Kies je favoriete radiostation

Dossiers

In gesprek met: DJ Synchro [Slam FM]

In gesprek met?

DJ Synchro wordt geboren als Rob Nijhof op 30 augustus 1978 in Groningen. De radio staat de hele dag aan en daardoor ontstaat al snel een liefde voor muziek. Op het moment dat de eerste house zijn opmars maakt, is hij meteen verkocht. Hij zit elke week aan de radio gekluisterd met de taperecorder in de aanslag, wachtend op die ene plaat. Al snel is enkel en alleen opnemen van housemuziek niet meer voldoende, en al na een paar pogingen valt het muntje op zijn plaats: de eerste compilaties zien het daglicht. In de plaatselijke jeugdsoos kan hij zijn ei helemaal kwijt en voor een enthousiast publiek draait en mixt hij zijn muziek. Uiteindelijk schaft hij draaitafels, een mengpaneel en hele stapels platen aan om tot ongenoegen van de buren het mixen tot in de perfectie onder de knie te krijgen.

Door zijn baan als geluidsman komt hij in diverse clubs en discotheken en uiteindelijk wordt hij als resident DJ gevraagd in twee discotheken in Groningen en Nijmegen. In 2000 komt hij in contact met Martin Pieters (Fresh FM Hitmix). Samen met hem gaat hij voor Yorin FM de Hitmix maken. In die show zijn vier uur lang nieuwe en oude dancetracks in een mix te horen. Als Yorin FM in 2004 overstapt op een ander format moet de Hitmix wijken, ondanks dat het de best beluisterde show van het station is.

Na een aantal mixen gemaakt te hebben voor een lokaal radiostation in Groningen vervolgt DJ Synchro in mei 2005 zijn carrière op de radio en gaat voor SLAM!FM de ‘SLAM!X’ maken. Elke vrijdagavond hoor je op het jongerenstation 'alle knallers van dit moment in een dampende, stampende mix' van 21 tot 22 uur. De herhaling wordt zaterdagavond om 18 uur uitgezonden.

- Je bent nu al een aantal jaren actief als DJ. Heb je ook een voorbeeld?
Niet echt. Ik vind wel DJ’s zoals Olav Basoski, Roog, Ferry Corsten en DJ Jean erg goed, maar ik heb mijn eigen stijl van draaien en mixen ontwikkeld in de loop van de tijd. Ook mijn muzikale voorkeur is vrij breed. Ik hou bijvoorbeeld erg van club en groove, maar ik kan ook kippenvel krijgen van een goede trance plaat.

- Waarin onderscheiden jouw mixen zich van de rest?
Ik steek heel veel tijd in mijn mixen en ik probeer zoveel mogelijk ook ‘echt’ te mixen. In heel veel mixen die ik hoor de laatste tijd, zijn de platen ook niet echt gemixt, maar meer snel aan elkaar geplakt zonder enige vorm van mixtechniek. Dat zul je mij dus niet horen doen. Ik hou van vloeiende, inleidende, vlotte overgangen tussen platen die qua stijl en toonhoogte goed bij elkaar passen. Ook gebruik ik af en toe wat samples in de mix en gebruik ik accapella’s om een instrumentaal gedeelte van sommige platen op te vullen.

- Wat komt er allemaal bij kijken om een DJ van formaat te worden en hoe denk je dat beginnende DJ’s het beste te werk moeten gaan om een goede DJ te worden?
Ik denk in de eerste plaats dat je een enorme passie voor muziek moet hebben. Daarnaast moet je een goed gevoel voor ritme hebben. Wat ook erg belangrijk is, is dat je je een beetje moet onderscheiden van de rest. Als live DJ moet je bovendien goed je publiek kunnen inschatten. Als DJ sta je er voor je publiek en niet voor jezelf. Dus je moet onder andere qua platenkeuze kunnen inspelen op het publiek. Om veel te kunnen draaien zul je veel demo’s moeten versturen en contacten leggen en onderhouden, dat is essentieel. Het zal niet meteen lukken om ergens aan de bak te komen tegenwoordig want er is veel concurrentie, maar als je er 100% voor gaat, dan lukt het vanzelf.

- Krijg je veel reacties op de uitzendingen van de SLAM!X?
Onntzettend veel. Op de website van SLAM!FM staat op de SLAM!X pagina een mailformulier wat mensen kunnen invullen. Al die reacties komen direct bij mij terecht. Elke week krijg ik tientallen mailtjes en reacties. Mensen vragen me vaak of de mix ook ergens te koop of te downloaden is en ze vragen me vaak om de playlist. En daarnaast krijg ik veel positieve reacties op de mix en dat werkt natuurlijk erg motiverend.

- Hoe maak je de mixen? Gebruik je gewoon draaitafels en cd spelers samen met een mengpaneel?
Haha nee, dat heb ik vroeger wel zo gedaan, maar tegenwoordig maak ik alle mixen voor de radio op de computer met een programma genaamd ‘SAWStudio’. Dit is een programma waarmee ik in principe alles realtime kan doen, net zoals je dat live ook zou doen. Dus ik kan pitchen, equalizen, faden etc. Elke track kort ik bovendien in tot gemiddeld 2 minuten. Alle tracks die ik in de computer heb staan heb ik onderverdeeld in 3 categorieën: nieuw, recent en classics. De tracks in de mixen zijn dan ook afwisselend nieuw en wat ouder en soms een klassieker ertussendoor. Zo zijn de mixen dus elke week anders.

Als de mixen eenmaal klaar zijn open ik ze in Cubase om ze daar af te mixen. Dus volumes rechttrekken, equalizen etc. Daarna maak ik een mp3 van de mixen op 256kbps (de uitzendkwaliteit van radio) en die upload ik dan naar de server van SLAM!FM. Vervolgens worden ze daar van jingles voorzien en in de centrale muziekcomputer geplaatst zodat ze klaar zijn voor de uitzending.

- Hoe lang ben je bezig met het maken van de SLAM!X?
Het maken van de SLAM!X is veel werk, maar wel erg leuk om te doen. Als het meezit dan ben ik in twee avonden klaar met het mixen. Maar met het voorwerk, zoals nieuwe platen kopen en platen opnemen etc., denk ik dat ik er in totaal zo’n 10 12 uur mee bezig ben. Dat is lang zou je denken, maar ik ben wat dat betreft dan ook best een perfectionist. Ik besteed veel aandacht aan de details en daar gaat tijd in zitten.

- Ben je ook als live DJ te boeken?
Absoluut. Regelmatig draai ik op diverse locaties in discotheken en clubs. Als live DJ ben ik behoorlijk veelzijdig, en ik beheers dan ook stijlen als dance, groove, club en trance maar ook hip-hop en r&b draai ik af en toe. Ik ben onder andere te boeken via mijn website.

- Is jouw stijl van mixen zoals in de SLAM!X ook terug te horen tijdens je live-sets?
In zekere zin wel. Natuurlijk kan je sommige dingen die ik in de SLAM!X doe nooit live doen, en qua platenkeuze zien mijn live-sets er heel anders uit, maar mijn mixstijl hoor je zeker terug als ik ergens sta te draaien.

- Je hebt net een Megamix voor DJ Jean gemaakt. Hoe is dat tot stand gekomen?
Al een tijdje had ik het idee om een DJ Jean Megamix te maken, dus alle commerciële releases die Jean gemaakt heeft in een snelle, strakke mix van zo’n 5 minuten. Ik heb hem gemaild en hij was erg enthousiast over het idee. Later toen de mix klaar was, belde hij me en vertelde me dat hij hem erg goed vond en dat ie de mix sowieso op zijn website zou zetten. We zijn nu nog aan het kijken of er meer mogelijkheden zijn en of de mix op CD uitgebracht kan worden. De mix kan je nu beluisteren op de website van DJ Jean.

- Hoe bevalt het tot nu toe bij SLAM!FM en hoe denk je dat de toekomt van SLAM!FM er uit zal zien?
Het bevalt me erg goed bij SLAM!FM moet ik zeggen. Ik kan er mijn ding doen, en dat is super. Dat was bij Yorin FM wel anders. Daar moest ik me aan een strak format houden en ik had maar een beperkte playlist om de mixen uit samen te stellen.

Ik denk dat de toekomst van SLAM!FM er rooskleurig uit komt te zien met de komst van de nieuwe programmering en DJ’s zoals Mark Labrand, Frank Dane, Tamara Brinkman, Maurice Verschuuren, Timo Kamst en Kristel van Eijk. Verder kan ik er weinig over zeggen eigenlijk. Binnenkort wordt de nieuwe programmering officieel bekend gemaakt. En als door de nieuwe programmering de luistercijfers stijgen, dan is dat natuurlijk fantastisch.

- Bij Yorin FM werd de Hitmix gepresenteerd door Gijs Staverman en later door Menno Barreveld. Zou je dit niet zelf willen doen?
Nou nee. Ik ben geen radiojock. Dat is niet aan mij besteed. Als radio DJ ben je ook met heel andere dingen bezig dan waarmee ik mij bezighoud. Een radio DJ kondigt platen aan, verteldt het één en ander en doet interviews. Dat doe ik dus niet. Als club DJ mix ik de platen en maak ik muziek in mijn studio, dat is het. Mij zul je niet achter een microfoon zien.

- Wat kunnen we nog meer van je verwachten in de toekomst?
Op mixgebeid blijf ik zolang mogelijk de SLAM!X doen natuurlijk. En naast het mixen ben ik ook druk bezig met produceren. Ik heb een eigen studio waarin ik momenteel bezig ben met een aantal projecten, waaronder een tweetal remix projecten. Ik hoop binnenkort dan ook een aantal tracks uit te kunnen brengen.

Gerelateerde Artikelen