Kies je favoriete radiostation

Dossiers

In gesprek met: Joey Koeijvoets [Feelgoodradio]

In gesprek met?

Joey Koeijvoets wordt op 9 december 1982 geboren in Roosendaal. Joey was zo’n persoon die graag oude apparatuur open schroefde. Hij wilde weten hoe het mogelijk was dat, wanneer je aan een knop draaide, meteen een andere radiozender ontvangt. Toen Joey half jaren ‘90 op de lokale radio een zekere “DJ Paul” hoorde draaien, belde hij de studio en kreeg te horen dat het Paul Elstak was die daar wekelijks draaide. Hij maakte een afspraak om te gaan kijken.

Daar aangekomen bleek het allemaal een grapje geweest te zijn en stond Paul Brugel voor zijn neus. Paul en Joey kunnen het perfect vinden samen en zo leert Joey veel over de radio. Nadat de show van Paul stopt op de radio neemt Joey het over als mix DJ.

Verder houdt hij zich bezig met het maken van interviews en reportages en gaat uiteindelijk ook voor het lulijzer staan. In de zomer van 2004 deed Joey mee aan het programma ‘Hey DJ’ van BNN. De makers zochten een nieuwe deejay voor de publieke zender 3FM. Na een aantal voorrondes en drie televisieshows eindigt hij op een tweede plaats en pakt net naast die show op 3FM. Na Hey DJ gaat Joey naar Radio Decibel in Nuenen om op zaterdagochtend een show te maken. In augustus 2005 wordt de overstap gemaakt naar Holland Centraal in Leiden waar hij wederom op zaterdagmorgen de mensen wakker maakt. Begin februari stuurt Joey voor de 2e keer in zijn leven een demo naar een radiostation. En met succes. Ieder weekend is hij nu te horen op FreshFM in het “More Music Weekend”. Ook op Holland Centraal maakt hij op werkdagen een programma tussen 09.00 en 10.00 uur.

- Je bent begonnen bij de lokale radio in Roosendaal. Hoe kom je in de Randstad terecht?
Dat komt door mijn werk. Op een zeker moment ben ik in Den Haag terecht gekomen. Aangezien het heen en weer reizen niet zo prettig is en files ook niet mijn gewenste bezigheid zijn heb ik een woning gezocht in de buurt van mijn werk. Eerst leek me dat veel geld te gaan kosten, maar toen vond ik een mooi en gezellig huisje dat ook nog betaalbaar was. Ik wilde hier wel weer radio gaan maken en zo ben ik in Leiden aan de slag gegaan. Daar heb ik in de afgelopen maanden de zaterdagochtendshow gepresenteerd.

- Naar welke DJ’s luister je graag?
Ik vind Gerard Ekdom erg leuk. Altijd enthousiast en erg goed in het interviewen van artiesten. Bij hem klinkt het dan net of hij een vriend aan de lijn heeft. Edwin Evers vind ik goed omdat hij een stabiele show maakt, veel discussieert, maar nooit mensen belachelijk maakt. Dat vind ik best knap. Wouter en Astrid vind ik ook leuk samen in de middag. Leuke show en lekker kibbelen met elkaar. Soms lijken ze net een getrouwd stel en dat maakt het weer herkenbaar, hahaha.

- Waarom is muziek zo belangrijk voor jou?
Muziek gaat als een leidraad door mijn leven. Bij iedere emotie hoort voor mij een bepaald soort muziek. Over het algemeen luister ik naar vrolijke muziek. Maakt me niet uit of het The Beatles zijn of een nieuw Top 40 liedje. Het is wel zo dat als ik bijvoorbeeld boos ben, dat ik dan luister naar een harde gitaarplaat van Skunk Anansie. Maar ik ben wel een beetje een rocker, dus dat sluit toch wel meer mooi aan bij mij. Overal waar je bent, hoor je muziek om je heen. Het creëert sfeer en daar hou ik van. Ik vraag me ook af wat een wereld zonder muziek zou zijn. Dan had je alleen maar talkshows op de radio en dat trekt me niet zo.

- Wat is je favoriete liedje van dit moment? En welke ooit gemaakt?
Het is een veelgestelde vraag aan radiomakers maar het is zo moeilijk om er op te antwoorden omdat er zoveel mooie liedjes gemaakt zijn. Ik was blij verrast door Jamie Lidell. Ik hoorde Multiply op de radio en dacht dat het een oud Motownliedje was. Dat liedje luistert erg goed weg. Qua liedje allertijden kies ik vol overtuiging voor “November Rain” van Guns & Roses. Het is een beregoeie plaat. Wat zo mooi is aan het liedje, is dat alles erin zit. 9 minuten lang genieten!

- Je hebt voor verschillende lokale omroepen gewerkt, heb je zelf ook wel eens een project gehad?
Nee, ik heb nooit een eigen zender gehad. Wel heb ik meegewerkt aan het opzetten van een lokaal radiostation in België. Dat was erg leuk, want toen radio nog een groot mysterie was en ik nog met een goedkoop radiootje van de Kijkshop zat te kloten, vond ik begin jaren ‘90 Hitradio Saffier. Dat was een station in het Vlaamse Wuustwezel. Iedereen kent dat gevoel wel dat je luistert naar een radiozender en dat je daar precies de muziek hoort die jij leuk vindt. Dat had ik toen. Het mooie is dat ik er later nog ben gaan draaien. Toen het station stopte, viel er een gat en heb ik eigenlijk nooit meer een station gevonden dat de hele dag precies draait wat ik leuk vind, maar van de andere kant is het aanbod wel groter geworden natuurlijk.

In 2003 hebben we een groepje geformeerd van oud-medewerkers en besloten om een nieuw radiostation op te zetten. Alles wat daarbij komt kijken: non-stop, format, een pand, financien etc. hebben we samen gedaan. En geloof het of niet, het is gelukt. Na een jaar moest ik door gebrek aan tijd helaas stoppen met mijn medewerking aan het station. Ik vond het erg leuk om een station helemaal te vormen, maar ik haal meer energie uit het maken van programma’s op de radio.

- Wat is voor jou het leuke aan radio maken?
Radio geeft me energie. Dat is ook de reden dat ik graag in de nacht of ochtend radioshows maak. Ik word er wakker van. Je kunt voor jezelf een sfeer creëren en iets brengen wat mensen niet kunnen aanraken. Radio is en blijft een illusie. Je kunt mensen vermaken met de juiste muziek en daarbij moet je iedere show weer je stinkende best doen om je luisteraars te boeien.

- Vind je vormgeving belangrijk? Van welk station vind/vond je de vormgeving mooi?
Vormgeving is erg belangrijk. Het is het tapijt op de vloer van een station, de aankleding. Je kunt zelf wel roepen dat je een item gaat doen, maar met een leuk muziekje erbij kun je er net dat extra tintje aan geven.

Tja, de mooiste vormgeving. Als ik de afgelopen jaren bekijk, vond ik de periode van Yorin FM in 2003 en 2004 erg leuk. Dat was de tijd dat Joost Griffioen daar de vormgeving deed. Die wist echt briljante dingen te maken. Daarbij waren de muziekjes en die zangeres gewoon werelds, wat stem betreft dan hè. Echt een dijk van een stem, vooral die uithalen zijn mooi!

Als ik wat verder terugga, echt naar de tijd van Hitradio Veronica toen van Inkel nog in de ochtend zat en Alfred Lagarde de jingles insprak, moet ik zeggen dat dat nog steeds mooie jingles zijn om naar te luisteren. Die man had echt een prachtige stem. Stiekem hoop ik ooit nog eens een programma te mogen maken op Veronica. Die naam Veronica kun je zo lekker uitspreken!

- Hoe was Hey DJ bij BNN?
Dat is een ervaring die ik niet snel zal vergeten, vooral als je weet dat ik in eerste instantie niet eens mijn demootje wilde insturen. Toch heb ik het gedaan en tot mijn verbazing kwam ik uit de honderden inzendingen bij de laatste 40 te zitten. Er volgde een selectiedag waar ik uiteindelijk bij de laatste 12 overbleef. Ook na 14 dagen van jezelf promoten en je creativiteit te laten zien, mocht ik in de race blijven.

- Wat heb je dan allemaal gedaan in die 14 dagen?
Die 14 dagen vroegen veel van mijn creativiteit. Ik moest namelijk zorgen dat ik niet zou afvallen. Op de site van BNN kon je stemmen op de kandidaten en door zelf promotie te maken, moest je ervoor zorgen dat de mensen daadwerkelijk naar die site gingen en mijn naam aan zouden klikken.

Het leek me leuk om een artiest een promotieliedje te laten zingen, maar wie is er zo gek om tussen zijn drukke werkzaamheden een liedje voor mij te zingen en is ook nog erg gezellig. Ik dacht al vrij snel aan Treble. Het zijn drie leuke meiden en zijn altijd gezellig. Ik heb contact met ze opgenomen en voordat ik het wist zat ik op de camping van Treble met een mengpaneeltje om het “stem Joey naar BNN” liedje op te nemen. Ook heeft het lokale dagblad een stuk over mij geplaatst met een megagrote foto, dus je kon er gewoon niet omheen. Daarnaast heb ik nog gebruik gemaakt van de kabelkrant en andere lokale krantjes.

Als je gezien wil worden door mensen om stemmen te krijgen moet je op drukke plekken zijn. Dat kan niet alleen. Daar heb je een team voor nodig. Dus ik heb ongeveer vijftien meiden bij elkaar zo gek gekregen om het speciale promoshirt aan te trekken en het winkelcentrum in te gaan om flyers uit te delen. Ik had er 5000 laten drukken dus we konden even vooruit. Natuurlijk was er beveiliging die niet zo blij was met mijn actie. Aan de ene kant van het winkelcentrum werden twee mensen buitengezet. Aan de andere kant kwamen er weer twee binnen. Echt geweldig was dat! Die actie hebben we trouwens een dag later nog een keer gedaan. Dat kreeg nog een onverwachte wending, toen een man naar me toe kwam om te vertellen dat hij zijn zoontje kwijt was. We hebben alle promogirls verspreid om het jongetje te zoeken en we hebben hem gevonden en… een stem erbij!

Ook ben ik op een heldere dag nog 50 meter hoog op het randje van een flat gaan staan met een spandoek om gezien te worden en om een mooie foto te maken. Dat werd ook wel een mooi verhaal toen er ineens een politieauto aankwam. Ik stressen omdat mijn auto beneden verkeerd geparkeerd stond, maar dat was niet de reden waarom ze kwamen, want binnen een paar minuten kwam er ook nog een busje aan met vier man politie. Een voorbijganger had de politie gebeld met het verhaal dat iemand mogelijk zou gaan springen. Dat was ik dus. Ik heb van boven nog wel even een foto gemaakt van de zenuwachtige agenten. Je kent dat wel. Eén handje met een camera net over de rand om het even vast te leggen.

Eigenlijk wilde ik nog een mooi concert geven op het dak van de flat, net als The Beatles dat ooit deden, maar dat ging wat ver op dat moment als er ook nog politie beneden staat. Omdat Frans Bauer erg in de spotlight stond, ben ik ook daar nog even langs geweest. Hij was er zelf niet, maar Mariska heeft het promoshirt aangetrokken voor de foto. Vanuit BNN was geregeld dat ik in de show van Claudia de Breij mocht komen voor een stukje promotie. Dat was erg gezellig. De 10 minuten die ik kreeg op de radio waren erg leuk.

Een paar dagen later ben ik ook nog even bij Gerard Ekdom langs geweest. Ik had hem eerder al eens een paar keer gesproken toen hij nog niet bij 3FM zat en toen ik hem belde mocht ik gelijk komen. Verder ben ik nog bij Omroep Brabant geweest en mocht ik twee keer te gast zijn in de show van Erik de Beer op Radio Roulette. Met de hele actie heb ik een groot potentieel aan mensen bereikt en het goede nieuws kwam dan ook op 2 juli 2004: ik was door naar de finale!

- En toen ging je naar het BNN Hey DJ kamp?
Dat klopt. Het was ergens in de bossen van Dwingeloo. Daar stond een tentenkamp waar we mochten bivakkeren en slapen in een grote legertent. Er waren twee studio’s gebouwd waar we vanuit moesten presteren en er werden workshops gegeven door onder andere Giel Beelen, Ruud de Wild, Jeroen Kijk in de Vegte, Wouter van der Goes en Gijs Staverman. Ik zal die weken nooit vergeten. Het was leuk, maar ook hard werken, want iedere dag moest er na de workshop een korte show gemaakt worden. Daarin moesten de kandidaten, waaronder ik, laten zien wat ze ervan geleerd hadden. Het was daar erg warm. We hadden last van een wespenplaag. Achter het glas in de zon stond de studio en overal waar je kijkt staan er dan ook nog cameramensen. Dat was even wennen voor me.

Op een moment was het allemaal zo stressy dat het lichte emo tv werd, waarvan ik een beetje baalde. Maar toen ik het op tv terug zag, viel het allemaal ook wel weer mee. Na uitzending 1 bleven er zes over. Daar was ik bij. Na uitzending 2 waren de vier finalisten bekend. Daar zat ik ook bij. Uiteindelijk ben ik op een 2e plaats geëindigd. Net geen show op 3FM dus…

- Doe je al je shows live of neem je het op?
Er zijn tegenwoordig veel mogelijkheden om het op te nemen. Een programma opnemen kost niet zo heel veel tijd meer, maar ik heb niet het juiste gevoel als ik het vooraf opneem. Als ik weet dat het gelijk op de radio te horen is maak ik anders radio. Als je het opneemt besluit je soms iets te snel om het opnieuw te doen en dan gaat de spontaniteit eraf. Het klinkt daardoor soms ook minder ‘echt’.

- Hoe ben je bij Fresh FM terecht gekomen?
Ik heb een demo gestuurd. Had het nog niet eerder gedaan, omdat ik nog niet voldoende materiaal had. Ik ben geen persoon die een demo maakt omdat hij een demo moet maken. Dan klinkt het niet spontaan genoeg. Dat sluit ook weer een beetje aan op het opnemen van een radioshow. Ik heb daarom in mijn demo gebruik gemaakt van airchecks.

- Luister je nog wel eens naar andere stations, behalve Fresh FM?
Ja, natuurlijk wel. Je moet altijd ook luisteren naar wat anderen doen. Dat is alleen maar heel erg leuk. Er zijn zoveel radiostations die op een bepaald uur een leuke show hebben. Ik zap me helemaal suf. Zeker nu ik in de Randstad woon. Keuze genoeg!

- Heb je naast je werk als DJ bij Fresh en Holland Centraal nog andere bezigheden of hobby's?
Ja, ik hou me graag bezig met mijn weblog. Het vergt soms meer werk dan verwacht om het up-to-date te houden, maar ik doe het graag. Verder ben ik samen met een vriend van me een paar jaar geleden begonnen met een website over nieuwslezer Arend Langenberg (en doen we de vormgeving van de site van Tacker, de band van Eric Corton.

- Wat zou je graag willen bereiken op radiogebied?
Iemand anders stelde mij deze vraag pasgeleden ook. Ik hoorde hem toen zeggen dat dat dan waarschijnlijk het station zal zijn met de meeste luisteraars, maar dat is niet zo. Ik wil graag fulltime met radio bezig zijn. Er komt bij een radioshow veel meer kijken dan alleen de uurtjes dat je daadwerkelijk op de radio bent. Ook daar wil ik me graag mee bezig houden.

Gerelateerde Artikelen