Kies je favoriete radiostation

Dossiers

In gesprek met: Gerard Ekdom [3FM] (deel 2)

In gesprek met?

Gerard Ekdom wordt op 26 maart 1978 geboren in Utrecht. Al snel merkt hij dat hij een grote liefde heeft voor muziek en de aankoop van zijn eerste single (“Billie Jean” van Michael Jackson) laat niet lang op zich wachten. Op 14-jarige leeftijd wordt hij bedolven onder de aanvragen om te komen draaien als drive-in jock. Zijn eerste stappen in radioland zet hij bij Radio De Bilt. Op school gaat het goed: de HAVO lukt dan weliswaar niet, maar de MAVO wel.

Ondertussen heeft Gerard ook de overstap gemaakt naar Stadsomroep Utrecht. Na een jaar vertrekt hij om te gaan werken bij het landelijke NEW Dance Radio. In die periode worden de omroepbazen bedolven onder bandjes die door Gerard zijn ingestuurd in de hoop dat hij ooit nog eens bij 3FM achter de microfoon mag kruipen. Uiteindelijk lukt dat, want in 1998 mag hij voor de AVRO beginnen in de nachtopleiding ‘Pyjama FM’. Ondertussen is hij ook nog kort te horen op Magic FM en Hot Radio.

September 1999 komt Gerard op zondagochtend te zitten met het programma ‘EKDOM!’. In april 2000 mag hij twee weken lang de Arbeidsvitaminen presenteren en dat bevalt zowel de AVRO als hemzelf. Hij krijgt eerst nog een eigen dagelijks nachtprogramma, maar op 17 september 2001 neemt hij plaats achter de microfoon als nieuwe presentator van de Arbeidsvitaminen. De show is elke werkdag te horen op 3FM tussen 9 en 12 uur. Op vrijdagnacht freakt hij tussen 4 en 7 de nacht door met het programma ‘Ekdom in de Nacht’.

Afgelopen december heeft Gerard in het glazen huis op de Neude in Utrecht gezeten in het kader van de actie 3FM Serious Request. Samen met Giel Beelen en Wouter van der Goes zit hij zes dagen lang opgesloten in een huis. De heren maken 24 uur per dag radio en zamelen geld in voor Congo. Er wordt 1,2 miljoen euro opgehaald, een bedrag dat door de Nederlandse overheid nog eens verhoogd is tot ruim 2,2 miljoen.

- Ik heb ooit een keer gehoord dat Fred Siebelink een speciale rol heeft vervuld in jouw carrière. Klopt dat?

Ja. Ik liep een keer door Utrecht en kwam Fred tegen op de Oude Gracht. Destijds luisterde ik altijd naar het programma Shock Radio en daar kende ik zijn stem van. Ik ging naar hem toe en op de één of andere manier zag hij wat in me. Ik heb toen meteen een rondleiding gekregen bij Stadsomroep Utrecht en daarna heb ik een uur met hem over muziek gepraat. Aan het einde van het gesprek zei Fred dat hij wel een bandje bij het hoofd van de omroep neer zou leggen. Dat gebeurde natuurlijk niet, want tja, Fred vergeet dat soort dingen altijd. Uiteindelijk ben ik er zelf achteraan gegaan en kon ik meteen beginnen.

Fred heeft me altijd lopen pluggen. Dan had ik weer een bandje opgenomen en bezorgde hij het bij de omroepbazen. Mijn plek op 3FM heb ik volgens mij niet aan Fred te danken, want ik heb ooit een bandje gestuurd naar Jan Steeman, de toenmalige manager van het project Pyjama FM. Anderhalf jaar nadat ik het bandje had gestuurd, werd ik teruggebeld met de vraag of ik de volgende nacht kon beginnen.

- Rob Stenders, Giel Beelen en jij zijn eigenlijk een soort drie-eenheid. Zou het niet leuk zijn als hij terugkomt naar 3FM?

Ach, Rob heeft in 2004 de beslissing genomen om naar Yorin FM te gaan. Dat vond hij best moeilijk, omdat er toch een heel apart sfeertje hangt bij 3FM. Dat is niet te omschrijven, maar ik voel het als ik op bezoek ga bij een ander radiostation. 3FM is een eenheid geworden; iedereen heeft hetzelfde doel. Het gevoel van ‘wij tegen de rest’ leeft ook heel erg hier. Rob was trouwens lange tijd ‘de rest’.

- Hoe vind je het om de Arbeidsvitaminen te doen?

Nog steeds leuk. Dat zal wel aan het tijdstip, de muziek en de ruimte voor mijn eigen inbreng liggen. Ik weet niet hoe lang ik het nog ga doen. Als ik mijn contract uitdien, doe ik het al zes jaar tegen die tijd zien we wel.

- Zou je niet liever presenteren op een ander tijdstip?

Ooit wel ja, maar de Arbeidsvitaminen bevalt me ook goed hoor. Gelukkig heb ik ook mijn nachtshow op vrijdag. Ik verdien er niets mee, maar het is gewoon zo verschrikkelijk leuk om te doen. Tijdens dat programma mag ik doen, laten en zeggen wat ik wil. Dat is fantastisch. Ik zou het ook nog wel 160 jaar vol kunnen houden, maar als ik ooit een nieuwe uitdaging aangeboden krijg, dan zal ik die aannemen.

- Rob Stenders riep vorig jaar op Yorin FM dat er een contract voor je klaar lag. Klopt dat?

Nee, maar iedereen dacht dat het zo was. Ik wilde sowieso even de kat uit de boom kijken. Uiteindelijk is ook gebleken dat Yorin FM verkeerd bezig is geweest met dat constante geswitch van format. 3FM is ook een tijdje meer hits gaan draaien en we hebben ervan geleerd.

- Omschrijf jouw liefde voor muziek eens.

Poeh, dat is de moeilijkste vraag die ik ooit gehad heb, samen met die van ‘wat is de beste plaat’. Muziek is een obsessie en ik kan er niet zonder. Het is ook een basisingrediënt van mijn leven. Als ze me vragen of ik liever doof of blind ben, neig ik toch naar die laatste, omdat ik anders nooit meer kan genieten van mooie muziek.

- Dan maar meteen die andere moeilijkste vraag: wat is de beste plaat ooit gemaakt?

Dat hangt van mijn bui af. De ene keer is het “Meeting Across The River” van Bruce Springsteen en de andere keer “Stepping Out” van Joe Jackson. Er zijn zoveel goede platen gemaakt, dat ik gewoon niet kan kiezen. Rob Stenders heeft trouwens dezelfde vraag ooit gekregen en hij kwam uiteindelijk aanzetten met een lijst van zijn 3000 favoriete nummers. Dat is toen het Nerdalfabet geworden.

- Wat vind je van de muziekkeuze van 3FM?

Heel goed. Wij verpakken de muziek ook. Ik bedoel daarmee te zeggen dat je eerst een hit hoort van bijvoorbeeld Faith Evans en daarna een ontzettend mooi nieuw liedje. Ik heb het gevoel dat wij nog steeds hits maken, zoals “Multiply” van Jamie Lidell.

- Zou je overstappen naar een commerciële zender als je niet zelf je muziek mag bepalen?

Ik neig te zeggen dat ik het nooit zou doen, maar ik weet niet hoe ik reageer als een station opeens een zak geld op tafel gooit. Ik wordt ongelukkig als ik elke dag een lijstje krijg en dat ik die precies zo moet draaien. Het is in zo’n geval kiezen tussen gelukkig zijn en geld verdienen, al kunnen die dingen natuurlijk ook samengaan. Ik denk dat ik gewoon arm en doof ga eindigen, maar dan wel erg gelukkig. Als deze aanbieding echt ooit komt, ga ik natuurlijk wel even praten. Of het wat wordt, ik weet het echt niet.

- Hoe zie jij de toekomst van radio?

Ik denk dat iedereen over vijf jaar een kastje in de auto heeft, waardoor hij of zij alle radiostations kan beluisteren. Door middel van één klik kun je dan luisteren naar Z100 in New York. Desnoods zet ik mijn eigen stream op met mijn favoriete liedjes en vette processing. Momenteel kijk ik al veel televisie terug via internet, als ik bijvoorbeeld ‘Het Uur van de Wolf’ weer eens heb gemist.

De techniek zal ons versteld doen gaan staan. Ik denk dat het over een tijdje gedaan is met de platenmaatschappijen en dat artiesten alleen nog maar met optredens geld kunnen verdienen. Ik maak me er wel eens zorgen over en dan vraag ik me af wat ons allemaal te wachten staat, maar ach, ik heb het naar mijn zin.

Gerard Ekdom

Gerelateerde Artikelen