Kies je favoriete radiostation

Dossiers

In gesprek met: Marc de Hond [3FM]

In gesprek met?

Marc David de Hond wordt op 21 september 1977 geboren in Amsterdam. In 1996 start hij samen met Mark Götz de internetbedrijven Hatchoo! en Veiling.com. Nadat hij eerst enkele maanden radio-uitzendingen op internet maakt, krijgt hij in de zomer van 2000 een programma op 3FM. Begin 2001 worden de internetbedrijven aan de kant gedaan en richt Marc zich op zijn columns voor Net Magazine en 3FM. Hij krijgt er een nachtprogramma bij en komt onder begeleiding te staan van Wim Rigter.

In 2002 presenteert hij NachtLicht op Radio 1 en loopt hij enkele maanden stage bij het team van Ruud de Wild. De nachtshow van Marc komt te vervallen, maar zijn programma op zondagavond blijft. Maar op 21 maart 2006 wordt bekend dat hij helemaal gaat stoppen met zijn werkzaamheden van 3FM. De komende weken blijft hij nog te horen, totdat er een vervanger is gevonden.

- De periode rond kerst 2002 was erg naar voor je. Zou je het verhaal eens willen beschrijven?
Ik kon opeens moeilijk lopen en dat heb ik een tijdje volgehouden, maar uiteindelijk bleek er een tumor in mijn rug te zitten. Vervolgens is geprobeerd om die tumor te verwijderen, maar dat is mislukt. Alles ging mis en toen bleek dat ik een dwarslaesie had. Opeens was mijn onderlichaam compleet verlamd.

- Wat gaat er op zo’n moment door je heen?
Eerst was het niet bekend of het weer goed zou komen, dus eerst hoopte ik dat het allemaal wel mee zou vallen. Dat bleek niet zo te zijn en dan gebeurt er wel wat met je.

- Hoe staat het er nu voor?
Ik heb de afgelopen jaren keihard getraind en dat heeft resultaat. Ik kan inmiddels weer staan en moeizaam kleine stukjes lopen. Als ik train, dan lukt het allemaal wel, maar als ik dat niet doe, dan ga ik meteen weer achteruit. Ik ben elke dag in de sportschool om te zorgen dat ik die kleine stukjes kan blijven lopen, want veel beter dan dat zal het waarschijnlijk niet meer worden. Ik loop maximaal 10 meter, maar erg instabiel. Maar ach, kleine stukjes lopen is beter dan helemaal niet.

- Hoe ben je bij 3FM terechtgekomen?
Ik was eens te gast bij de NCRV en dat was hartstikke leuk. Vervolgens heb ik een programma gepresenteerd dat alleen via internet te beluisteren was. Uiteindelijk werd ik gevraagd om op 3FM een show te doen.

- Is het niet beter om al radio-ervaring te hebben?
Ja, natuurlijk. Achteraf vind ik mijn eerste twee drie jaar ook helemaal niet goed. Ik ben erg blij dat ik de tijd heb gekregen om mezelf te ontwikkelen. Ik was ook heel gedreven om mezelf te verbeteren.

- Bij 3FM kwam je terecht in het opleidingstraject en werd je begeleid door Wim Rigter. Wat heb je van hem geleerd?
Ik heb eerst op 3FM gepresenteerd zonder begeleiding. Ik kreeg zo af en toe wel tips van de eindredactie van de NCRV, maar toch. Het is veel fijner als je een referentiekader hebt en dat je weet wat wel en niet hoort. Het voordeel van het werken zonder begeleiding is dat je echt zelf iets maakt en het oorspronkelijker is, maar het kan gebeuren dat je ook hele rare dingen doet die de luisteraars irriteren.

- Heeft de dood van Wim Rigter nog veel impact op jou gehad?
Ja, het is echt vreselijk. Mijn mooiste herinnering aan Wim is dat ik samen met hem en enkele andere nacht-dj’s radio heb gemaakt vanaf het Oerol Festival op Terschelling. Ik heb toen samen met Wim in een bootje gezeten en toen vertelde hij over de eerste keer dat hij kanker had. Later kwam ik zelf in het ziekenhuis en gaf hij me advies hoe hij het doorstaan had. Helaas werd hij even later opnieuw ziek. Het gebeurt me trouwens nog steeds regelmatig dat ik tijdens mijn radioprogramma denk aan de adviezen van Wim.

- Je hebt stage gelopen bij Ruud de Wild. Hoe kwam dat?
Wim wilde dat ik bij een ander programma stage ging lopen en hij vroeg me bij welke show ik dat zou willen doen. Ik zei toen dat ik ‘Ruuddewild.nl’ het beste programma van de Nederlandse radio vond. Wim is toen gaan kijken of het mogelijk was, want het team van ‘Ruuddewild.nl’ was heel gesloten. Ruud de Wild, Jeroen Kijk in de Vegte en Sander de Heer vormden een clubje dat eigenlijk geen andere mensen in de studio wilde. Uiteindelijk mocht het en heb ik een paar maanden stage gelopen. Op het laatst bereidde ik soms vrijwel het hele programma voor.

- Je bent succesvol internetondernemer geweest. Hoe is het idee voor de veilingsite Ricardo ontstaan?
Ik had samen met iemand anders een webdesignbedrijf en een klant van ons wilde dat we een kunstveiling maakten. De site liep goed en toen zagen we in Amerika dat eBay zich razendsnel aan het ontwikkelen was. In Nederland bestond er nog geen veilingsite, dus het was een mooie kans. Het bedrijf groeide enorm in korte tijd en toen werd de site al heel snel verkocht aan een Duits bedrijf.

- Waarom heb je Ricardo verkocht?
Er werd achterlijk veel geld geboden en wij vonden het wel best.

- Vlak daarna heb je voor 3FM gekozen en Ricardo definitief vaarwel gezegd. Waarom?
Al snel vond ik het niet meer leuk om voor Ricardo te werken. Ik moest samenwerken met mensen die ik niet zelf had uitgekozen en toen ben ik ermee gestopt.

- BuZz wordt ook als podcast aangeboden. Ben jij zo vooruitstrevend?
Zo vooruitstrevend is podcasten ook weer niet. Ik vind dat als je een radioprogramma maakt, dat je dat dan ook moet aanbieden op verschillende manieren. Wij hebben de audio toch, dus waarom zouden we er niets mee doen? Al luisteren er maar 100 mensen naar, dan nog vind ik het de moeite waard. De hype wat betreft podcasting is wel wat overdreven hoor. De best beluisterde podcasts van Nederland worden hooguit door 2000 mensen beluisterd.

- Hoe gaat de distributie van radio zich volgens jou de komende tijd ontwikkelen?
Ik denk dat etherradio voorlopig wel blijft, omdat er altijd ruimte zal zijn voor grote, professionele radiostations die dat met een goed budget invullen. Het zal wel makkelijker worden om daar tussen te komen als je met een ander systeem werkt, maar ik denk niet dat mensen niet meer naar Edwin Evers zullen luisteren omdat ze Jantje uit Putten kunnen horen met zijn ochtendshow. Je blijft toch geïnteresseerd in goede zenders, hoe de distributie ook zal gaan.

- Maurice de Hond is een bekende Nederlander. Heb je daar wel eens last van gehad of heeft het je juist geholpen?
Laatst schreef er iemand op internet dat ik alleen maar op 3FM zat omdat mijn vader bekend is, maar ik kan me niet voorstellen dat ik zes jaar lang radio heb mogen maken vanwege het feit dat mijn vader een bekende Nederlander is. Ten eerste heeft mijn vader nooit wat met radio gedaan en ten tweede is het dan de vraag waarom er niet meer mensen met een bekende ouder op de radio te horen zijn. Ach, het zal wel jaloezie zijn.

- De NCRV is een christelijke omroep. Is dat te merken bij de keuzes die je hebt moeten maken voor je programma?
De omroep zal bepaalde programma’s niet snel maken, zoals ‘Spuiten & Slikken’. Wij mogen best rare dingen zeggen, als je maar kunt uitleggen waarom je dat doet. Daarnaast wordt er altijd wel aandacht geschonken aan christelijke feestdagen zoals kerst en Pasen.

- Je bent een paar keer in de week te zien op Nederland 1 in ‘Goedemorgen Nederland’ als presentator van het nieuwsoverzicht. Wil je meer met televisie gaan doen?
Op de radio heb ik veel geleerd over hoe je moet communiceren met je publiek. Op een gegeven moment werd ik benaderd door ‘Goedemorgen Nederland’ en dat leek me wel leuk. Daar bleek dat ik veel van mijn vaardigheden die ik bij radio heb opgedaan, ook kon gebruiken bij televisie.

- Had je vroeger radio als droom?
Ik luisterde wel altijd naar de radio, maar ik weet niet naar welk station. Ik kan me wel Erik de Zwart en Jeroen van Inkel herinneren. Mijn aandacht ging vooral uit naar muziek, dus ik lette niet zo op de personen. Zelf vond ik het ook altijd heel erg eng om in het openbaar te spreken. Eén van de redenen waarom ik radio wilde gaan doen, is om wat minder zenuwachtig te zijn als ik werd geïnterviewd voor mijn bedrijf.

- Vorige week werd bekend dat je gaat stoppen met radio. Waarom?
Na ruim vijf jaar hetzelfde programma vind ik het wel weer tijd voor wat anders.

- Wat wil je nu gaan doen?
Ik heb een hoop leuke plannen en er komen nu veel dingen op mij af. Het wordt even wikken en wegen maar binnenkort hoor je vast meer van me!

Gerelateerde Artikelen