Kies je favoriete radiostation

Dossiers

In gesprek met: Patrick Kicken [Radio Veronica] (deel2)

In gesprek met?

Patrick Kicken wordt geboren in 1974. Zijn radiocarrière begint bij lokale Belgische zenders, net over de grens. Maar al snel zien ook de Nederlandse stations zijn talent. Eind jaren ’80 stapte hij over naar de lokale omroepen in eigen land (bij onder andere Mystique, Grensland en Royaal). Het is hem al snel duidelijk dat hij meer wil. Hij gaat meedoen aan een DJ-contest van Club Veronica, waar hij op de tweede plaats eindigt. Ook stuurt hij demo’s naar verschillende radiostations in de hoop hun interesse te wekken.

En dat gebeurt ook. Niet veel later wordt hij gebeld door Daniël Dekker en kon hij aan de slag bij de TROS op 3FM. Vanaf 1995 presenteert hij daar de ‘Havermoutshow’, de ‘Mega Top 100’, de ‘Cyber Top 50’ en de ‘Zinderende Zaterdag’. In die tijd ontmoet hij ook de groten der aarde. Hij heeft interviews met Robbie Williams, John Travolta en Gloria Estefan. Maar ook achter de schermen speelt Patrick een grote rol. Zo maakt hij deel uit van de muziekredactie en is hij verantwoordelijk voor de muziekkeuze van verschillende programma’s. Daarnaast kom je Patrick nog tegen als DJ op grote feesten door het hele land en leent hij regelmatig zijn stem voor commercials en voice-overs.

Na een meningsverschil vertrekt Patrick bij 3FM. Een jaar lang is het rustig, maar in de zomer van 2004 valt hij in voor Rob van Someren op Radio Veronica. De samenwerking bevalt zo goed dat hij een vast stekkie krijgt. Zo presenteert hij de programma’s ‘Kicken & Co’, ‘Kicken voor je Kiezen’ en ’Keihard Kicken’. Sinds 8 augustus is Patrick het eerste wat je hoort als je wakker wordt. Van 05.00 uur tot 09.00 uur presenteert hij dan iedere werkdag: ‘Kicken Wordt Wakker!’.
Foto: Radio Veronica Persdienst / Daniel J. Ashes.

- Als je de luistercijfers van Radio Veronica en Radio 10 Gold optelt heb je bijna evenveel luisteraars als Radio 538. Radio 2 scoort huizenhoog met de Top 2000. Hoe komt het dat iedereen toch nog achter de hits aan rent, terwijl er toch een duidelijke vraag naar oudere platen is?

Komt wellicht ook een beetje door de muziek die er gemaakt wordt tegenwoordig. Veel platen worden snel opgenomen om even te cashen of een tienersterretje te lanceren. Wil geen preek houden dat ‘alles vroeger beter was’, maar er komen maar bar weinig echte goeie classics bij ieder jaar. Dus dan grijp je toch weer terug naar decennia waar de betere muziek gemaakt werd. Ook houdt de jeugd meer van hardere/andere soorten muziek die niet zo geschikt zijn voor de radio.

Op R&B gebied bijvoorbeeld gebeuren de meest spannende dingen, maar daar durven veel radiostations hun vingers niet aan te branden. Onderzoek onder hun luisteraars wijst uit dat mensen rap en R&B HATEN. Maar waarom is die dansvloer dan toch altijd zo vol als ik een R&B plaat instart?

- Vind je het jammer dat er geen vrijdagavondprogramma meer is op Radio Veronica? Zou je zoiets willen maken en zo ja, met wie?

Ik denk dat de tijd van een speciaal "weekend-inluid-programma" een beetje voorbij is. Wat Van Someren presteert in Somertijd, samen met zijn team, vind ik vergelijkbaar knap en erg leuk. Dat is iedere dag een feestje om je werkdag mee af te sluiten. Misschien moet Rob op vrijdag gewoon doorgaan tot 22 uur. Houden ze makkelijk vol. Theo van Zwet kookt dan voor ze. Dennis doet de boodschappen en Juri zorgt voor de drank en vrouwen. Gegarandeerd succes!

- Wat vind je van het nieuws dat de Telegraaf Media Groep (TMG) Radio Veronica heeft overgenomen?

Goed nieuws want de kans op grote veranderingen in de directe leiding is klein. Dat zijn toch de mensen die mij deze kans gegeven hebben dus hoop hun nog lang als baas te hebben.

- Wat vind je van de affaire rondom SLAM!FM? Zij lijken zich niets aan te trekken van de regels van hun clausulering, terwijl Radio Veronica dit wel doet. Spelen ze vals?

Ik heb me hier niet genoeg in verdiept om er een zinnig antwoord op te geven. Ik vind het wel belachelijk dat de regering zoveel geld voor (bijna ouderwetse) FM frequenties vraagt en zich ook nog eens gaat bemoeien met wat er uitgezonden wordt, onder de noemer ‘diversiteit’. Als de regering echt ballen had gehad, dan hadden we nu minimaal één station dat de hele dag Frans Bauer en Jan Smit draaide. Daar is namelijk écht behoefte aan onder de bevolking van Nederland.

- Als de edits van SLAM!FM geen 'hits' zijn vanwege de bewerking, denk je dan dat de Radio Veronica/Sky edits van veel nummers juist wel 'nieuwe' nummers zijn omdat de edit veel recenter is gemaakt dan het origineel? Anders gezegd: als SLAM!FM gelijk heeft, dan zou dit grote gevolgen kunnen hebben voor jullie, aangezien op Radio Veronica ook regelmatig edits zijn te horen.

Radio Veronica houdt zich prima aan de spelregels. Als wij het intro of een stukje uit een plaat knippen dan blijft het nog steeds dezelfde plaat van minimaal vijf jaar oud.

- Wat maakt het maken van radio voor jou zo leuk?

Je kunt vanuit 1 centrale plek de emoties en het humeur van een boel luisteraars tegelijk beïnvloeden. Wat ik vroeger in de klas probeerde (de zaak gezellig te houden met af en toe een grapje en een opmerking) dat doe ik nu voor iets meer mensen. Het is prachtig om te lezen of te horen van mensen dat je het begin van hun dag net iets leuker gemaakt hebt. Daar doe ik het voor.

- Je hebt ooit op je log gezegd dat een DJ per uur radio, minstens een uur voorbereiding moet doen. Hoe en wanneer bereid jij je show voor? Waar let je op?

Ik heb in de loop der jaren wel geleerd dat het voorbereiden van een radioprogramma eigenlijk nooit ophoudt. Je moet constant je ogen en oren openhouden op wat er leeft in je omgeving, dus Nederland. Veel TV kijken, met name actualiteitenprogramma's. Veel naar het theater, goed voor je taalontwikkeling. Concertjes bezoeken. Op stap. Boodschappen doen. Dingen doen die je luisteraar ook doet. En da's dus niet met de speedboat naar Frankrijk varen, nieuwe flessen champagne van 100 euro het stuk ophalen en weer terugvaren :)

Tijdens de show: je sms goed in de gaten houden. Telefoonlijn altijd beantwoorden. ANP telex, verkeer en weer goed in de gaten houden. E-mail van luisteraars áltijd beantwoorden, negatief en positief. Contacten leggen met mensen die ooit in de toekomst iets voor jou of je show kunnen betekenen. Ben niet zo'n voorstander van het programma van A-Z scripten, zoals ze vaak in Amerika doen. Er moet ruimte blijven voor spontane interactie, anders wordt het voor jezelf saai en ga je ook saai klinken.

- Waar moeten beginnende dj’s aan denken als ze succesvol willen worden?

Je zit er niet voor jezelf, maar voor de luisteraar. Wees jezelf op de radio, met al je zwakke en sterke kanten. Klinkt allemaal als een cliché, maar ieder mens leeft zo. Niemand is perfect. Waarom zou je dan als "perfect mens" op de radio willen klinken? Onzin. Zorg dat je natuurlijk praat, zet geen stemmetje op. Je mag het natuurlijk wel een beetje aandikken en zeker 's ochtends vroeg proberen goed vrolijk te klinken.

Als je fouten gaat maken omdat je niet genoeg slaapt, te veel zuipt of de hele tijd met je vriendin zit te bellen tijdens de uitzending, dan vind ik dat dom. Maar anders is een fout geen probleem. Wees een echt mens op de radio en je hebt zo duizend vrienden.

- Wie vind je goede dj's en waarom?

Iedereen die dit in praktijk brengt. Omdat luisteraars maar één ding willen: een ander mens op de radio die ze een beetje leren kennen, hun bijpraat, aan het lachen maakt, kippenvel bezorgt of een andere emotie. En natuurlijk goede muziek draait, je bent tenslotte deejay!

- Wie vind je slecht en waarom?

Ik vind Patrick Kicken tijdens zijn laatste anderhalf jaar bij 3FM slecht, nu zo'n vijf jaar terug. Omdat hij klonk als een nare, gestresste, cynische man. Voor een groot deel mijn eigen schuld en door de verziekte sfeer waarin ik toen radio maakte. Gelukkig ben ik weer wat opgeknapt :)

- Naar welke andere zenders luister je?

Achter de computer mijn hobbyzender De Pretzender. In de auto BNR Nieuwsradio, Radio 1 en 6FM in Weesp. Als ik in bad zit Sky Radio! Als ik in Limburg ben bij familie ben 100.5 Das Hitradio en Q-music België. Oh, en ik luister graag naar Eddy Zoëy in het weekend op 3FM. Lachen als hij weer met z'n gitaar mee gaat zitten pingelen!

- Wat kunnen we nog van je verwachten?

Dat ik mijn best blijf doen je vrolijk wakker te maken. Lukt dit niet meer, dan kap ik er mee en krijgt wat mij betreft een jongere gast (of vrouw) de kans!

Voor deel 1 en de biografie, klik hier.

Gerelateerde Artikelen