Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Frankrijk test HD Radio

DAB

In navolging van de plannen van Zwitserland, is nu ook Frankrijk begonnen met het testen van HD (High Definition) Radio. Zendermaatschappij ‘Towercast’ heeft in Parijs het eerste HD antenne systeem geïnstalleerd. Sinds vorige week is deze antenne ook daadwerkelijk in gebruik door het lokale hiphop en soulstation ‘Generations’ dat uitzendt op 88.2 FM. Met de test in Parijs hoopt ontwikkelaar ‘Ibiquity’ HD-Radio ook op de kaart te kunnen gaan zetten in Europa.

Verenigde Staten
In de Verenigde Staten zenden momenteel al honderden stations uit in HD. HD-Radio zorgt er als het ware voor dat de bestaande ‘analoge’ FM en AM gedigitaliseerd worden. Het signaal van HD-Radio wordt namelijk gewoon via de FM- en AM uitgezonden en nog wel op (bijna) dezelfde frequentie als het analoge signaal: de zogenoemde IBOC technologie (In Band On Channel). Daar komt nog eens bij dat deze analoge uitzendingen ook gewoon door kunnen gaan. Dit komt omdat het digitale signaal naast het analoge signaal wordt uitgezonden. Hierdoor blijven de radiostations ook gewoon door de huidige radiotoestellen te ontvangen.

Het grote verschil tussen HD en de reguliere uitzendingen zit hem in de geluidskwaliteit. FM uitzendingen krijgen een geluidskwaliteit die vergelijkbaar is met CD-kwaliteit, terwijl AM uitzendingen klinken als de huidige FM stereo zenders.

Sinds enige tijd is het ook mogelijk om meerdere HD-stations via één frequentie te laten uitzenden: het zogenaamde ‘Multicasting’ of HD2. Momenteel zijn de Amerikaanse radiostations druk bezig met het implementeren van multicasting. Tijdens de test met HD-Radio in Parijs is het de bedoeling dat er binnenkort getest gaat worden met multicasting.

Onzeker over DAB
Net als in Nederland zijn de Franse radiostations nog niet overtuigd dat Digital Audio Broadcasting (DAB) de opvolger gaat worden van de huidige FM en AM-band. Vorig jaar gaven de grote Franse radiogroepen als NRJ, RTL, Lagardère, alsmede de publieke omroep Radio France aan nog niets te zien in DAB. Momenteel wordt er dan ook druk gezocht naar andere mogelijkheden, waaronder HD-Radio.

Ook Zwitserland zal dit jaar gaan testen met HD-Radio.

Of HD-Radio/IBOC ooit in Nederland zal worden ingevoerd is nog maar de grote vraag. Doordat er sinds het Zerobase gebruikt wordt gemaakt van de (Near) Single Frequency Network techniek, zitten de frequenties in Nederland veelal te dicht op elkaar voor HD-Radio. [R.S./Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen