Jeanne Wolf vindt dat Bill te makkelijk over de sympathie die Letterman voor Cindy heen loopt. Maar Bill onderbreekt haar en ontkent dat. Hij vindt alleen dat David Letterman er gewoon naast zit.

Zo, en dat is een mooie conclusie. De zeven minuten van een blokje tv op Foxnews zijn gevuld, dus tijd om af te sluiten. Bill geeft nog wel aan dat hij er helemaal niet mee zit om zo met iemand in debat te gaan. Zodra Letterman hem weer als gast wil, gaat hij onmiddellijk. Hij vindt het leuk!

Vriendelijke groet,

Jasper
Uw Vliegende Radiowereldreporter.

Podcast
Deze column is ook als podcast beschikbaar: voeg de link radio.nl/podcast toe aan je podcast programma en luister mee! Of download het mp3tje hier.

Gerelateerde Artikelen